Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ, στη «Φωλιά του κούκου»

Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η εμβληματική νοσοκόμα Ράτσεντ, στην «Φωλιά του Κούκου» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ.

Η Φλέτσερ είχε κερδίσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ στην ταινία «Στη φωλιά του κούκου» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι της στη Γαλλία.

Η κλασική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ken Kesey είχε κερδίσει πέντε Όσκαρ το 1976, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τζακ Νίκολσον.

Στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου "AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains", η ερμηνεία της Φλέτσερ χαρακτηρίστηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος κακός στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Angela Lansbury, η Anne Bancroft, η Ellen Burstyn, η Colleen Dewhurst και η Geraldine Page είχαν απορρίψει τον ρόλο της Ράτσεντ, φοβούμενες την πιθανή επίδραση στην καριέρα της.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση της Φλέτσερ της ήταν στην ταινία «A Perfect Man» του 2013, με πρωταγωνιστές τους Liev Schreiber και Jeanne Tripplehorn.

Στην τηλεόραση είχε υποδυθεί την μητριάρχη της οικογένειας Πέγκυ «Γκράμι» Γκάλαχερ, στο «Shameless» του Showtime. Η ηθοποιός εμφανίστηκε ξανά στο «Star Trek: Deep Space Nine» ως Winn Adami από το 1993-99, στο cult sci-fier «VR.5» από το 1995-97 και στο «ER» το 2005.

Ήταν υποψήφια για Emmy για τους γκεστ ρόλους της στο «Picket Fences» το 1996 και στο «Joan of Arcadia» το 2004.

Η Λουίζ Φλέτσερ είχε επιστρέψει στην υποκριτική το 1974 μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής για να κάνει οικογένεια.

Το 1978 συμμετείχε στο «The Cheap Detective», με πρωταγωνιστή τον Peter Falk και έναν χρόνο αργότερα, το 1979 εμφανίστηκε στο «Natural Enemies» δίπλα στον Hal Holbrook.

Στο «Cruel Intentions» του 1999, έπαιξε μια ευγενική αριστοκράτισσα του Long Island ενώ συμμετείχε επίσης σε ταινίες όπως: «Ο εξορκιστής 2: Ο αιρετικός», με πρωταγωνιστές τους Richard Burton και Linda Blair, «Brainstorm», με τους Christopher Walken και Natalie Wood, «Firestarter», με τη νεαρή τότε Drew Barrymore κλπ.

Η Εστέλ Λουίζ Φλέτσερ, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Οι γονείς της ήταν κωφοί. Μυήθηκε στην υποκριτική από τη θεία της που της έμαθε να μιλάει, όταν ήταν 8 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αφού έκανε ένα ταξίδι σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στη χώρα, παρέμεινε στο Λος Άντζελες.

Έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη το 1958 με το «Playhouse 90». Την επόμενη χρονιά πήγε ως guest στα «Maverick»,«77 Sunset Strip» και «The Untouchables».

Εμφανίστηκε στο «Perry Mason» δύο φορές το 1960, αλλά μέχρι το 1963 είχε ήδη εγκαταλείψει την καριέρα της, τουλάχιστον παροδικά.

Το 1973, αφού μεγάλωσε τα παιδιά της, επέστρεψε με μια guest εμφάνιση στο «Medical Center». Αφού έκανε μια τηλεοπτική ταινία, επιλέχτηκε για δεύτερο ρόλο στο «Thieves Like Us», μία ταινία με παραγωγό τον σύζυγό της, Jerry Bick.

Η ιστορία της ζωής της Φλέτσερ αποτέλεσε έμπνευση για έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στην κλασική ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν του 1975 «Nashville».

Ήταν παντρεμένη με τον Bick, πράκτορα του Χόλιγουντ, ο οποίος αργότερα έγινε παραγωγός. Εκείνος πέθανε το 2004. Το ζευγάρι είχε δύο γιους, τους John Dashiell Bick και Andrew Wilson Bick.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM
Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM