Γιατί οι διακινητές βάζουν ανήλικα παιδιά στο τιμόνι των βαν μεταφοράς

Γιατί οι διακινητές βάζουν ανήλικα παιδιά στο τιμόνι των βαν μεταφοράς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi
0

Μέλη κυκλωμάτων διακίνησης επιστρατεύουν ανήλικους ως οδηγούς σε βανάκια που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες. σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

«Τον τελευταίο χρόνο μας απασχολεί σοβαρά το φαινόμενο, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις ανηλίκων που οι διακινητές έβαλαν πίσω από το τιμόνι με το σκεπτικό ίσως ότι, αν συλληφθούν, ο νόμος θα είναι ευνοϊκός», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων ΑΡΣΙΣ, Ίριδα Πανδίρη, με αφορμή την 18η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.

Όπως τονίζει η ίδια, πολλές φορές οι διακινητές επιλέγουν ως συνοδηγούς ανήλικα παιδιά, για να δίνουν την εντύπωση ότι μέσα στο όχημα βρίσκεται οικογένεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τον περασμένο Μάιο, αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Σαπών συνέλαβαν ως οδηγό ενός οχήματος που μετέφερε 17 ανθρώπους, έναν 15χρονο από τη Συρία, ενώ ένας 17χρονος Πακιστανός που είχε την ίδια «αποστολή», προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα την εκτροπή του οχήματος και τον τραυματισμό των επιβατών.

«Τα παιδιά αυτά, ηλικίας 15 έως 17 χρόνων, προέρχονται κυρίως από αγροτικές οικογένειες και έμαθαν να οδηγούν τρακτέρ ή άλλα αγροτικής χρήσεως οχήματα στον τόπο τους. Όπως διαπιστώσαμε, είτε ανήκουν στην ίδια ομάδα των διακινούμενων είτε οι διακινητές τα χρησιμοποιούν για να ξεπληρώσουν το χρέος από το ταξίδι τους», συμπλήρωσε η κ. Πανδίρη.

Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ, από τις αρχές του 2018, έχει εντοπίσει περίπου 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ή μετανάστες, κυρίως στις πιάτσες λαθραίων τσιγάρων, οι οποίοι είναι άστεγοι και βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε εγκαταλειμμένα κτίρια της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, άλλα περίπου 250 παιδιά από βαλκανικές χώρες, ζουν κι εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκτεθειμένα σε ακραίες συνθήκες που τα καθιστούν εύκολα θύματα του εμπορίου ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM