ΤτΕ: Το 2018 οι τουρίστες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια

ΤτΕ: Το 2018 οι τουρίστες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
4

Αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με το 2017 παρουσίασε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, με τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2018 να ανέρχεται σε 30,123 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Κατ' αντιστοιχία, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 16,113 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 11,9% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,034 δισ. ευρώ, και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 7,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,662 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης των τουριστών, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 21,398 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2017, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 εμφάνισε μικρή αύξηση κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στις 8,725 εκατ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 15,9%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 14,2%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,2% και διαμορφώθηκε στις 4.381 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,3% και διαμορφώθηκε στις 1,524 εκατ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μείωση κατά 2,0% και διαμορφώθηκε στις 2.943 εκατ. ταξιδιώτες.

Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στις 520 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26,9% και διαμορφώθηκε στα 1,097 εκατ. ταξιδιώτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι "βάνδαλοι" - οκ όντως είναι και μερικοί έτσι - οπως απαξιωτικά λες (θα ήθελα να τους το λες αυτό κιόλας μπροστά τους) εαν δεν έρχονταν, η Εθνική Οικονομία θα είχε καταρρευσει. Τα θετικα πράγματα θα ήταν πολύ λιγότερα. Ο τουρισμός είναι ένας απ τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες της Ελλάδας και για Ιδιωτικό και για Δημόσιο Τομέα. Και σιγά, αμέσως όλοι απατεώνες. Ναι υπάρχουν αλλά δεν είναι πλειοψηφία. Γίναν και γίνονται τεράστιες επενδύσεις στο τομέα αυτό και δουλευει πολύς κόσμος. Μακαρι ναρθουν κιάλλοι και θαρθουν, μεσα στα 10 έτη θα φτάσουν τα 40 εκατ. όπως λένε. Απλώς να μπαίνουν όρια σε κάποια μέρη πχ Σαντορίνη ήδη δέχεται συγκεκριμένο ανώτατο αριθμό πλοίων ημερησίως πλέον και ορθά. Παν μέτρον άριστον. Το ότι δεν αυξήθηκαν τα έσοδα είναι κάτι που προβληματίζει σοβαρά τον κλάδο αλλά δύσκολα αλλάζει. Οι λόγοι δύο. Πρώτον το 2018 δεν είναι 2000 που τα κράτη είχαν χρήμα, ο κόσμος ξόδευε περισσότερα. Δες τους Γερμανούς τουρίστες τότε και τώρα. Μειώθηκε η αγοραστική δύναμη διεθνώς. Συν του ότι τότε είχαμε δραχμή κάτι που έκανε τις διακοπές τους φθηνές και ξόδευαν αρκετά. Με το ευρώ χάθηκε αυτή η δυνατότητα. Δεύτερο: πέρα απ την διεθνή μειωμένη αγοραστική δύναμη η Ελλάδα και επίσημα δια Υπουργείου Τουρισμού κ Περιφερειων, Δήμων κτλπ και διαμέσω των επιχειρηματιών σε Εκθέσεις στράφηκε σε νέες αγορές, νέα κράτη ώστε να καλύψει απώλειες. Το δυστυχές; Είναι φτωχά κράτη. Αν εξαιρέσεις το Ισραήλ , Ρωσία και τις ΗΠΑ τα άλλα είναι. Αλβανοί, Σκοπιανοί, Σέρβοι, Ρουμάνοι και γενικά Ανατολικοί που στραφήκαμε. Φτηνοί τουρίστες. Παρομοίως Κινέζοι αλλα οκ εκει θελουμε να βασιστούμε στην ποσότητα. Γενικά πάντως μας ανταγωνιζονται και άλλα κράτη έντονα με ολο και πιο χαμηλές τιμές πχ Ισπανια οποτε αναγκαστικά παρασυρόμαστε.Τέλος τα πακέτα all inclusive διεθνών εταιριών έχουν πατήσει έδαφος για τα καλά. Πολλοί φθηνοί τουρίστες σαυτά πάνε ώστε να μην ξοδευουν πολλά. Ποιοτικό τουρισμό τα τελευταία έτη αρχίσαμε να φέρνουμεμε ήδρυση πενταστερων χοτελ, μπουτικ χοτελ, επωνυμους σταρ και με κατι μεγαλες επενδυσεις που ειν σε εξελιξη πχ Ελληνικό, Ελούνται Χιλς αλλα και τοπικά, το βλεπουμε παντου. Ευτυχως δηλαδη, μπας και αυξησουμε τα εσοδα. Η προσφατη εμβαθυνση στον ΘΕΜΑΤΙΚΟ τουρισμό και η επιμηκυνση της σεζον βοηθανε πολυ στην ελευση φραγκάτων τουριστών.
Σε όλα έχεις απόλυτο δίκιο.Αλλωστε συμφωνώ μαζί σου στην τελική μου φράση.Εμπρός να φέρουμε 120 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Ανάπτυξη.Οταν κάθε σπιθαμή γης θα έχει σκεπαστεί με 20 μέτρα τσιμέντο (τα ressort που τόσο αγαπάς), όταν το Αιγαίο και το Ιόνιο θα έχουν μετατραπεί σε χαβούζες και θα κολυμπάς στα σκατά, τότε θα ανακαλύψεις δύο πραγματάκια:Το πρώτο είναι ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.Το δεύτερο είναι ότι δεν έχεις καν τα λεφτά που ονειρεύεσαι. Τσιμεντώνεις και χαβουζοποιείς την χώρα σου για να βγάζουν φράγκα άλλοι. Πόσο πιο τελειωμένος μπορεί να είναι ένας λαός;Αυτά είναι ορατά και σήμερα, αρκεί να μην είναι κανείς τυφλωμένος από το όραμα της αρπαχτής. Οταν το σκατό και το σκουπίδι φτάσουν στην κάτω οδοντοστοιχία σου, τότε θα εξαφανιστεί το όραμα και θα καταλάβεις ότι η αρπαχτή δεν είναι καλό πράγμα.* * *Θέλεις το απόλυτο μέγεθος της ξεφτίλας ενός λαού; Πάρε μια ειδησούλα:Η Σαντορίνη - και επίσημα το πλουσιότερο νησί του πλανήτη Γη - παίρνει ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για έργα υποδομής (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και δρόμους).Τα έσοδα στις τσέπες των επιτήδειων, τα έξοδα τα πληρώνουμε οι υπόλοιποι. Τα έσοδα με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, τα έξοδα στα μουλωχτά και δεν θέλει να τα (προσ)μετρήσει κανένας.Δεν ξέρω αν εσύ ανήκεις σ' αυτούς που πληρώνουν ή σ' αυτούς που τσεπώνουν. Υποπτεύομαι το δεύτερο.Κανονικά η Σαντορίνη θα έπρεπε να τρέφει την μισή Ελλάδα και η Μύκονος την άλλη μισή.
Με αυτή τη λογική κάθε λαός που έχει τουριστικό προϊόν μεγάλο, είναι τελειωμένος. Όλη η Μεσόγειος δηλαδή. Γίνε Πρωθυπουργός και ξήλωσε τον αυτόν τον πυλώνα, τον τουρισμό. Να δω τι αντιστάθμισμα θα έβρισκες μετά για την ανεργία που θα σκαρφάλωνε πάλι απότομα αντί να πέφτει όπως τότε και την μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα. Θες γενικά τουρίστα στην Ελλάδα ή όχι? Μάλλον όχι. Έχεις κακή προϊστορία με τον τουρισμό? Γιατί πολλή έχθρα βλέπω.Να διαβάζεις καλύτερα τα σχόλια των άλλων παρακαλώ. Ούτε είπα για 120 εκατ. τουρίστες, ούτε να καλυφθεί κάθε σπιθαμή γης. Αυθαίρετα συμπεράσματα είναι αυτά. Είπα, με μέτρο όλα. Και ούτε κάνουν όλοι αρπαχτές, μην κοιτάς αποκλειστικά τα μαύρα πρόβατα. Αυτά σε κάθε τομέα υπάρχουν δυστυχώς. Τα ριζόρτ που τόσο αγαπάς. Ναι. Δεν τα ξορκίζω. Το να υπάρχουν και μερικά μεγάλα κεντρικά συγκροτήματα δεν είναι κακό. Δεν είπα να υπάρχουν σε κάθε Νομό και νησί, θα ήταν αρνητικό. Αυτά θα φέρουν και πιο καλούς τουρίστες και θα προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας πχ το Ελληνικό. Αλήθεια το Κοστα Ναβαρινο στην Μεσσηνία θεωρείς πως επέδρασε αρνητικά ή πως προσελκυσε φτωχούς τουρίστες? Μάλλον όχι. Τα all inclusive κάνουν την ζημιά που πανε και κάθονται μόνο στο ξενοδοχείο και αντε πανε και καμιά παραλία....Ώστε εγώ ανήκω σαυτούς που τα τσεπώνουν? Μάλιστα. Και το συμπέρανες απο που? Ενημερώνω πως δεν ασχολούμαι καν με τον τουρισμό. Δεν θαχα θέμα να δούλευα όμως ή να ίδρυα κανα ξενοδοχειάκι ή κάτι τουριστικό τέλος πάντων. Τίποτα το μεμπτό στο να τσεπώνεις αν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου (αν φυσικά μπορείς). Εμ, ναι η Σαντορίνη λογικό δεν είναι να χρηματοδοτεί έργα με κρατικά χρήματα? Οι Δήμοι κυρίως απ το κράτος λαμβάνουν χρήματα, πέρα από ιδία έσοδα. Τι ήθελες δηλαδή, να τραβάνε Χ ποσό οι Δήμοι απ τις επιχειρήσεις? Υποτίθεται πληρώνουν φόρους στο κράτος και Δημοτικά Τέλη κ Φόρο στον τοπικό Δήμο. Ας τα αυξήσει άμα είναι. Έτσι είναι το οικονομικό μοντέλο. Το ότι σαυτά τα δύο νησιά γίνεται τεράστιος τζίρος το κράτος το ξέρει. Γιατί άραγε κάθε εβδομάδα στήνονται εφοριακοί σε διάφορα σημεία σαυτά? Γιατί ξέρουν και θέλουν να δουν πως θα πάρει και κάτι το κράτος σίγουρα. Και καλά κάνουν διότι όντως βγάζουν πολύ χρήμα, να συνεισφέρουν και αυτοί στο δημόσιο ταμείο, όχι μόνο εμείς οι απλοί υπόλοιποι. Ας ελέγχονταν όλα τα νησιά εξίσου αντί για τα καμια 10αρια μεγάλα μόνο που έχουν στο στόχαστρο.
Πριν αρχίσουν οι οπαδοί της αρπαχτής, της κονόμας και της τσιμεντοποίησης των πάντων τους πανηγυρισμούς, ας θυμηθούμε μερικά νουμεράκια από το μακρινό 2000.Η πηγή είναι ακριβώς ή ίδια και στις 2 περιπτώσεις (ΤτΕ) οπότε δεν μπαίνει θέμα αξιοπιστίας η διαφορετικής ερμηνείας των αριθμών.Το 2000 λοιπόν, τη ΤτΕ έδινε κάτι λιγότερο από 12 εκ. τουρίστες και 10 δις έσοδα.Το 2018 δίνει 30,1 και 16,1 αντίστοιχα.Τι καταφέραμε λοιπόν από αυτήν την "ανάπτυξη" του τουρισμού:Μέσα σε 18 χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι ορδές των βανδάλων που μας επισκέπτονται κατά 2,5 φορές (δηλαδή 2,5Χ παραπάνω τσιμέντο, σκουπίδι, καυσαέριο, τσιμέντο, θόρυβος, τσιμέντο, πλαστικά, κυκλοφοριακό, βρώμα, λύματα, και ΦΥΣΙΚΑ τσιμέντο). Αλλά τα έσοδα μας αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6 φορές.Πως λέγεται το φαινόμενο του να καταστρέφεις την χώρα σου και να μετατρέπεις το σπίτι σου σε χαβούζα, ΧΩΡΙΣ να έχεις το ανάλογο όφελος; Μεγαλειώδης Βλακεία; Η μήπως κάτι χειρότερο;Οι μόνοι που ωφελήθηκαν από την τουριστική "ανάπτυξη" είναι οι απατεώνες που βγάζουν μαύρα. Εσείς οι υπόλοιποι μπορείτε να φάτε το τσιμέντο και τα λύματα από 32 εκατομμύρια κώ****ς στην μούρη.Εμπρός να φέρουμε 120 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Ανάπτυξη κύριος. Ζήτω η ανάπτυξη.