«Δεν είναι δυνατόν σε μια δυτική χώρα οι δημοσιογράφοι να οδηγούνται στο κρατητήριο επειδή κάνουν την δουλειά τους, δήλωσε ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Θανάσης Μαυρίδης, στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον του και δύο ακόμα δημοσιογράφων ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Θανάσης Μαυρίδης απέδωσε την στάση του κ. Καμμένου στο ότι ο «Φιλελεύθερος» έχει μια «αντίληψη» για την επικαιρότητα η οποία δεν είναι αρεστή στους κόλπους της κυβέρνησης.

 

Κατηγόρησε τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι έχει «προηγούμενο με όλο τον χώρο του Τύπου», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται νομικά εναντίον δημοσιογράφων, σημειώνοντας μάλιστα πως ο υπουργός συνηθίζει να καταθέτει μηνύσεις σε Αστυνομικά Τμήματα κι όχι στην εισαγγελία.

 

Αφορμή για την μήνυση ήταν δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια και την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν δοθεί στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

 

Ο κ. Μαυρίδης υπεραμύνθηκε του ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα έχει λάβει κονδύλια της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δημιουργήσει κέντρα σαν την Μόρια.

 

Επισήμανε δε πως πολλές υπηρεσίες του κέντρου, όπως ο καθαρισμός του βόθρου και η τροφοδοσία, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε εργολάβους.

 

Το κέντρο της Μόριας φιλοξενεί σχεδόν 9.000 άτομα ενώ κανονικά έχει χωρητικότητα για περίπου 3.100. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την προηγούμενη εβδομάδα πως οι συνθήκες είναι άκρως ανθυγιεινές επικίνδυνες, σε σημείο που ακόμα και μικρά παιδιά έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε στην κυβέρνηση περιθώριο 30 ημερών να λύσει τα προβλήματα ώστε να μην σφραγιστεί η μονάδα. Στο παρελθόν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει καλέσει τις ελληνικές Αρχές να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των φιλοξενούμενων στην Μόρια.