Σερβικά ΜΜΕ κατονομάζουν τα θύματα της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης σε ταβέρνα στη Βάρη, αποδίδοντας το χτύπημα σε μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novosti του Βελιγραδίου, νεκροί είναι ο Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι». Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας RTS, για τον Ντέντοβιτς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2016, για απόπειρα δολοφονίας στο Μαυροβούνιο. 

 

Οι αντίπαλες «οικογένειες»

 

Η «Σκάλιαρι» είναι μια από τις δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο ενώ η άλλη είναι γνωστή ως «Καβάτσκι». Αρχικά αποτελούσαν μία ομάδα, και διακινούσαν ναρκωτικά από τη νότια Αμερική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως το 2014, η περίφημη μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, μετά την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ο μαφιόζικος «εμφύλιος» που ξέσπασε τότε μετρά ήδη 40 νεκρούς. 

 

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες έχουν σημειωθεί σε Σερβία και Μαυροβούνιο και ο τρόπος που στοχοποιούν και εξουδετερώνουν τα θύματά τους θυμίζει έντονα το modus operandi του χθεσινού χτυπήματος. «Ακούσαμε ξαφνικά πυροβολισμούς. Ψύχραιμοι μπήκαν οι δράστες. Όλοι τρομάξαμε. Αμέσως έφυγα τρομοκρατημένος», δήλωσε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες που βρισκόταν στην ταβέρνα την ώρα της επίθεσης.

 

 

 

 

 

Το χρονικό 


Το βράδυ της Κυριακής, δύο ζευγάρια έτρωγαν μαζί με τα παιδιά τους σε γνωστή ταβέρνα της Βάρης. Στο κατάστημα ήταν συνολικά έξι παρέες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ξαφνικά τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο εστιατόριο και άνοιξαν πυρ εκτελώντας τους δύο αλλοδαπούς, μπροστά στις συντρόφους τους και στα δύο παιδιά. Ο πρώτος υπέκυψε αμέσως στα τραύματά του ενώ ο δεύτερος κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί. 

 

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε και μια γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο και έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σύλληψη ή προσαγωγή για την υπόθεση. Η ελληνική αστυνομία έχει ενημερώσει τα τελωνεία στα σύνορα καθώς και τις αρχές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, για την περίπτωση που οι δράστες επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό. 

 

 

 

 

 

Μαυροειδάκος: Επαγγελματικό χτύπημα

 

Ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδκάκος έκανε λόγο για «επαγγελματικό χτύπημα», κρίνοντας από την ταχύτητα και την σφοδρότητα του χτυπήματος. Οι ένοπλοι έδρασαν αστραπιαία, την ώρα αλλαγής βάρδιας της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν οι «βραδινοί» ενημερώνονταν από τους «απογευματινούς».