Φεύγει η Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Τo ασυμβίβαστo που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Φεύγει η Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Τo ασυμβίβαστo που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Θέμα χρόνου είναι η αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου. 

Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 101, προβλέπεται ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για πρόσωπα που έχουν θητεύσει προηγουμένως στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή άλλων μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου. Το ασυμβίβαστο ισχύει για πέντε χρόνια από το πέρας της προηγούμενης θητείας. 

Όταν περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει άμεση ισχύ, από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, ως έχει, η επίμαχη διάταξη, συνεπάγεται αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη οπότε στη συνέχεια, με κανονιστική πράξη, θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση τόσο της κυρίας Θάνου, όσο και της αντιπροέδρου της Επιτροπής. 

Το ιστορικό

Από τις 10 Ιουλίου του 2017, η κα Θάνου ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ένα δεκαήμερο νωρίτερα είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και, στις 3 Ιανουαρίου του 2019, ακολούθησε ο διορισμός της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει ότι, εάν και εφόσον κέρδιζε στις εκλογές, θα απομάκρυνε την κα Θάνου με την ίδια να διαμηνύει ύστερα από την επεισοδιακή συζήτηση της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: Φωτογραφική η τροπολογία

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με φωτογραφική τροπολογία η Ν.Δ. θέλει να ξηλώσει την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι ενόχλησε εκδοτικό συγκρότημα». «Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία, η Ν.Δ. επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού» καταλήγει ο κ. Παππάς.

Ελλάδα
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ