Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες

Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες για σημάδια καρκίνου Facebook Twitter
0

Για τη συντήρηση των έργων τέχνης, τα μουσεία απαιτούν από το κοινό να μην στέκεται πολύ κοντά στα εκθέματα και, φυσικά, να μην τα αγγίζει.

Μία διαφορετική έκθεση ωστόσο, δεν νοιάζεται για τη διαφύλαξη των έργων, αλλά για τη πρόληψη του καρκίνου και την υγεία των επισκεπτών.


Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι επισκέπτες του Ισπανό-Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης Isaac Fernández Blanco στο Μπουένος Άιρες είχαν τη δυνατότητα - βασικά παροτρύνονταν - να αγγίζουν τους πίνακες μία φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η τέχνη της αυτοεξέτασης».

Με την υποστήριξη της αργεντίνικης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του μαστού Macma και της διαφημιστικής εταιρείας David Buenos Aires, οι επισκέπτες καλούνταν να «ψηλαφίσουν» για εξογκώματα, αλλοιώσεις του δέρματος ή πρησμένους λεμφαδένες, σε μορφές κλασικών έργων τέχνης.

Η έκθεση περιελάμβανε αντίγραφα έργων τέχνης σπουδαίων ζωγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ύποπτα συμπτώματα δεν τοποθετούνταν τυχαία και «τυφλά» στα στήθη των απεικονιζόμενων χαρακτήρων. Αντίθετα, τα «ίχνη» που προστέθηκαν συνάδουν με μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, και μελέτες της Δρ. Liliana Sosa, οι οποίες εντόπιζαν ενδείξεις για καρκίνο του μαστού, στα μοντέλα που είχαν ποζάρει για πίνακες του Ρέμπραντ, του Ρούμπενς και του Ραφαήλ. 

Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες της το 2020, αλλά η πανδημία ανάγκασε τους διοργανωτές να την αναβάλουν.

Η Macma ελπίζει ότι η απτική έκθεση θα υπενθυμίσει τη σημασία του τακτικού αυτοελέγχου, διδάσκοντας παράλληλα το κοινό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Τα σημάδια, άλλωστε, ήταν σεκεί από την αρχή αλλά ουσιαστικά κανείς δεν τα πρόσεξε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Πολιτισμός / Περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.
THE LIFO TEAM
Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Πολιτισμός / Ο Άρης Μπινιάρης ανεβάζει Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Ιανουάριο του 2023 σε καινούργιο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη

Ο χαρακτήρας του αποτρόπαιου Αρτούρο Ούι, που δομήθηκε από τον συγγραφέα πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄», ερμηνεύεται στην παράσταση από τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
THE LIFO TEAM
Αισχύλεια 2022: Με ποικιλία εκδηλώσεων και την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη

Πολιτισμός / Αισχύλεια 2022: Με ποικιλία εκδηλώσεων και την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη

Ακολουθώντας μια παράδοση χρόνων το Φεστιβάλ Αισχύλεια αγκαλιάζει την καλλιτεχνική έκφραση, προβάλλει τους δημιουργούς και συνιστά ένα ιστορικό και ταυτόχρονα σύγχρονο σημείο αναφοράς.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ