Πέθανε η χορεύτρια Λιν Σίμουρ- Πρώην διευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πέθανε η χορεύτρια Λιν Σίμουρ- Πρώην διευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣ
0

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η διάσημη Καναδή χορεύτρια και χορογράφος Λιν Σίμουρ. 

Η Λιν Σίμουρ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Μαρτίου, διετέλεσε διευθύντρια του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την καλλιτεχνική περίοδο 2006-07. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση του μπαλέτου έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανου Λαζαρίδη. 

«Χαρισματική, μοναδικά προικισμένη, με την τέχνη της συγκίνησε και ενέπνευσε χορογράφους, χορευτές και κοινό σε όλον τον κόσμο», σημειώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, εκφράζοντας βαθιά συγκίνηση για τον θάνατο της Λιν Σίμουρ. 

Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1939 και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα χορού στο Βανκούβερ. Η Λιν Σίμουρ τελειοποίησε τις σπουδές χορού στο Λονδίνο και έγινε μέλος του περιοδεύοντα οργανισμού του Βασιλικού Μπαλέτου. 

«Το σπάνιο ταλέντο της, η ξεχωριστή της εκφραστικότητα, η θεατρική της ευφυΐα σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική της οδήγησαν σύντομα σε μια σπουδαία σταδιοδρομία πέρα από τα σύνορα της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ενέπνευσε δύο από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους: τον Φρέντερικ Άστον και τον Κένεθ ΜακΜίλαν, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπό της την ιδανική ερμηνεύτρια για πολλά διάσημα έργα του. 

Συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες του μπαλέτου- ανάμεσά τους ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Λεονίντ Μασίν- και χορογράφοι όπως οι Ρολάν Πετί και Άλβιν Έιλι, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για εκείνη. Εξάλλου, χορογραφίες της παρουσιάστηκαν από κορυφαία χορευτικά σύνολα σε όλο τον κόσμο. 
 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Η Sadie Sink λέει ότι το Stranger Things την προστάτευσε, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ως Ιουλιέτα στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Η Sadie Sink πριν από την Ιουλιέτα: «Το Stranger Things με προστάτευσε»

Από το Stranger Things στο Romeo and Juliet του Λονδίνου, η Sadie Sink μιλά για τη μετάβασή της στο θέατρο και για τον τρόπο με τον οποίο η σειρά λειτούργησε προστατευτικά στα χρόνια που μεγάλωνε μπροστά στην κάμερα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM