Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας και νομπελίστρια, Alice Munro

Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας και νομπελίστρια, Alice Munro Facebook Twitter
Alice Munro/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Καναδή διηγηματογράφος και νομπελίστρια Alice Munro, η οποία εξέταζε την καθημερινή ζωή μέσα από τον φακό της μυθοπλασίας για περισσότερα από 60 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι της στο Οντάριο. Έπασχε από άνοια για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Alice Munro έχει χαρακτηριστεί ως «η Καναδή Τσέχωφ» από τη Cynthia Ozick, καθώς το έργο της βασίστηκε σε μορφές και θέματα που παραδοσιακά αγνοούνται από τη λογοτεχνική επικρατούσα τάση.

Μόνο αργότερα στη ζωή της η δημοτικότητα της Munro άρχισε να ανεβαίνει, καθώς οι διακριτικές ιστορίες της για φαινομενικά απλούς ανθρώπους σε μη δραματικές, μικρές πόλεις του Καναδά συγκέντρωσαν μια σειρά από διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Νόμπελ λογοτεχνίας του 2013.

Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα.

Η Alice Munro είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με κάθε διήγημά της η Munro καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Munro μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Γεννημένη το 1931 σε μια οικογένεια εκτροφέων αλεπούδων και πουλερικών που ζούσαν έξω από το Γουίνγκαμ του Οντάριο και αγωνίζονταν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Munro πήγε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και σπούδασε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει στο Βανκούβερ με τον πρώτο της σύζυγο, James Munro, το 1951.

Ήταν η δεύτερη καναδικής καταγωγής συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, αλλά η πρώτη με καθαρά καναδική ταυτότητα. Ο Saul Bellow, που κέρδισε το βραβείο το 1976, γεννήθηκε στο Κεμπέκ αλλά μεγάλωσε στο Σικάγο και θεωρήθηκε ευρέως ως Αμερικανός συγγραφέας.

Η Munro άρχισε να γράφει διηγήματα ενώ έμενε στο σπίτι και μεγάλωνε τα παιδιά της. Σκοπός της ήταν να γράψει κάποτε ένα μυθιστόρημα, αλλά δήλωσε ότι με τρία παιδιά δεν ήταν ποτέ σε θέση να βρει τον απαραίτητο χρόνο. Άρχισε να αποκτά φήμη όταν οι ιστορίες της άρχισαν να δημοσιεύονται στο New Yorker τη δεκαετία του 1970.

Παντρεύτηκε τον James Munro το 1951 και μετακόμισε στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας, όπου οι δυο τους διατηρούσαν ένα βιβλιοπωλείο. Απέκτησαν τέσσερις κόρες -η μία πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή της- πριν χωρίσουν το 1972. Στη συνέχεια, η Munro επέστρεψε στο Οντάριο. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο γεωγράφος Gerald Fremlin, πέθανε τον Απρίλιο του 2013.

Η Munro το 2009 αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε εγχείρηση bypass καρδιάς και είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο.

Με πληροφορίες από Guardian. Reuters

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επί Λέξει»: Το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας κατεβάζει ρολά

Πολιτισμός / «Επί Λέξει»: Το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας κλείνει οριστικά

«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να μεταβιβάσουμε το βιβλιοπωλείο, αφού η απαίτηση των ιδιοκτητών του ακινήτου για υπερδιπλασιασμό του ενοικίου, είναι ο τοίχος που δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε» αναφέρει στην ανακοίνωση του
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γουές Άντερσον, Τζέσικα Λανγκ και Ντέιβιντ Λιντς από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γουές Άντερσον, Τζέσικα Λανγκ και Ντέιβιντ Λιντς από αύριο στους κινηματογράφους

Έντεκα (!) τίτλοι προστίθενται στο πρόγραμμα των αιθουσών αυτή την Πέμπτη, ανάμεσά τους και το «Phoenician Scheme», η πιο αστεία ταινία του Γουές Άντερσον από την εποχή του «Grand Budapest Hotel».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε χωρίς επεισόδια στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

Πολιτισμός / Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε «χωρίς επεισόδια» στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

«Στη χειρότερη, θα με ξαναβάλουν φυλακή», δήλωσε προ ολίγων ημερών από τις Κάννες ο Ιρανός σκηνοθέτης, αποδεχόμενος τις επιπτώσεις της κινηματογραφικής του αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Πολιτισμός / Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, πάνω από 70 παραγωγοί του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης εμφανίζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth προσφέροντας στο κοινό μία πρωτόγνωρη εμπειρία.
LIFO NEWSROOM