Μια τοιχογραφία του Banksy που αφαιρέθηκε από τον τοίχο ενός πρώην καταστήματος θα βγει σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

 

Το έργο, που απεικονίζει ένα παιδί με έναν λοστό, εμφανίστηκε τον Αύγουστο στο Lowestoft του Suffolk.

 

Εργάτες βρέθηκαν στο σημείο την Κυριακή και το αφαίρεσαν από τον τοίχο.

 

Η Julien's Auctions από την Καλιφόρνια είπε ότι η τιμή του «θα μπορούσε να κυμανθεί από 200.000 έως 400.000 δολάρια, αν και δεν υπάρχει όριο με την τρέχουσα αξία του Banksy».

 

Το έργο ήταν ένα από τα 10 κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο Norfolk και στο Suffolk από τον street artist το καλοκαίρι.

 

Το πρώην κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο London Road North, πωλούνταν στην αγορά για 300.000 λίρες όταν εμφανίστηκε το έργο, αλλά εισήχθη ξανά για 500.000 λίρες αφού ο Banksy επιβεβαίωσε ότι το έργο ήταν μέρος της σειράς του «Great British Spraycation».

 

Ο έμπορος έργων τέχνης John Brandler από το Brentwood του Essex, είπε ότι οι αρχές «έχασαν την ευκαιρία» να το κρατήσουν στην πόλη και θα έπρεπε να είχαν αγοράσει το ακίνητο.

 

Ο κ. Brandler, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πολλών κομματιών του Banksy, συμπεριλαμβανομένου του κοριτσιού με το χούλα-χουπ, είπε ότι δεν περιμένει ότι η τοιχογραφία του Lowestoft θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Το Lowestoft έλαβε ένα δώρο από τον Banksy· μια χρυσή ευκαιρία να φέρει χιλιάδες τουρίστες στην πόλη και να βοηθήσει την τοπική οικονομία. Είναι μια χαμένη ευκαιρία», είπε.

 

Το έργο τέχνης, μαζί με άλλες τοιχογραφίες κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, στην παραλία και σε ένα πάρκο στο κοντινό Oulton Broad, έχει προσελκύσει πλήθη στην πόλη.

 

Το Σαββατοκύριακο ο Miles Barry, πρόεδρος των Easterly Artists, δήλωσε ότι ανησυχεί για την αφαίρεση και τον τελικό προορισμό του έργου.

 

Το συμβούλιο του East Suffolk δήλωσε ότι «λυπάται που βλέπει αυτό το κομμάτι να αφαιρείται».

 

Η εκπρόσωπος του συμβουλίου πρόσθεσε πως «Είμαστε τυχεροί που έχουμε ακόμα πολλά άλλα κομμάτια στο Lowestoft και στο Oulton Broad, καθώς και άλλες μορφές τέχνης του δρόμου, όπως αυτό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Oulton Broad, από τον διάσημο καλλιτέχνη ATM.

 

»Προχωράμε επίσης τα σχέδια για ένα κοινοτικό έργο όπου οι ντόπιοι μπορούν να συνεργαστούν με καλλιτέχνες για να παράγουν περισσότερη τέχνη του δρόμου στην πόλη».

 

Με πληροφορίες του BBC