ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πέθανε η χορεύτρια Λιν Σίμουρ- Πρώην διευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πέθανε η χορεύτρια Λιν Σίμουρ- Πρώην διευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣ
0

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η διάσημη Καναδή χορεύτρια και χορογράφος Λιν Σίμουρ. 

Η Λιν Σίμουρ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Μαρτίου, διετέλεσε διευθύντρια του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την καλλιτεχνική περίοδο 2006-07. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση του μπαλέτου έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανου Λαζαρίδη. 

«Χαρισματική, μοναδικά προικισμένη, με την τέχνη της συγκίνησε και ενέπνευσε χορογράφους, χορευτές και κοινό σε όλον τον κόσμο», σημειώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, εκφράζοντας βαθιά συγκίνηση για τον θάνατο της Λιν Σίμουρ. 

Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1939 και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα χορού στο Βανκούβερ. Η Λιν Σίμουρ τελειοποίησε τις σπουδές χορού στο Λονδίνο και έγινε μέλος του περιοδεύοντα οργανισμού του Βασιλικού Μπαλέτου. 

«Το σπάνιο ταλέντο της, η ξεχωριστή της εκφραστικότητα, η θεατρική της ευφυΐα σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική της οδήγησαν σύντομα σε μια σπουδαία σταδιοδρομία πέρα από τα σύνορα της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ενέπνευσε δύο από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους: τον Φρέντερικ Άστον και τον Κένεθ ΜακΜίλαν, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπό της την ιδανική ερμηνεύτρια για πολλά διάσημα έργα του. 

Συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες του μπαλέτου- ανάμεσά τους ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Λεονίντ Μασίν- και χορογράφοι όπως οι Ρολάν Πετί και Άλβιν Έιλι, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για εκείνη. Εξάλλου, χορογραφίες της παρουσιάστηκαν από κορυφαία χορευτικά σύνολα σε όλο τον κόσμο. 
 

Πολιτισμός
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM