Σε δημοπρασία η πρώτη επιστολή με γραμματόσημο – Στάλθηκε πριν από 183 χρόνια

Σε δημοπρασία η πρώτη επιστολή με γραμματόσημο – Στάλθηκε πριν από 183 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Σε δημοπρασία βγαίνει η πρώτη επιστολή που στάλθηκε με προπληρωμένο, αυτοκόλλητο γραμματόσημο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως μπορεί να πωληθεί έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιστολή, που εστάλη πριν από 183 χρόνια, έχει στην επάνω δεξιά γωνία του φακέλου ένα γραμματόσημο «Penny Black» (Μαύρη Πέννα). Πρόκειται για το πρώτο γραμματόσημο που εκδόθηκε στη Βρετανία αλλά και σε όλο τον κόσμο και απεικονίζει σε προφίλ τη βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου σε μαύρο φόντο. Το πρώτο αυτοκόλλητο γραμματόσημο στον κόσμο ήταν εφεύρεση του κοινωνικού μεταρρυθμιστή και δασκάλου Ρόουλαντ Χιλ.

Στον φάκελο της επιστολής αναγράφονται δύο ημερομηνίες στις οποίες ταχυδρομήθηκε: 2 Μαΐου 1840 και 4 Μαΐου 1840. Κατά την πρώτη ημερομηνία, ένας άγνωστος αποστολέας ταχυδρόμησε την επιστολή από το Λονδίνο στον Ουίλιαμ Μπλένκινσοπ Τζ., ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στο Μπέντλινγκτον στην Αγγλία.

Ο Μπλένκινσοπ διαχειριζόταν την Bedlington Iron Works, η οποία παρήγαγε σιδηροδρομικές γραμμές και ατμομηχανές, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s. Αφού έλαβε την επιστολή, ο Ουίλιαμ Μπλένκινσοπ αφαίρεσε το γράμμα και γύρισε τον φάκελο προς τα έξω. Έπειτα, έστειλε τον φάκελο σ’ έναν άνδρα με το όνομα «Κ. Μπλένκινσοπ» στο χωριό Ντάλστον, ο οποίος μάλλον ήταν ο πατέρας του.

«Ένα από τα μεγαλύτερα άλματα προς τα εμπρός στην ανθρώπινη επικοινωνία τιμάται με έναν φάκελο με το πρώτο γραμματόσημο» αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's, ο οποίος θα διοργανώσει τη δημοπρασία της επιστολής στις 2 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. «Θεωρούμε δεδομένη σήμερα την ευκολία με την οποία μπορούμε να συνδεόμαστε απρόσκοπτα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα σχεδόν αμέσως από οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Όστιν επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby's.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM