Κωνσταντοπούλου: «Χάδι» η ποινή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - Οπλίζει το χέρι του «επόμενου Κορκονέα»

Κωνσταντοπούλου: «Χάδι» η ποινή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - Οπλίζει το χέρι του «επόμενου Κορκονέα» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την έντονη αντίθεση της στην ποινή κάθειρξης 13 ετών που επιβλήθηκε σήμερα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος. 

Η ίδια έκανε λόγο για μεθοδευμένη και προκλητική απόφαση που «οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα», σχολιάζοντας στο CNN.gr την δικαστική απόφαση του εφετείου που έσπασε τα ισόβια και άνοιξε τον δρόμο για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης, αφού ο καταδικασθέντας έχει ήδη περάσει περίπου 10 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, στις φυλακές Δομοκού. 


Η κα Κωνσταντοπούλου ξεκαθαρίζει πως η πολιτική αγωγή θα ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση αναιρέσεως κατά της επίμαχης απόφασης: «Είναι μια απόφαση προκλητική που οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το δικαστήριο απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τον έναν εκ των δύο κατηγορουμένων και έδωσε μια ποινή "χάδι" στον Κορκονέα, στον άνθρωπο που καταδικάστηκε ομόφωνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο για εν ψυχρώ δολοφονία».


Στις 19 Ιουνίου η πολιτική αγωγή είχε καταγγείλει την αναβολή της έκδοσης απόφασης με το πρόσχημα ότι αρρώστησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα. «Η άποψη της πολιτικής αγωγής είναι ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη απόφαση. Δεν το λέμε σήμερα, το καταγγείλαμε ήδη στις 19 Ιουνίου του 2019, όταν με τρόπο προκλητικό αναβλήθηκε η έκδοση αποφάσεως με το πρόσχημα ότι αρρώστησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα».


«Παρακολουθήσαμε τότε ένα δικαστήριο που επί δυόμισι χρόνια ουσιαστικά πίεζε για διεκπεραίωση της υπόθεσης να μην ενδιαφέρεται ξαφνικά να εκδοθεί η απόφαση, αλλά αντίθετα να μετατοπίζει την έκδοσή της στα τέλη του Ιουλίου, σήμερα, δηλαδή, σε ημέρα κατά την οποία θα ίσχυε ήδη ο νέος ποινικός κώδικας, ήδη το νέο ευεργετικό πλαίσιο για τον Κορκονέα. Εμείς το καταγγείλαμε από τότε. Είναι πρωτοφανές ότι με διακοπή που δόθηκε την ημέρα εκφώνησης της απόφασης, άλλαξε και η σύνθεση του δικαστηρίου και αντικαταστάθηκε ο αρχαιότερος εφέτης λόγω συνταξιοδότησής του. Είναι δηλαδή πρωτοφανές ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε να συνεδριάσει πέραν και του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση σε πλήρη σύνθεση. Για εμάς αυτό είναι μία από τις πολλές ενδείξεις μεθόδευσης, για τις οποίες και μιλήσαμε και μιλάμε και θα μιλήσουμε».

Το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια. Υπενθυμίζεται πως ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει ήδη εκτίσει περίπου 10 χρόνια. Ο συνήγορός του Κορκονέα είχε ζητήσει την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει την αναγνώριση μόνο του προτέρου σύννομου βίου.

 

Πρωτόδικα ο Κορκονέας είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη. Έκτοτε παρέμενε φυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού. O Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη αλλά το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ανακοίνωσε την ποινή, παρουσία των γονέων του ειδικού φρουρού ενώ η μητέρα του θύματος, Τζίνα Τσαλικιάν απουσίαζε. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που ήθελε μέτρα της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Αντίθετα, αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης.

 

«Η απόφαση αυτή εκδόθηκε για να αποφυλακιστεί»
Η κα Κωνσταντοπούλου ασκεί δριμεία κριτική στην έδρα, λέγοντας πως «η απόφαση αυτή εκδόθηκε για να αποφυλακιστεί (σ.σ ο Κορκονέας). Είναι μία απόφαση που έσπασε τα ισόβια αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, μολονότι στο δικαστήριο κατατέθηκαν τα στοιχεία για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά του ως αστυνομικού, για το γεγονός ότι τα στοιχεία της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής παρουσιάστηκαν αλλοιωμένα, για το γεγονός ότι σε όλη τη διαδρομή του μέχρι τη δολοφονία υπάρχουν σκιές».


«Παρόλα αυτά το δικαστήριο του αναγνώρισε με προκλητικό τρόπο αυτό το ελαφρυντικό και ενώ το ανώτατο όριο που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο ήταν των 15 ετών, το δικαστήριο του έδωσε ακόμη μικρότερη ποινή, 13 ετών για να βγει σίγουρα από τη φυλακή άμεσα». τονίζει για να καταλήξει πως «αυτή η απόφαση επιβραβεύει αντί να κολάζει. Ουσιαστικά χαϊδεύει αντί να σωφρονίζει και βεβαίως ο Αλέξανδρος, εκτός από θύμα του Κορκονέα, υπήρξε και το θύμα όλων των προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων που απάλλαξαν αστυνομικούς που δολοφόνησαν πολίτες».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM