Οι ξένοι επισκέπτες βαθμολογούν την εμπειρία της επίσκεψής τους στον προορισμό «Αθήνα» με 7,9 στα 10.

 

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και της GBR Consulting, που διενεργήθηκε από τα τέλη Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία μέλη της ΕΞΑΑΑ, με τη συμμετοχή 1.500 ενοίκων.

 

Το 96% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως συστήνουν την Αθήνα σε άλλους, τη στιγμή που το 45% είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες- ποσοστό εντυπωσιακό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι κάθε ηλικίας, επέλεξαν την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές σε ποσοστό 79% κάτι που φανερώνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε να επιβληθεί ως προορισμός διακοπών με μεγάλο αρχαιολογικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε ποσοστό που φτάνει το 81%.

 

Στάσιμος ωστόσο παρατηρείται ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός (καθώς το ποσοστό που επισκέφτηκαν την Αθήνα για το λόγο αυτό ανέρχεται στο 10%).

 

Την ίδια στιγμή μεγάλα είναι τα περιθώρια ενδυνάμωσης της αναγνωρισιμότητας μεγάλων γεγονότων, όπως αυτού του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, καθώς το 61% του δείγματος δεν γνώριζε τίποτα για αυτόν.

 

Στη σύγκριση της Αθήνας με την Βαρκελώνη αναφορικά με την ικανοποίηση των επισκεπτών, η πρωτεύουσα της Καταλονίας υπερτερεί με ποσοστό ικανοποίησης 8,5/10, καθώς εκεί η δημόσια καθαριότητα, ασφάλεια, και υποδομή λειτουργούν πιο δομημένα και χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τους μελετητές.

 

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Αύγουστο 2018, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο οκτάμηνο 2,2% και της μέσης τιμής κατά 8,5%, πάντα σε σχέση με πέρυσι.

 

Στο σημείο αυτό τα μέλη της ΕΞΑΑΑ σημειώνουν τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται στις αφίξεις τουριστών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (21,8% τον Ιούλιο) που δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων που για εκείνη την περίοδο ήταν 3,6%.

 

«Είναι σαφές πως τα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού (airbnb κ.λπ.) απορροφούν μεγάλο ποσοστό επισκεπτών», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός. «Η πορεία της Αθήνας αλλά και της χώρας θα πρέπει να βασιστεί σε πέντε συγκεκριμένους πυλώνες: Δημιουργικότητα, Εξωστρέφεια, Συνεργασία, Αλληλεγγύη και Αμεσότητα», πρόσθεσε. 

 

Να σημειωθεί πως μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, χρέη προέδρου της ΕΞΑΑ θα εκτελεί ο Απόστολος Μουσαμάς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ