Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Γενική απεργία στα νησιά του Αιγαίου - Ζητούν αποσυμφόρηση

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Γενική απεργία στα νησιά του Αιγαίου - Ζητούν αποσυμφόρηση Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
0

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου λόγω της γενικής απεργίας με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά. Στη Μυτιλήνη, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο, στη Χίο στην κεντρική πλατεία και στη Σάμο στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία.

Αύριο επίσης έχει αποφασιστεί επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς.

Οι κάτοικοι των νησιών με τη σημερινή κινητοποίηση, ζητούν την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και την ισοκατανομή τους σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Επιπλέον, ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και στη συνέχεια προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν.

Οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν έχουν σταματήσει παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Από την αρχή του έτους έως και τις 15 Ιανουαρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 1.464 άτομα εκ των οποίων οι 877 στη Λέσβο και οι 249 στη Σάμο.


Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «είναι απαραίτητα δύο πράγματα, πρώτον, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας και, δεύτερον, οι άμεσες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».

Την ίδια στιγμή βέβαια η κατάσταση στα ΚΥΤ επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί να τίθεται σε κίνδυνο. Την Τρίτη 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Μηταράκη με την οποία επισημαίνουν μια σειρά από καίρια ζητήματα σχετικά με την κατάσταση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ