Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ, στη «Φωλιά του κούκου»

Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η εμβληματική νοσοκόμα Ράτσεντ, στην «Φωλιά του Κούκου» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ.

Η Φλέτσερ είχε κερδίσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ στην ταινία «Στη φωλιά του κούκου» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι της στη Γαλλία.

Η κλασική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ken Kesey είχε κερδίσει πέντε Όσκαρ το 1976, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τζακ Νίκολσον.

Στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου "AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains", η ερμηνεία της Φλέτσερ χαρακτηρίστηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος κακός στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Angela Lansbury, η Anne Bancroft, η Ellen Burstyn, η Colleen Dewhurst και η Geraldine Page είχαν απορρίψει τον ρόλο της Ράτσεντ, φοβούμενες την πιθανή επίδραση στην καριέρα της.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση της Φλέτσερ της ήταν στην ταινία «A Perfect Man» του 2013, με πρωταγωνιστές τους Liev Schreiber και Jeanne Tripplehorn.

Στην τηλεόραση είχε υποδυθεί την μητριάρχη της οικογένειας Πέγκυ «Γκράμι» Γκάλαχερ, στο «Shameless» του Showtime. Η ηθοποιός εμφανίστηκε ξανά στο «Star Trek: Deep Space Nine» ως Winn Adami από το 1993-99, στο cult sci-fier «VR.5» από το 1995-97 και στο «ER» το 2005.

Ήταν υποψήφια για Emmy για τους γκεστ ρόλους της στο «Picket Fences» το 1996 και στο «Joan of Arcadia» το 2004.

Η Λουίζ Φλέτσερ είχε επιστρέψει στην υποκριτική το 1974 μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής για να κάνει οικογένεια.

Το 1978 συμμετείχε στο «The Cheap Detective», με πρωταγωνιστή τον Peter Falk και έναν χρόνο αργότερα, το 1979 εμφανίστηκε στο «Natural Enemies» δίπλα στον Hal Holbrook.

Στο «Cruel Intentions» του 1999, έπαιξε μια ευγενική αριστοκράτισσα του Long Island ενώ συμμετείχε επίσης σε ταινίες όπως: «Ο εξορκιστής 2: Ο αιρετικός», με πρωταγωνιστές τους Richard Burton και Linda Blair, «Brainstorm», με τους Christopher Walken και Natalie Wood, «Firestarter», με τη νεαρή τότε Drew Barrymore κλπ.

Η Εστέλ Λουίζ Φλέτσερ, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Οι γονείς της ήταν κωφοί. Μυήθηκε στην υποκριτική από τη θεία της που της έμαθε να μιλάει, όταν ήταν 8 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αφού έκανε ένα ταξίδι σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στη χώρα, παρέμεινε στο Λος Άντζελες.

Έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη το 1958 με το «Playhouse 90». Την επόμενη χρονιά πήγε ως guest στα «Maverick»,«77 Sunset Strip» και «The Untouchables».

Εμφανίστηκε στο «Perry Mason» δύο φορές το 1960, αλλά μέχρι το 1963 είχε ήδη εγκαταλείψει την καριέρα της, τουλάχιστον παροδικά.

Το 1973, αφού μεγάλωσε τα παιδιά της, επέστρεψε με μια guest εμφάνιση στο «Medical Center». Αφού έκανε μια τηλεοπτική ταινία, επιλέχτηκε για δεύτερο ρόλο στο «Thieves Like Us», μία ταινία με παραγωγό τον σύζυγό της, Jerry Bick.

Η ιστορία της ζωής της Φλέτσερ αποτέλεσε έμπνευση για έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στην κλασική ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν του 1975 «Nashville».

Ήταν παντρεμένη με τον Bick, πράκτορα του Χόλιγουντ, ο οποίος αργότερα έγινε παραγωγός. Εκείνος πέθανε το 2004. Το ζευγάρι είχε δύο γιους, τους John Dashiell Bick και Andrew Wilson Bick.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Πολιτισμός / Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Αλυσίδες, κόκκινο νέον, Frankie Goes to Hollywood και ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας. Με το Escape Room, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης δεν στήνει απλώς μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, αλλά ένα δωμάτιο απόδρασης για την ίδια την ελληνική εικόνα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM