Στρέλλα, Ύμνος στη σκιά

Στρέλλα, Ύμνος στη σκιά Facebook Twitter
Στρέλλα
0

» Περιμένω την προβολή της ταινίας του Πάνου Κούτρα Στρέλλα στις ελληνικές αίθουσες. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνίες, αλλά ελπίζω να είναι σύντομα, αφού πρόσφατα έσκισε στο τμήμα «Πανόραμα» του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου προβλήθηκε σε έξι αίθουσες και έλαβε θετικές κριτικές και επιδοκιμαστικά σχόλια από το κοινό. Πρόκειται για μια ιστορία με πρωταγωνίστρια μια νεαρή πόρνη και τρανσέξουαλ στη σημερινή Αθήνα, τη Στέλλα, που οι φίλες της αποκαλούν «Στρέλλα» λόγω της ακραίας συμπεριφοράς της. Κατά γενική ομολογία, ο Πάνος Κούτρας κατάφερε να φτιάξει μια ταινία, η οποία, μέσα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα του τρανσεξουαλισμού σπάει τα ταμπού αλλά και συγκινεί.
Μερόπη Κοκκίνη

»Mια σπουδαία έκθεση με τίτλο αλλά και συντελεστές που ιντριγκάρουν είναι ο «Ύμνος στη σκιά», που ανυπομονούμε να δούμε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 22 Μαΐου ως τις 26 Ιουλίου (θα είναι παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο της Art Athina) με curator τον Paolo Colombo. Θα δούμε ενδιαφέρουσες εικαστικές προσεγγίσεις της σκιάς από το σκιαγράφημα και το θέατρο σκιών μέχρι την παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη αστική μυθολογία. Πυρήνας της έκθεσης θα είναι η παράδοση του θεάτρου σκιών, όπως διαμορφώθηκε στην Τουρκία και στην Ελλάδα, καθώς και ο βασικός ήρωας αυτής της ιδιότυπης δραματουργίας, ο γνωστός Καραγκιόζης (Karagöz, στην τουρκική εκδοχή του). Η έκθεση συγκεντρώνει σημαντικά έργα οκτώ σύγχρονων καλλιτεχνών από επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου και ταινίες δύο κορυφαίων κινηματογραφιστών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Haluk Akakçe, Natalie Djurberg, William Kentridge, Katariina Lillqvist, Jockum Nordström, Lotte Reiniger, Χριστιάνα Σούλου , Ladislaw Starewicz, Andrew Vickery, Kara Walker. Η έκθεση «Ύμνος στη σκιά» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Istanbul Modern της Κωνσταντινούπολης, του Irish Museum of Modern Art του Δουβλίνου και του Μουσείου Μπενάκη.
Κ.Ι.Α.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

Πολιτισμός / «Σινεμά στην Ελλάδα – Ορατότης Μηδέν»: Επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα εκπέμπουν SOS

1896 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα υπογράφουν ανοιχτή επιστολή ζητώντας την άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει για την επιβίωσή τους.
LIFO NEWSROOM
H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

Πολιτισμός / H Άνα ντε Άρμας, ο Νίκολας Κέιτζ και ένας πιγκουίνος από αύριο στις αίθουσες

8 κυκλοφορίες προστίθενται στο πρόγραμμα των κινηματογράφων, ανάμεσά τους το spin-off του Τζον Γουίκ, μια ακόμα tour de force εμφάνιση του Νίκολας Κέιτζ και ένα crowdpleaser με τον Στιβ Κούγκαν που δύσκολα θα αφήσει μάτι στεγνό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Πολιτισμός / Ο Ντάνι Μπόιλ επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Κίλιαν Μέρφι στο σίκουελ «28 Years Later»

Η αρχική ταινία 28 Days Later, με πρωταγωνιστή τον Μέρφι, θεωρείται σταθμός στον σύγχρονο κινηματογράφο τρόμου, τόσο για την αισθητική της όσο και για την ανατροπή της παραδοσιακής εικόνας του ζόμπι
LIFO NEWSROOM
Εικονγραφημένο προφυλακτικό 200 ετών εκτίθεται στο Rijksmuseum

Πολιτισμός / Μουσείο θα εκθέσει προφυλακτικό 200 ετών, πιθανότατα φτιαγμένο από έντερο προβάτου

Φτιάχτηκε από σκωληκοειδή απόφυση προβάτου και αναπαριστά μια ημίγυμνη καλόγρια με τρεις άνδρες - Πιστεύεται, ότι ανήκει σε αριστοκρατικό οίκο ανοχής του Παρισιού γύρω στο 1830
LIFO NEWSROOM