Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια: Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες απέναντι στο μέτωπο της φωτιάς

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια: Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες απέναντι στο μέτωπο της φωτιάς Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αντιπυρικές ζώνες δημιουργούνται μπροστά από τα Ψαχνά Ευβοίας, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια

Παράλληλα αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση των δυνάμεων με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, και καθ' οδόν βρίσκονται δέκα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ. «Έχει ανοίξει η φωτιά, είναι μεγάλο μέτωπο», σχολίασε αξιωματικός πυροσβεστικής στο LiFO.gr. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Προβλήματα με τα αεροσκάφη

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις νερού μιάμιση ώρα πριν τη δύση του ηλίου εξαιτίας των αναταράξεων, καθώς η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ενδεικτικό είναι πως στις τελευταίες ρίψεις νερού, αυτό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος.  

Οι άνεμοι αναμένεται πέσουν το βράδυ στα 3 μποφόρ αλλά εκφράζονται φόβοι ότι τα ξημερώματα θα ενταθούν εκ νέου στα 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η πυρκαγιά έχει διανύσει μία απόσταση άνω των 11,5 χιλιομέτρων δημιουργώντας ένα τεράστιο μέτωπο με τις φλόγες να φτάνουν σε ύψος τα 25 - 30 μέτρα σε αρκετά σημεία. 

Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, είχε εκφράσει νωρίτερα, στο LiFO.gr, τον φόβο ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί: «Το δάσος είναι πολύ πυκνό και η φωτιά πλησιάζει», είχε πει χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα τέσσερα χωριά που εκκενώθηκαν. Όμως νεότερο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μεταδίδει πως τουλάχιστον ένας ηλικιωμένος αρνείται να φύγει από το σπίτι του. Επιβεβαιωμένες υλικές ζημιές έχουν προκληθεί σε τρία εκκλησάκια και τρία επιβατικά οχήματα αλλά νωρίτερα οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών. Μια κατασκήνωση, εκκενώθηκε επίσης εγκαίρως πριν φτάσουν οι φλόγες.

Οι αρχές έχουν εκκενώσει μέχρι στιγμή τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και κάτοικοι ζωνών έξω από τα Ψαχνά. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Καθημερινή, τα πρώτα έκτακτα αντιπυρικά έργα φαίνεται τώρα να αποδίδουν, σταματώντας τις φλόγες πριν τα σπίτια. 

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια: Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες απέναντι στο μέτωπο της φωτιάς Facebook Twitter
EUROKINISSI
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια: Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες απέναντι στο μέτωπο της φωτιάς Facebook Twitter

Τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά, είναι δύσκολα, προειδοποίησε ο δήμαρχος: «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά νωρίτερα στο χωριό Μακρυμάλλη αλλά τα εγκαύματα είναι επιφανειακά και δεν διατρέχει κίνδυνο. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

 
 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ