Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ Facebook Twitter
Paul Delvaux, «La ville endormie». Courtesy of Christie's Images Ltd.
0

Ο σουρεαλισμός βρίσκεται στα καλύτερά του στις μεγάλες δημοπρασίες και σε αυτό έχουν συντελέσει οι μεγάλες εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο.

Ανάμεσά τους η –αφιερωμένη στο κίνημα που καθόρισε τον 20ό αιώνα και στην επέτειο των 100 χρόνων από τη δημοσίευση του περίφημου μανιφέστου του Αντρέ Μπρετόν– «Surréalisme» στο Centre Pompidou, η έκθεση «Reimagining Nature: Dalí's Floral Fantasies» που είναι αφιερωμένη στον Νταλί, και η μεγάλη έκθεση για τα 100 χρόνια του σουρεαλισμού στις Βρυξέλλες, όπου πρωταγωνιστούσαν τα έργα του Ρενέ Μαγκρίτ, ο οποίος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία, με τον πίνακά του «L'empire des lumières» να πουλιέται για 121,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ανάλογη υποδοχή είχε και το έργο της Λεονόρα Κάρινγκτον «Les Distractions de Dagobert», που πουλήθηκε για 28,5 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο σουρεαλισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών εξαιτίας του αδιάκοπου ενδιαφέροντος για το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα, που κατάφερε να διεισδύσει στο υποσυνείδητο και στην ψυχολογία μας.

Εν μέσω αυτής της «τρέλας» για τον σουρεαλισμό, όπως την αποκαλούν κάποιοι, τρεις εξαιρετικά σπάνιοι πίνακες του Πολ Ντελβό (Paul Delvaux), οι οποίοι από τη δεκαετία του ’70 ανήκαν σε ιδιώτη συλλέκτη και δεν είχαν ποτέ πριν εκτεθεί, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's.

Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό σε δημοπρασία για να κάνουν τιμές-ρεκόρ Facebook Twitter
Paul Delvaux, «Belles de nuit». Courtesy of Christie’s Images Ltd.

Τα έργα του Ντελβό, ο οποίος πέθανε το 1994 σε ηλικία 96 ετών, είναι λιγοστά και η εμφάνιση τριών από τους πίνακές του σε μία μόνο πώληση δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας του Ντελβό είναι 10,7 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο επιτεύχθηκε το 2016. Τα τρία έργα, «Les belles de nuit» (1936), «La ville endormie» (1938), και «Nuit de Noël», ανήκαν σε έναν συλλέκτη που ήταν παθιασμένος μόνο με τον Ντελβό, ο οποίος πέθανε πέρσι και η περιουσία του δημοπρατείται. 

Ο Ντελβό γεννήθηκε στο σημερινό Wanze του Βελγίου και σπούδασε ζωγραφική στην Académie Royale des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες. Η επιρροή των μεγάλων μορφών της ζωγραφικής, όπως ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Ρενέ Μαγκρίτ και ο Σαλβαδόρ Νταλί, φαίνεται στις σχολαστικές, ποιητικές συνθέσεις του. Παρόλο που συχνά χαρακτηρίζεται σουρεαλιστής, ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από τον κύκλο τους, ενώ εμφανής είναι η επιρροή του από πίνακες της Αναγέννησης. Ανέπτυξε τα δικά του φανταστικά θέματα και ένα υπερρεαλιστικό ύφος, συνδυάζοντας τη λεπτομερή κλασική ομορφιά της ακαδημαϊκής ζωγραφικής με τις παράδοξες αντιπαραθέσεις του σουρεαλισμού.

Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό σε δημοπρασία για να κάνουν τιμές-ρεκόρ Facebook Twitter
Paul Delvaux, «Nuit de Noel». Courtesy of Christie’s Images Ltd.

Δύο έργα προέρχονται από την «καλύτερη περίοδο» του Ντελβό, από το 1935 έως το 1941.

Στο «Les belles de nuit» (1936), δύο ημίγυμνες γυναίκες ποζάρουν μπροστά σε κλασικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, με φόντο το βελγικό «Pays Noir». Πίσω τους στέκεται μια άλλη μυστηριώδης γυναίκα που κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το «La ville endormie», ένα μεγάλο έργο σε καμβά που χρονολογείται δύο χρόνια αργότερα, αποτελεί μέρος της σειράς αστικών τοπίων του καλλιτέχνη και είναι σχετικά πολύπλοκο. Ο πίνακας παρουσιάζει γυναίκες που είναι γυμνές ή ημίγυμνες ανάμεσα σε κάτι που μοιάζει με ερείπια κτιρίων από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σε πρώτο πλάνο, αριστερά, διακρίνεται ο Ντελβό.

Ο τρίτος πίνακας, του 1956, είναι ο πιο κοντινός στο στυλ του ντε Κίρικο και απεικονίζει μια μυστηριώδη νεαρή κοπέλα με κόκκινο πανωφόρι σε έναν έρημο σιδηροδρομικό σταθμό που φωτίζεται από την πανσέληνο μια χριστουγεννιάτικη νύχτα.

Στη μακρόχρονη καριέρα του ο Ντελβό εξερεύνησε το αρσενικό και το θηλυκό, την επιθυμία και τη φρίκη, τον ερωτισμό και τον θάνατο – τα κύρια άγχη του και τα μεγαλύτερα θέματα του έργου του. 



 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Οι ανθισμένες ψευδαισθήσεις του Νταλί σε μια έκθεση με σπάνια σχέδια

Πολιτισμός / Οι ανθισμένες ψευδαισθήσεις του Νταλί σε μια έκθεση με σπάνια σχέδια

Λουλούδια, μονόκεροι και πεταλούδες, πρόσωπα που μεταμορφώνονται σε αρμονία με τον φυτικό κόσμο παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δείχνοντας τα γεννήματα μιας πλούσιας σουρεαλιστικής φαντασίας.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Άιρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM
Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Πολιτισμός / Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Μέσα στην πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες φίρμες και σε μια στιγμή που το σεξ επιστρέφει δυνατά στη μόδα, κάποιοι σχεδιαστές δοκιμάζουν το OnlyFans όχι μόνο ως εργαλείο πρόκλησης αλλά και ως νέο χώρο άμεσης επαφής με το κοινό.
THE LIFO TEAM
ΡΩΜΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχικής του δομής που ήταν κρυμμένα για αιώνες

Οι επισκέπτες του Κολοσσαίου έχουν πλέον μια ευκαιρία να πάνε πίσω στην ιστορία, χάρη σε ένα έργο ανακαίνισης που έφερε στο φως αρκετές κολόνες της εισόδου, οι οποίες παρέμεναν θαμμένες για εκατοντάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Λίγο πριν από τη μεγάλη της εμφάνιση στο Coachella, η Σαμπρίνα Κάρπεντερ μίλησε στον Μαρκ Τζέικομπς για τη ζωή πάνω και κάτω από τη σκηνή, για την εικόνα που χτίζει ως ποπ σταρ και για τον ρόλο της queer κοινότητας, λέγοντας καθαρά ότι χωρίς αυτήν «η ποπ μουσική δεν θα υπήρχε».
THE LIFO TEAM
Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM