Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ, στη «Φωλιά του κούκου»

Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η εμβληματική νοσοκόμα Ράτσεντ, στην «Φωλιά του Κούκου» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ.

Η Φλέτσερ είχε κερδίσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ στην ταινία «Στη φωλιά του κούκου» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι της στη Γαλλία.

Η κλασική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ken Kesey είχε κερδίσει πέντε Όσκαρ το 1976, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τζακ Νίκολσον.

Στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου "AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains", η ερμηνεία της Φλέτσερ χαρακτηρίστηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος κακός στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Angela Lansbury, η Anne Bancroft, η Ellen Burstyn, η Colleen Dewhurst και η Geraldine Page είχαν απορρίψει τον ρόλο της Ράτσεντ, φοβούμενες την πιθανή επίδραση στην καριέρα της.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση της Φλέτσερ της ήταν στην ταινία «A Perfect Man» του 2013, με πρωταγωνιστές τους Liev Schreiber και Jeanne Tripplehorn.

Στην τηλεόραση είχε υποδυθεί την μητριάρχη της οικογένειας Πέγκυ «Γκράμι» Γκάλαχερ, στο «Shameless» του Showtime. Η ηθοποιός εμφανίστηκε ξανά στο «Star Trek: Deep Space Nine» ως Winn Adami από το 1993-99, στο cult sci-fier «VR.5» από το 1995-97 και στο «ER» το 2005.

Ήταν υποψήφια για Emmy για τους γκεστ ρόλους της στο «Picket Fences» το 1996 και στο «Joan of Arcadia» το 2004.

Η Λουίζ Φλέτσερ είχε επιστρέψει στην υποκριτική το 1974 μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής για να κάνει οικογένεια.

Το 1978 συμμετείχε στο «The Cheap Detective», με πρωταγωνιστή τον Peter Falk και έναν χρόνο αργότερα, το 1979 εμφανίστηκε στο «Natural Enemies» δίπλα στον Hal Holbrook.

Στο «Cruel Intentions» του 1999, έπαιξε μια ευγενική αριστοκράτισσα του Long Island ενώ συμμετείχε επίσης σε ταινίες όπως: «Ο εξορκιστής 2: Ο αιρετικός», με πρωταγωνιστές τους Richard Burton και Linda Blair, «Brainstorm», με τους Christopher Walken και Natalie Wood, «Firestarter», με τη νεαρή τότε Drew Barrymore κλπ.

Η Εστέλ Λουίζ Φλέτσερ, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Οι γονείς της ήταν κωφοί. Μυήθηκε στην υποκριτική από τη θεία της που της έμαθε να μιλάει, όταν ήταν 8 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αφού έκανε ένα ταξίδι σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στη χώρα, παρέμεινε στο Λος Άντζελες.

Έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη το 1958 με το «Playhouse 90». Την επόμενη χρονιά πήγε ως guest στα «Maverick»,«77 Sunset Strip» και «The Untouchables».

Εμφανίστηκε στο «Perry Mason» δύο φορές το 1960, αλλά μέχρι το 1963 είχε ήδη εγκαταλείψει την καριέρα της, τουλάχιστον παροδικά.

Το 1973, αφού μεγάλωσε τα παιδιά της, επέστρεψε με μια guest εμφάνιση στο «Medical Center». Αφού έκανε μια τηλεοπτική ταινία, επιλέχτηκε για δεύτερο ρόλο στο «Thieves Like Us», μία ταινία με παραγωγό τον σύζυγό της, Jerry Bick.

Η ιστορία της ζωής της Φλέτσερ αποτέλεσε έμπνευση για έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στην κλασική ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν του 1975 «Nashville».

Ήταν παντρεμένη με τον Bick, πράκτορα του Χόλιγουντ, ο οποίος αργότερα έγινε παραγωγός. Εκείνος πέθανε το 2004. Το ζευγάρι είχε δύο γιους, τους John Dashiell Bick και Andrew Wilson Bick.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η Έμεραλντ Φένελ να ξανακάνει το Βασικό Ένστικτο επικίνδυνο;

Πολιτισμός / Μπορεί η Έμεραλντ Φένελ να ξανακάνει το Βασικό Ένστικτο επικίνδυνο;

Ο σεναριογράφος της θρυλικής ταινίας λέει ότι το νέο Βασικό Ένστικτο προχωρά και ότι οι παραγωγοί συζητούν με την Έμεραλντ Φένελ για τη σκηνοθεσία της νέας εκδοχής. Στη νέα του συνέντευξη, μιλά όχι μόνο για ένα ριμέικ, αλλά και για το όραμά του γύρω από ένα Χόλιγουντ πιο τολμηρό, πιο σεξουαλικό και λιγότερο φοβισμένο.
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
Ο Lil Nas X μπαίνει σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας

Πολιτισμός / Ο Λιλ Νας Χ μπαίνει σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας

Ο Λιλ Νας Χ εντάσσεται σε διετές πρόγραμμα ψυχικής υγείας στο Λος Άντζελες. Αν τηρήσει τους όρους του, οι τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για επίθεση σε αστυνομικούς μπορεί να αποσυρθούν.
THE LIFO TEAM
Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM