Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη

Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας Οριόλ Μποχίγας που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη. Ο Μποχίγας, έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.

Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που ίδρυσε την εταιρεία MBM Arquitectes, ήταν περισσότερο γνωστός για το έργο του που μεταμόρφωσε την πόλη της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο βιώσιμη και επιτυχημένη αρχιτεκτονική παρέμβαση σε πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κορυφαίο έργο του Μποχίγας, η μεταμόρφωση της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής ανάπλασης. Άλλες πόλεις προσπάθησαν να μιμηθούν το «Μοντέλο της Βαρκελώνης», συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου στις προετοιμασίες του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η Βαρκελώνη είχε αναπτυχθεί τυχαία στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποκόπηκε από τις παραλίες της με την κτίση βιομηχανικών κτιρίων. Οι παρεμβάσεις του Μποχίγας τις δεκαετίες 1980 και 1990 επανασύνδεσαν την πόλη με το παράλιο μέτωπό της και τη μετέτρεψαν σε μια ακμάζουσα σύγχρονη πόλη και τουριστική πρωτεύουσα.

Με το γραφείο του MBM Arquitectes, ο Μποχίγας σχεδίασε το χωριό αθλητών της Villa Olímpica, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική τοποθεσία στην παραλία της Βαρκελώνης με αυτό που αργότερα θα γινόταν μια στεγασμένη αγορά και το Port Olímpic, ένα νέο λιμάνι για τη φιλοξενία των τουριστών. Τα ολυμπιακά έργα έγιναν σε όλη την Βαρκελώνη με νέους χώρους πρασίνου, μεγάλες οδικές αρτηρίες και βελτιώσεις σε γειτονιές που διήρκεσαν περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεχίζοντας το έργο που είχε αρχίσει ο Μποχίγας το 1980, ως εκπρόσωπος πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, άσκησε κάθε πίεση για τη μεταμόρφωση της πόλης.

Υπήρξε δια βίου υποστηρικτής της νεωτερικότητας, επιχειρηματολογώντας ήδη από το 1950 για μια απομάκρυνση από τη νεοκλασική και μνημειακή αρχιτεκτονική που ευνοούσε ο εθνικιστής δικτάτορας της Ισπανίας, Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1975. Μετά την αποφοίτησή του από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης, ενώθηκε με άλλα παρόμοια μυαλά στη δημιουργία του Grupo R, για να υποστηρίξει τη μοντέρνα και ορθολογιστική αρχιτεκτονική στην πόλη.

Αργότερα, έγινε καθηγητής στο Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona και εξελέγη διευθυντής του το 1977 και συνίδρυσε το MBM με τον Josep Martorell και τον David Mackay. Το 1999,  το RIBA, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο για την Αρχιτεκτονική απονεμήθηκε στη Βαρκελώνη–τη μόνη φορά που επελέγη μια πόλη και όχι ένα άτομο ή στούντιο– και ξεχώρισε τον Μποχίγας ως ένα από τα πέντε βασικά άτομα πίσω από τα έργα.

Ανάμεσα στα άλλα γνωστά έργα του Μποχίγας είναι το Pavilion of the Future στην Παγκόσμια Έκθεση στη Σεβίλλη το 1992 και το Design Museum της Βαρκελώνης.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Πολιτισμός / 6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου

Το FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά με 11 ταινίες μυθοπλασίας, αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με 6 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, δυο ταινίες ντοκιμαντέρ κι ένα αφιέρωμα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν.
THE LIFO TEAM
Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Τρία μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο θα φέρουν στο αθηναϊκό κοινό νότες χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας από φωνές αγαπητές, δημοφιλείς και καταξιωμένους δημιουργούς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Πολιτισμός / «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Reunite Parthenon», είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου – συμβόλου της Δημοκρατίας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ