Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024

Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024 Facebook Twitter
Kengo Kuma & Associates, Bridge Minaminsarikou, Japan ©Erieta Attali
0

Για το βιβλίο Kengo Kuma / Erieta Attali “Mirror in the Mirror” η αναγνωρισμένη διεθνώς φωτογράφος Εριέτα Αττάλι τιμήθηκε με το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024.

Η έκδοση των 256 σελίδων περιέχει 140 φωτογραφίες και έξι σκίτσα και ρήσεις του Ιάπωνα αρχιτέκτονα.

Το βραβείο τιμά τα καλύτερα αρχιτεκτονικά βιβλία μιας χρονιάς. Από το 2009 εκδότες αρχιτεκτονικών βιβλίων και καλλιτεχνικών βιβλίων από όλο τον κόσμο υποβάλλουν εκδόσεις για αυτό το διάσημο βραβείο που φιλοξενείται από το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης (DAM).

Πρόκειται για ένα βραβείο με διεθνές κύρος και η κριτική επιτροπή του αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της DAM επέλεξε τα δέκα καλύτερα αρχιτεκτονικά βιβλία της χρονιάς από 245 συμμετοχές με κριτήρια όπως ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο, η ποιότητα του υλικού και το φινίρισμα, η καινοτομία και η επικαιρότητα.

Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024 Facebook Twitter
Kengo Kuma & Associates, Glass House in New Canaan, USA ©Erieta Attali

Η φωτογράφος Εριέτα Αττάλι με έδρα τη Νέα Υόρκη και ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κουμα εργάζονται μαζί για πάνω από είκοσι χρόνια. Η κοινή τους δουλειά χαρακτηρίζεται από μια κοινή αισθητική κατανόηση της αρχιτεκτονικής, του χώρου και της οπτικής αντίληψης. Τόσο στα κτίρια του Κούμα όσο και στις φωτογραφίες της Αττάλι, ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος συγχωνεύονται και διαλύονται ο ένας μέσα στον άλλο. Και οι δύο ενώνονται από την ιδέα ότι η χωρική εμπειρία είναι φευγαλέα, διαμορφωμένη από τον ρυθμό της ημέρας και τις εποχές, καθιστώντας τον δομημένο χώρο ένα μέσο που επεκτείνεται στο τοπίο και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την αντίληψή τους για τα χωρικά όρια.

Οι φωτογραφίες της Αττάλι υπερβαίνουν κατά πολύ την τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής. Εστιάζει στη σχέση της αρχιτεκτονικής με το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο χώρος και το τοπίο αναδιατάσσονται μέσω της εικαστικής της γλώσσας. Η Αττάλι, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος αρχαιολογίας και τοπίων, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έργο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε αυτό το βιβλίο, σχεδιασμένο από την Koma Amok, οι αρχιτεκτονικές ιδέες του Κούμα ερμηνεύονται από την Αττάλι με τέτοιο τρόπο που η πράξη της φωτογραφικής μετάφρασης δημιουργεί ανεξάρτητα έργα τέχνης που μπορούν να αποκαλύψουν την πλήρη δύναμή τους σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο/αντικείμενο.

Στην Εριέτα Αττάλι το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Βιβλίου DAM 2024 Facebook Twitter
Kengo Kuma & Associates, Tomioka City Hall, Nagano, Japan ©Erieta Attali

Αρχιτεκτονικά σκίτσα και αποσπάσματα του Κούμα είναι ενσωματωμένα ανάμεσα στις φωτογραφίες της, παρέχοντας βαθιές γνώσεις για το έργο που δημιουργήθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με ένα δοκίμιο του Barry Bergdoll, επικεφαλής του τμήματος ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Columbia και πρώην επιμελητή αρχιτεκτονικής και σχεδίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αυτή η έκδοση τοποθετεί το έργο των Κούμα και Αττάλι στο επίκεντρο του σύγχρονου αρχιτεκτονικού λόγου.

Εκτός από γνωστά κτίρια, η επιλογή περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερα έργα από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ. Μεταξύ αυτών είναι το Glass Wood House στο New Canaan των Η.Π.Α. το Mediation House στο Krun της Βαυαρίας, τα Water Glass House στο Sunny Hills και το Coeda House στην Ιαπωνία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM
Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ