Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ, στη «Φωλιά του κούκου»

Πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, η εμβληματική νοσοκόμα Ράτσεντ, στην «Φωλιά του Κούκου» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ.

Η Φλέτσερ είχε κερδίσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως ραδιούργα νοσοκόμα Ράτσεντ στην ταινία «Στη φωλιά του κούκου» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι της στη Γαλλία.

Η κλασική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ken Kesey είχε κερδίσει πέντε Όσκαρ το 1976, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τζακ Νίκολσον.

Στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου "AFI's 100 Years… 100 Heroes & Villains", η ερμηνεία της Φλέτσερ χαρακτηρίστηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος κακός στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Angela Lansbury, η Anne Bancroft, η Ellen Burstyn, η Colleen Dewhurst και η Geraldine Page είχαν απορρίψει τον ρόλο της Ράτσεντ, φοβούμενες την πιθανή επίδραση στην καριέρα της.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση της Φλέτσερ της ήταν στην ταινία «A Perfect Man» του 2013, με πρωταγωνιστές τους Liev Schreiber και Jeanne Tripplehorn.

Στην τηλεόραση είχε υποδυθεί την μητριάρχη της οικογένειας Πέγκυ «Γκράμι» Γκάλαχερ, στο «Shameless» του Showtime. Η ηθοποιός εμφανίστηκε ξανά στο «Star Trek: Deep Space Nine» ως Winn Adami από το 1993-99, στο cult sci-fier «VR.5» από το 1995-97 και στο «ER» το 2005.

Ήταν υποψήφια για Emmy για τους γκεστ ρόλους της στο «Picket Fences» το 1996 και στο «Joan of Arcadia» το 2004.

Η Λουίζ Φλέτσερ είχε επιστρέψει στην υποκριτική το 1974 μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής για να κάνει οικογένεια.

Το 1978 συμμετείχε στο «The Cheap Detective», με πρωταγωνιστή τον Peter Falk και έναν χρόνο αργότερα, το 1979 εμφανίστηκε στο «Natural Enemies» δίπλα στον Hal Holbrook.

Στο «Cruel Intentions» του 1999, έπαιξε μια ευγενική αριστοκράτισσα του Long Island ενώ συμμετείχε επίσης σε ταινίες όπως: «Ο εξορκιστής 2: Ο αιρετικός», με πρωταγωνιστές τους Richard Burton και Linda Blair, «Brainstorm», με τους Christopher Walken και Natalie Wood, «Firestarter», με τη νεαρή τότε Drew Barrymore κλπ.

Η Εστέλ Λουίζ Φλέτσερ, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Οι γονείς της ήταν κωφοί. Μυήθηκε στην υποκριτική από τη θεία της που της έμαθε να μιλάει, όταν ήταν 8 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αφού έκανε ένα ταξίδι σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στη χώρα, παρέμεινε στο Λος Άντζελες.

Έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη το 1958 με το «Playhouse 90». Την επόμενη χρονιά πήγε ως guest στα «Maverick»,«77 Sunset Strip» και «The Untouchables».

Εμφανίστηκε στο «Perry Mason» δύο φορές το 1960, αλλά μέχρι το 1963 είχε ήδη εγκαταλείψει την καριέρα της, τουλάχιστον παροδικά.

Το 1973, αφού μεγάλωσε τα παιδιά της, επέστρεψε με μια guest εμφάνιση στο «Medical Center». Αφού έκανε μια τηλεοπτική ταινία, επιλέχτηκε για δεύτερο ρόλο στο «Thieves Like Us», μία ταινία με παραγωγό τον σύζυγό της, Jerry Bick.

Η ιστορία της ζωής της Φλέτσερ αποτέλεσε έμπνευση για έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στην κλασική ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν του 1975 «Nashville».

Ήταν παντρεμένη με τον Bick, πράκτορα του Χόλιγουντ, ο οποίος αργότερα έγινε παραγωγός. Εκείνος πέθανε το 2004. Το ζευγάρι είχε δύο γιους, τους John Dashiell Bick και Andrew Wilson Bick.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10.000 συγγραφεις κυκλοφορησαν ενα αδειο βιβλιο διαμαρτυρομενοι για την AI

Πολιτισμός / 10.000 συγγραφεις κυκλοφορησαν ενα αδειο βιβλιο διαμαρτυρομενοι για την AI

Το Don’t Steal This Book, ένα «άδειο» βιβλίο με τα ονόματα περισσότερων από 10.000 συγγραφέων, κυκλοφόρησε ως διαμαρτυρία για τη χρήση έργων από εταιρείες AI χωρίς άδεια. Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων.
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: Παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Το έργο αποτελεί μέρος της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του πολιτισμού και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας
THE LIFO TEAM
ΚΛΕΙΔΙ ΣΑΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Κλειδί Σαμικού

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στοιχεία για τη λειτουργία αρχαίου ναού του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και πλήθος αντικειμένων που ενισχύουν την υπόθεση ότι ένας από τους χώρους του χρησιμοποιούνταν ως αρχείο
THE LIFO TEAM