Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη - Βάσει ειδικού αλγορίθμου

Θεσσαλονίκη - κοροναϊός: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη - Βάσει ειδικού αλγορίθμου Facebook Twitter
6

Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.

Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

- Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

- Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

- Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Είμαι άραγε ο μόνος που τρομάζει περισσότερο από την ύπαρξη του "ειδικού αλγόριθμου" σε σχέση με την ύπαρξη του κορονοιού;Με αφορμή τον ιο μαθαίνουμε - εντελώς ξαφνικά - ότι υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι με τους οποίους μπορείς να εντοπίσεις ΟΛΕΣ τις επαφές ενός τυχαίου προσώπου στις τελευταίες 14 μέρες.Τώρα τα έχετε κάνει πάνω σας με τον ιο και είσαστε έτοιμοι να δεχτείτε το οτιδήποτε υπόχεται μια στοιχειώδη προφύλαξη. Αν σας έλεγαν σε ανύποπτο χρόνο ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα εξακρίβωσης των επαφών σας, θα νιώθατε ασφαλείς;Δηλαδή τι παραπάνω περιέγραψε ο Οργουελ; Δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ δεν μάθατε από την δυστοπία που φέρνει η απόλυτη παρακολούθηση;
"Είμαι άραγε ο μόνος που τρομάζει περισσότερο από την ύπαρξη του "ειδικού αλγόριθμου" σε σχέση με την ύπαρξη του κορονοιού;"Δεν γνωρίζω πώς λειτουργεί, ακριβώς, ο αλγόριθμος αλλά ενδιαφέρον θα είχε να ξέραμε συγκεκριμένα για να εξάγουμε πιο ορθά συμπεράσματα. Υποθέτω, όμως, πως δεν κατονομάζει από μόνος του προσώπατα ως δια μαγείας, η ασθενής θα πρέπει να έχει δόσει data ή μάλλον τις κινήσεις της οικειοθελώς (διάρκεια και εγγύτητα της επαφής). Δεν μου φαίνεται καθόλου φοβερό γεγονός, επίσης, η εκμαίευση των στοιχείων των επιβατών τους αεροπλάνου που καθόντουσαν πλησίον της, καθώς οι θέσεις στο είναι καθορισμένες και ονομαστικές (μπορούν να το κάνουν αυτό για τυχαία διαδρομή λεωφορείου; ...Νο, Ι don't think so!), ούτε φοβερό είναι ότι ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια της ή ξέρω ‘γω με τους συναδέλφους της. Δεν είναι μόνο αλγόριθμος που παίζει αλλά και κοινή λογική....Κατά τα λοιπά αυτά τα "εγώ δεν φοβάμαι εσείς τρέμετε/δεν μάθατε τίποτα από τον Όργουελ (…ή την KGB, Στάζι κ.λπ.)" εκτός απ' την όποια τους πραγματικότητα το ότι εσύ δεν φοβάσαι (hip hip hooray), δηλώνουν κι έναν προνομιούχο ελιτισμό, διότι εσύ π.χ μπορεί να είσαι χαμηλού κινδύνου ενώ άλλοι όχι: π.χ. άνθρωποι με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αυτοάνοσα, σε ανοσοκαταστολή, ήδη ασθενείς, άνθρωποι που αναγκαστικά συγχρωτίζονται πολλές ώρες στα ΜΜΕ ή άλλους χώρους αυξημένης επικινδυνότητας κ.λπ., αλλά και ανωτερότητα (εγώ είμαι καλύτερος από εσάς), η οποία -όπως σου έχω ξαναπεί, σε άλλες περιστάσεις- δεν έλκει τους εκάστοτε συνομιλητές, που μοιάζεις να τους θεωρείς -τουλάχιστον- ηλίθιους με ήτα κεφαλαίο.Τελοσπάντων -όχι- gdpr aside, ο πολύς κόσμος δεν τρελαίνεται με υπερπληθώρα των data, που μαζεύουν ή υποτίθεται πως μαζεύουν κάποιοι, γιατί σου λέει "και να τα μαζεύουν, τι σκατά θα τα κάνουνε μωρέ; Ούτε τα μυστικά του κράτους διαθέτω, ούτε είμαι τόσο σούπερ ντούπερ που θα ασχοληθεί ο άλλος μ’ εμένα, ειδικώς". Και αν τα bots είναι ικανά να επηρεάζουν την εκλογική κρίση αρκετών αν όλα τα στοιχεία μας είναι πάνω σε πλατφόμες που μοιράζονται τη πληροφορία δεξά και ζερβά (εφορίες, κατάσταση υγείας, τράπεζες κ.λπ.), ο αλγόριθμος του κορονοϊού μας μάρανε τώρα…
Δεν ισχυρίστηκα πουθενά ότι δεν φοβάμαι τον ιό. Θα ήταν ανόητο. Σε ποιον αρέσει να είναι σε καραντίνα 14 μέρες; (ιδίως όταν η καραντίνα είναι το λιγότερο που μπορείς να πάθεις).Είπα οτι φοβάμαι _περισσότερο_ την απόλυτη παρακολούθηση παρά τον ιο. Ετερον το ένα, κότερον το άλλο.Τωρα για την ταμπκιέρα:Μερικές πληροφορίες είναι όντως αυτονόητες, όπως επισημαίνεις. Π.χ. ο ασθενής δίνει οικειοθελώς την πληροφορία ότι χθες ταξίδεψε με αεροπλάνο και εσύ ψάχνεις την λίστα επιβατών.Μόνο που αυτού του είδους οι αυτονόητες πληροφορίες ΔΕΝ χρειάζονται κανέναν "ειδικό αλγόριθμο". Εκτός αν αρχίσαμε να αποκαλούμε ειδικό αλγόριθμο την απλή λογική.Και όπως επίσης επισημαίνεις, αυτές οι απλές και αυτονόητες πληροφορίες δεν είναι επαρκείς. Π.χ. δεν βρίσκεις ( ; ) ποιος κάθονταν δίπλα σου στο μετρό.Οταν μιλάνε λοιπόν για ειδικούς αλγόριθμους (και υποθέτοντας ότι δεν είναι μούφα) και όταν για την αντιμετώπιση της επιδημίας χρειάζονται ΟΛΕΣ οι επαφές που είχε ο ασθενής (μια λίστα επιβατών μονάχη της είναι δώρο-άδωρο), τότε τα πράγματα πηγαίνουν σε εντελώς άλλο επίπεδο.Κτγμ πολύ τρομακτικό επίπεδο. Γιατί είναι άλλο πράγμα το "μπήκα σε αεροπλάνο -> πάρε λίστα επιβατων" και εντελώς άλλο πράγμα το "ξέρουμε ποιος ήταν σε ακτίνα 3 μέτρων γύρω σου τις τελευταίες 15 μέρες"
Τελικώς, μπορεί και να είναι αστοχία στην διατύπωση, καθώς ΑΛΛΟ πράγμα φαίνεται να κάνει ο αλγόριθμος [αυτό που μάλλον μας λέει και η λογική δλδ συνδυάζεις δοσμένα data + αλγόριθμο και βγάζεις (μη) πιθανούς φορείς του ιού του οποίους διαχειρίζεσαι α, β ή γ] βλέπε:Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ποιες επαφές θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Ο αλγόριθμος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Σ. Τσιόδραςhttps://www.google.gr/amp/s/www.newsbeast.gr/health/arthro/6060066/koronoios-stin-ellada-poies-epafes-theoroyntai-ypsiloy-kindynoy%3famp+Algorithm for the management of contacts of probable or confirmed COVID-19 caseshttps://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/algorithm-management-contacts-probable-or-confirmed-covid-19-cases-----Ανεξάρτητα απ' αυτό, εταιρείες εννοείται πως χρησιμοποιούν big data για την ανάδειξη επιδημιολογικών μοντέλων και τάσεων και ουχί μόνον, όπως βλέπουμε και παρακάτω:"How Digital Health Technology Can Help Manage The Coronavirus Outbreak"A.I. to detect the spread of an epidemicAt the beginning of the SARS outbreak, China covered up the existence of the virus from both its citizens and the world. Even though China seems to have become more transparent in those matters, some might still not be convinced. To circumvent those trust issues, artificial intelligence can be a solution.As a matter of fact, Toronto-based health monitoring A.I. platform Bluedot beat both the WHO and the CDC to the punch when issuing warnings about the Wuhan virus’ spread. It even correctly predicted the virus’ likely path from Wuhan to Tokyo after its initial appearance. Bluedot calls itself “a digital health company that uses big data analytics to track and anticipate the spread of the world’s most dangerous infectious diseases”. By going through piles of information about news reports, airline data, and reports of animal disease outbreaks, Bluedot’s algorithm can identify a trend which is then analyzed by epidemiologists. The company then shares the information with its clients." (...)https://medicalfuturist.com/how-digital-health-technology-can-help-manage-the-coronavirus-outbreak/+Artificial Intelligence sent first coronavirus alert, but underestimated the dangerhttps://www.google.gr/amp/s/thenextweb.com/neural/2020/02/21/ai-sent-first-coronavirus-alert-but-underestimated-the-danger/amp/+Tech's role in tracking, testing, treating COVID-19As the cases of COVID-19, increase, we are seeing a rise in digital epidemiology tools, chatbot helpers, EHR guidance tools and rapid response test kits.https://www.mobihealthnews.com/news/roundup-techs-role-tracking-testing-treating-covid-19
Ευχαριστώ για τα πολλά και ενδιαφέροντα λινκ.Θα τα μελετήσω.Υ.Γ. Στο πρώτο σου σχόλιο μου υποδεικνύεις ότι "...θεωρώ τους συνομιλητές μου ηλίθιους".Δεν ισχύει, δεν τους θεωρώ ηλίθιους. Αλλά σου δίνω ένα δίκιο. Το ύφος μου πολλές φορές είναι εριστικό και ακραίο. Υπόσχομαι να το διορθώσω.