ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Society of the snow»: Επιζών του δυστυχήματος στις Άνδεις εξηγεί γιατί ο κανιβαλισμός ξεκίνησε από τον πιλότο

«Society of the snow»: Επιζών του δυστυχήματος στις Άνδεις εξηγεί γιατί σκέφτηκαν να φάνε πρώτα τον πιλότο Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Ένας επιζών από το αεροπορικό δυστύχημα στις Άνδεις το 1972 που κατέληξε σε κανιβαλισμό, εξήγησε γιατί σκέφτηκαν να φάνε πρώτα τον πιλότο. Η ιστορία αυτή ενέπνευσε το «Society of the Snow» που προβάλλεται στο Netflix.

Όταν το αεροπλάνο τους συνετρίβη στα βουνά των Άνδεων το 1972, οι επιζώντες στράφηκαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν. Ο Carlos «Carlitos» Páez Rodriguez είναι επιζών από το αεροπορικό δυστύχημα της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης και πέρασε 72 ημέρες βιώνοντας ακραίο κρύο, χιονοστιβάδες και πείνα, όπως απεικονίζεται και στο Society of the Snow του Netflix.

Ο ίδιος μίλησε στο LADbible για την εμπειρία μετά τη συντριβή του αεροπλάνου σε υψόμετρο 11.170 ποδιών. Ο Carlitos είπε ότι η ομάδα πεινούσε και αφού τελείωσαν τα τρόφιμα που είχαν ανακτήσει από το αεροπλάνο, η πείνα έγινε αφόρητη.

«Το μόνο που νιώθεις είναι πόνος στο στομάχι σου και ξέρεις ότι αν δεν φας, θα πεθάνεις». Ο επιζών «συνειδητοποίησε ότι όλοι ταυτόχρονα» είχαν την ίδια σκέψη αλλά «δεν έλεγαν τίποτα».

Ποια ήταν η σκέψη; Να φάνε τη σάρκα των συνεπιβατών τους που δεν είχαν επιβιώσει. «Το πρώτο άτομο που άκουσα να το λέει δυνατά ήταν ο Nando Parrado όταν του είπα ότι δεν είχε μείνει τίποτα από τρόφιμα», θυμάται.

«Και είπε, "Carlitos, θα έτρωγα τον πιλότο"». Κάτι που ήταν πολύ φυσικό να πει επειδή είχε χάσει τη μητέρα του και την αδερφή του στο αεροπορικό δυστύχημα, άρα συνειδητά ή όχι, είχε κάτι εναντίον του πιλότου». είπε ο Carlitos. Ο ίδιος πιστεύει ότι σε αυτό το «λογικό συμπέρασμα» θα είχε καταλήξει ο οποιοσδήποτε.

«Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι δεν γνωρίζαμε το πλήρωμα. Όλοι οι άλλοι ήταν φίλοι μας».

Ο επιζών συνειδητοποίησε ότι «και αυτός το σκεφτόταν», αλλά καθώς ήταν ο μικρότερος από όλους «δεν τόλμησε να το πει». Ωστόσο, είχε δίκιο, όλοι είχαν την ίδια ιδέα.

«Το ανέφερα στον Adolfo Strauch σε μια πράξη απόλυτης δειλίας, πέταξα τον Nando κάτω από το λεωφορείο. «Είπα, "Adolfo, ο Nando είναι τρελός, θέλει να φάει τον πιλότο.» και εκείνος μου απάντησε "Όχι Carlitos. Δεν είναι τόσο τρελός. Τα ξαδέρφια μου κι εγώ είχαμε την ίδια σκέψη. Όταν μάθαμε την είδηση τη 10η ημέρα ότι η έρευνα για τον εντοπισμό μας είχε διακοπεί, τότε ήταν που άρχισε  να ξυπνά μέσα σε όλους μας η ιδέα ότι η μόνη επιλογή μας ήταν να φάμε τους νεκρούς συνταξιδιώτες μας γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Όταν οι επιζώντες έμαθαν ότι οι προσπάθειες διάσωσης σταμάτησαν και ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να στείλουν σήμα σε κανέναν, αποφάσισαν να πάνε μερικοί από τους επιζώντες να αναζητήσουν βοήθεια. Τελικά μια ομάδα κατάφερε να επιστρέψει στον πολιτισμό.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στις 13 Οκτωβρίου 1972 και οι τελευταίοι από τους επιζώντες απομακρύνθηκαν από το βουνό στις 23 Δεκεμβρίου.

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM