22 δισ. αποτσίγαρα «παράγονται» κάθε χρόνο στην Ελλάδα και πολλά από αυτά μολύνουν τις θάλασσες

22 δισ. αποτσίγαρα «παράγονται» κάθε χρόνο στην Ελλάδα και πολλά από αυτά μολύνουν τις θάλασσες Facebook Twitter
Φωτογραφία: flickr/waferboard
2

Τις μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες που έχει η ρίψη των αποτσίγαρων στις παραλίες, επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), απευθύνοντας έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθεια τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο ή τουλάχιστον να μην σβήνουν και αφήνουν τα αποτσίγαρα στις παραλίες.

Όπως τονίζει η ΕΑΕ, πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.


Προσθέτει πως οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, σημειώνοντας ότι πολλά απ' αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.

«Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών», υπογραμμίζει.

Η ΕΑΕ καλεί τους καπνιστές, αν δεν μπορούν να αποφύγουν το κάπνισμα, τουλάχιστον να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και στη συνέχεια να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Επίσης, καλεί τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους πολίτες, καθώς και να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: 34 φωτιές σε ένα 24ωρο

Ελλάδα / Φωτιές σήμερα: 34 εστίες - Ευχαριστεί πιλότους και πυροσβέστες ο Κικίλιας

Ευχαριστώ θερμά τους πιλότους μας και όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις δύσκολες πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα, γράφει ο υπουργός
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εν το μεταξυ το μονο που χρειάζεται να κανει ένας καπνιστης είναι να παρει ένα απο τα Pocket τασακια, μπαρε ένα μπουκαλι νερο για τασακι ή αμα θες να φενεται η σιχαμαρα του μπουκαλιου/τασακίου παρε μια μεταλλικη συσκευασία καραμελας, μοιρασε τις καραμελλες και ου-λα-λα! τασακι! και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.