ΕΜΥ για κύμα κακοκαιρίας - Πού και πότε θα χιονίσει - Πόσο ακραία θα είναι τα φαινόμενα

ΕΜΥ για κύμα κακοκαιρίας - Πού και πότε θα χιονίσει - Πόσο ακραία θα είναι τα φαινόμενα Facebook Twitter
0

H κακοκαιρία θεωρείται δεδομένη για το Σαββατοκύριακο και το χιόνι είναι βέβαιο, αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο ακραία θα είναι τα φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι είναι επιφυλακτικοί αν και έχουν τα πρώτα στοιχειά που δείχνουν ότι η μεταβολή θα είναι μεγάλη.

Ωστόσο η αυριανή μέρα θα είναι καθοριστική και όπως συγκλίνουν σχεδόν όλοι την Πέμπτη θα «κλειδώσει» η πιο ασφαλής πρόγνωση. 

Για την ώρα, η ΕΜΥ σημειώνει:

Ψυχρή εισβολή τις επόμενες ημέρες (μετά την Παρασκευή) από την Ανατολική Ευρώπη. Στο video παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών στη στάθμη των 850 hPa έως και τη Δευτέρα. Δείτε την πρόγνωση του καιρού 3-7 ημερών Παρότι δεν έχει "ξεκαθαρίσει" η τελική θέση της κυκλογέννεσης (θέση χαμηλού) δίνουμε μια πρώτη εικόνα με τις περιοχές των χιονοπτώσεων για Σάββατο Κυριακή και Δευτέρα.


Την Πέμπτη θα μιλήσουμε για υψόμετρα και θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Η πρόγνωση της ΕΜΥ όπως διαμορφώνεται με τα σημερινά στοιχεία:

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Καιρός: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Μέχρι τη νύχτα θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της βόρειας χώρας.

Άνεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από τη νύχτα στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κατά τόπους πυκνές αρχικά στα βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βαθμιαία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση, της τάξης των 3-10 βαθμών Κέλσιου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χωράς, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά θαλάσσια και παραθαλάσσια, όπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Καιρός: στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νοτιά νησιωτική χώρα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα την Τρίτη θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8, στο Αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα πρόσκαιρα 10 μποφόρ, που την Τρίτη θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός όμως θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τη Δευτέρα κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Ο Θοδωρής Κολυδάς ο διευθυντής της ΕΜΥ, λέει:

O μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου:

Φίλες και φίλοι ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σε συνέχεια της ανάρτησης μου από την περασμένη Κυριακή περί της επικείμενης ψυχρής εισβολής στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω: Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν το Σάββατο από το ύψος περίπου της Βοιωτίας προς την υπόλοιπη ορεινή αλλά και πεδινή- παράκτια βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και προς τη Θράκη, καλό θα είναι παρακολουθούν τα επίσημα δελτία καιρού το επόμενο 48ωρο καθώς σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προβλέπονται εκτός από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις που κατά τόπους και κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να είναι και έντονες!!!.

Καλύτερη εικόνα όσον αφορά στην ένταση των φαινομένων θα υπάρξει την Πέμπτη 21/2 οπότε και θα σας ενημερώσω μέσα από εδώ, τη σελίδα μου στο facebook.

Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα την περασμένη Κυριακή και τόνισα και στην εκπομπή της ΕΡΤ "Απ' Ευθείας" την Δευτέρα που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Την Πέμπτη πάντως 21/2 θα έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στην ένταση των φαινομένων και στα υψόμετρα των χιονοπτώσεων στην Αττική.

Γιάννης Καλλιάνος

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ;

Είναι νωρίς, δεν ξέρουμε ακόμη 100% πως θα κινηθούν τα βαρομετρικά συστήματα. Αν όμως διατηρηθούν, υπάρχει πιθανότητα μέσα στο ΣΚ να βιώσουμε μια από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας 10ετίας.

Επαναλαμβάνω, μέχρι ώρας τα προγνωστικά στοιχεία είναι σχεδόν συγκλονιστικά ως προς τα υψόμετρα και τις περιοχές χιονοπτώσεων. Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μην με ρωτήσετε αν θα χιονίσει σε περιοχές που σας ενδιαφέρει. Κανείς δεν μπορεί να σας μιλήσει από τώρα με ακρίβεια.

Την Πέμπτη το βράδυ θα βγάλω αναλυτική ανακοίνωση. Είμαι κολλημένος πάνω από τον υπολογιστή μου και μελετώ όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του καιρού. Είμαστε πολύ κοντά αλλά και με μια μικρή αλλαγή ταυτόχρονα και πολύ μακριά.

Ξέρω, θέλετε να μάθετε από τώρα. Κάντε υπομονή για 48 ώρες και μην ακούτε τι λέγονται δεξιά και αριστερά. Αν δεν πάει Πέμπτη βράδυ κάνεις δεν μπορεί να ξέρει, ούτε καν να ρισκάρει.

Αν έρθει αυτό που φαίνεται θα μιλάμε για περιοχές που σε τοπικό επίπεδο θα βιώσουν πολύ ευχάριστες καταστάσεις λόγω της χιονόπτωσης. Το ζήτημα είναι αν θα έρθει αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής.

Το έντονο κρύο έχει πια "κλειδώσει" από το προσεχές απόγευμα του Σαββάτου και στη συνέχεια. Το ζήτημα είναι να δούμε που θα χιονίσει.

Την Πέμπτη το βράδυ θα ξέρετε όλοι σας τι θα συμβεί με πάσα ανάλυση και λεπτομέρεια για όλες τις περιοχές της χώρας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM