Τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι, η πιο διάσημη «μάχη» της Καθαράς Δευτέρας γίνεται με αλεύρι και είναι ένα θέαμα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

 

Για ακόμη μια χρονιά η συμμετοχή ήταν τεράστια και η μάχη μεγαλειώδης, με τόνους αλεύρι και πολύ χρώμα. Παρέες, ζευγάρια και ολόκληρες οικογένειες, ταξίδεψαν μέχρι το Γαλαξίδι για την εμπειρία αυτή η οποία είναι θεσμός και ετήσιο ραντεβού για όσους την έχουν ζήσει από κοντά έστω και μια φορά.

 

Το μεσημέρι, με τον ήλιο να λάμπει και τα πολεμοφόδια να είναι έτοιμα, δόθηκε το εναρκτήριο πρόσταγμα για την κάθοδο στον αλευροπόλεμο ο οποίος ξεκίνησε μέσα στην πόλη και κορυφώθηκε στο λιμάνι.

 

Τα Αλευρομουτζουρώματα από ψηλά:

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα αυτοκίνητα είχαν μετατραπεί σε άρματα φορτωμένα με χρωματιστό αλεύρι που εκτοξεύθηκε από τους μαχητές προς πάσα κατεύθυνση και λέρωσε τους πάντες και τα πάντα.

 

Με πανοπλίες, μπύρες στο χέρι και μάσκες που θυμίζουν Mad Max εκατοντάδες  ρίχτηκαν στη μάχη που κατέληξε όπως κάθε χρόνο σε ένα τεράστιο street party.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το έθιμο των αλευρομουτζουρωμάτων κρατάει αιώνες, καθώς η απαρχή του είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ήδη το 1801 ο Άγγλος περιηγητής Ντόντγουελ σημειώνει τον ζήλο των υπόδουλων Γαλαξιδιωτών για την προετοιμασία της γιορτής. Οι εξηγήσεις για την προέλευσή του είναι δύο: είτε πρόκειται για έθιμο της Σικελίας που αντέγραψαν οι κοσμογυρισμένοι Γαλαξιδιώτες ναυτικοί είτε για παράδοση που κρατά από τους γελωτοποιούς του Βυζαντίου που συνήθιζαν να βάφουν με φούμο τα πρόσωπά τους.

 

Το σημερινό Γαλαξίδι συνεχίζει με κέφι την παράδοση και τις μάχες μέχρι τελικής πτώσης.

 

Ραντεβού το 2020!

 

Oι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Lifo.gr είναι παραχώρηση των Κωνσταντίνου & Πέτρου Σοφικίτη
Info: Instagram: @c_sofikitis / @PetrosSofikitis