Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη 

Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη  Facebook Twitter
Άποψη του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη / Φωτογραφία: ΥΠΠΟ
0

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την έναρξη του έργου αποκατάστασης και ενίσχυσης της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών (υδραυλικών, στατικών, αρχιτεκτονικών και συντήρησης). 

Το έργο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΣΠΑ 2021–2027 και αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2017.

Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη  Facebook Twitter
Άποψη του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη / Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Οι κύριες παρεμβάσεις στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

Το έργο αφορά τρεις ζώνες στον αρχαιολογικό χώρο:

  • Την παρόχθια ζώνη του κεντρικού ρέματος που διασχίζει το Ιερό,
  • Τη ζώνη του ρέματος Αγίας Παρασκευής κοντά στις εγκαταστάσεις υγιεινής των επισκεπτών,
  • Τη ζώνη εκβολής του ρέματος κοντά στο ναΐσκο της Αγίας Παρασκευής και τον χώρο στάθμευσης.
Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη  Facebook Twitter
Αστοχία πεζογέφυρας / Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Γεωτεχνικά και υδραυλικά έργα για τη διευθέτηση των ρεμάτων και την αποτροπή νέων φθορών, με ελάχιστη επέμβαση στην αρχαία κοίτη και σε αρχαιολογικά κατάλοιπα.
  • Κατασκευή δύο νέων μεταλλικών πεζογεφυρών για ασφαλή πρόσβαση στον χώρο.
  • Αποκατάσταση αναλημματικών τοίχων και του πυθμένα των ρεμάτων, με σεβασμό στην ιστορική μορφολογία του τοπίου.
  • Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης και της ζώνης υποδοχής επισκεπτών, με πρόβλεψη για σημεία ενημέρωσης και θέασης.

Προτάσεις για επιπλέον μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, μεταξύ των οποίων η εκτροπή μέρους των ομβρίων από την πλαγιά του όρους Σάος, ώστε να μειωθεί η πίεση του νερού εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη  Facebook Twitter
Επιχωματώσεις από φερτά υλικά και ξεριζωμένα δέντρα. Ανύψωση της στάθμης του πυθμένα από την πλημμύρα του 2017 / Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης, στη σημερινή Παλαιόπολη. 

Πρόκειται για μνημειακό συγκρότημα μυστηριακής λατρείας, η οποία ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η ταυτότητα των θεοτήτων παραμένει αινιγματική, καθώς δεν ταυτίζονται με τους Ολύμπιους θεούς και σχετίζονται πιθανώς με τους χθόνιους Κάβειρους. 

Το Ιερό προσείλκυε αποστολές από ελληνικά πόλεις-κράτη, ενώ τα περισσότερα σωζόμενα οικοδομήματα χρονολογούνται στους 4ο και 3ο αιώνα π.Χ., με σημαντικά ευρήματα και από άλλες περιόδους, έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Μενδώνη: Προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Το Ιερό, τόπος μυστηριακής λατρείας από τον 7ο αιώνα π.Χ., αφιερωμένο στους Μεγάλους Θεούς, αποτελεί αρχαιολογικό σύνολο μοναδικής σημασίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2017 έπληξαν τις υποδομές, το φυσικό τοπίο και την ασφάλεια του χώρου, προκαλώντας φθορές σε αναλημματικούς τοίχους, πεζογέφυρες και στην κοίτη του ρέματος που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο. Από το 2020 ολοκληρώσαμε σωστικές επεμβάσεις για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών - παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν γίνει αμέσως μετά τις πλημμύρες. Με την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης, συμπληρωματικά με τα έργα που αφορούν την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία».

Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι το ΥΠΠΟ υλοποιεί στη Σαμοθράκη πρόγραμμα έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό εντάσσονται, πέρα από τις επεμβάσεις στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, εργασίες αποκατάστασης στο Κάστρο και τον Πύργο του Φονιά, καθώς και μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού Ξενία, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει ως πωλητήριο και αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου.

«Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας», πρόσθεσε η υπουργός.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM