Θεσσαλονίκη: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ

Θεσσαλονίκη: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
Το κτήριο Β4, πρώτο αριστερά το 1916 - Φωτ.: Γαλλικά Αρχεία Στρατού/ΥΠΠΟΑ
0

Στην αποκατάσταση δύο κτηρίων (Β4 και Δ) εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η μελέτη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αφορά στην ένταξη νέας χρήσης στο εναπομείναν κέλυφος του κτηρίου Β4, πρώην στάβλου ιππικού, και στο κτήριο διοίκησης Δ του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Τα κτήρια Β4 και Δ εντάσσονται κεντρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, στο ανατολικό άκρο του «ιστορικού τόπου».

στρατόπεδο Facebook Twitter
Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Β4 - Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Γειτνιάζουν με την κεντρική ιστορική πλατεία του στρατοπέδου και μελλοντική πλατεία μνήμης του Μητροπολιτικού Πάρκου, και σε άμεση γειτνίαση με το κτήριο Α3 που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο με την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα κτήρια κατασκευάστηκαν μεταξύ 1895 και 1905, μετά την κατασκευή των κτηρίων στρατωνισμού

στρατόπεδο Facebook Twitter
Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Δ - Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων Β4 και Δ, που θα φιλοξενήσουν τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού -συνολικού εμβαδού άνω των 1.500 τ.μ. με τους νέους υπόγειους χώρους που δημιουργούνται. 

στρατόπεδο Facebook Twitter
Β4 Νότια Όψη - Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

«Με την αποκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στα δύο κτήρια του π. Στρατοπέδου, διατηρούμε ζωντανή και τιμούμε την προσφυγική μνήμη, αλλά και την τεράστια προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη. 

στρατόπεδο Facebook Twitter
Το κτήριο Β4 το 2012, πριν την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη στέγη του - Φωτ.: ΥΠΠΟΑ

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονους, επισκέψιμους χώρους, εστίες δημιουργίας και μάθησης, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού τοπίου, με σεβασμό στην ιστορικότητά του» κατέληξε. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ