Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Η ΚΥΑ δεν καταργεί ούτε τροποποιεί το Προεδρικό Διάταγμα, όπως ζητάμε

ΚΥΑ ηθοποιοί Facebook Twitter
Φωτ: αρχείου: Eurokinissi
0

Την δυσαρέσκειά του με τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τους καλλιτέχνες που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως το σωματείο μελετά με τη βοήθεια νομικών και με ανθρώπους που εργάζονται ήδη στο δημόσιο τα αποτελέσματα της ΚΥΑ και προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πιο εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις από την πλευρά των καλλιτεχνών.

Σημειώνεται ότι η νέα μισθολογική κλίμακα ορίζει στα 1.037 ευρώ τον μηνιαίο βασικό μισθό και διαμορφώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Μιλάμε για μια νομοθετική διαδικασία που είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι αφενός προσβάλλεται πολύ εύκολα στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κυρίως ότι είναι υποδεέστερη ενός Προεδρικού Διατάγματος», είπε, τονίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν καταργείται, ούτε τροποποιείται, όπως ζητούσαν οι καλλιτέχνες.

«Στο ουσιαστικό κομμάτι, σε αυτά που ορίζει, ενώ εξασφαλίζει μεν μια μισθολογική αναβάθμιση εξισώνοντας τις αμοιβές μας με αυτές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή δίνει αυτή την αναβάθμιση, ανεξαρτήτως του διπλώματος», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι μισθολογική αναβάθμιση γίνεται οριζόντια σε όσους κάνουν καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο αλλά όχι σε όσους μετέχουν της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες 

Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, είναι τα εξής:

- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου με 19 μισθολογικά κλιμάκια. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1.037 ευρώ, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Αυτό, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «θα θεραπεύσει» χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. Επίσης, υπενθυμίζει πως η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς για αυτές ακολουθείται διακριτό προσοντολόγιο.

- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM