Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πολικές θερμοκρασίες – Πού έδειξε -13 βαθμούς το θερμόμετρο

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πολικές θερμοκρασίες – Πού έδειξε -13 βαθμούς το θερμόμετρο Facebook Twitter
0

Ισχυρό παγετό, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες έφερε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας η κακοκαιρία Σοφία.

Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και ολικός παγετός έχουν σημειωθεί τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας ενώ το χιόνι έφτασε μέχρι και τις παραλίες.

Σε πολλές περιπτώσεις το θερμόμετρο έδειξε αρκετά κάτω και από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.

Στους νομούς Φλώρινας, Ιωαννίνων, Γρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν:

στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8)

στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7)

στα Γρεβενά (-11,5)

στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2)

στα Ιωάννινα (-10,9)

στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7)

στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6)

και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πολικές θερμοκρασίες – Πού έδειξε -13 βαθμούς το θερμόμετρο Facebook Twitter

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έφερε η κακοκαιρία «Σοφία».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σάββατο 05/01, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Το Σάββατο 05/01 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες. Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. (Χάρτης 1). Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM