Οργή της Βαρσοβίας για πώληση πίνακα του Καντίνσκι στη Γερμανία- «Κλεμμένος από πολωνικό μουσείο»

Πίνακας του Καντίνσκι Facebook Twitter
Φωτ.: Grisebach
0

Την οργή της Βαρσοβίας προκάλεσε η απόφαση γερμανικού οίκου δημοπρασιών να πουλήσει πίνακα του Βασίλι Καντίνσκι

Οι πολωνικές αρχές χαρακτήρισαν σκανδαλώδη την απόφαση, καθώς υποστηρίζουν ότι το έργο του 1928 εκλάπη από το Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας το 1984. Από την πλευρά του, ο οίκος δημοπρασιών Grisebach απάντησε ότι ερεύνησε τις σχετικές πληροφορίες του πολωνικού υπουργείου Πολιτισμού και κατέληξε ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα για τη δημοπρασία. 

Ο πίνακας πουλήθηκε 310.000 ευρώ, αλλά μετά την οργισμένη αντίδραση της Πολωνίας ο οίκος Grisebach αποφάσισε να αναστείλει την οριστικοποίηση της πώλησης. Πολωνοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο πίνακας του Καντίνσκι έχει στην πίσω πλευρά μια σφραγίδα του μουσείου από το οποίο προήλθε αρχικά. 

Ο Πολωνός πρόξενος στο Βερολίνο, Μάρτσιν Κρολ, παρέστη στη δημοπρασία, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την πώληση του έργου τέχνης. Ο ίδιος δήλωσε πως ο πίνακας έχει συμπεριληφθεί σε βάση δεδομένων της Ιντερπόλ με κλεμμένα έργα τέχνης. 

«Ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών ενήργησε σαν έμπορος κλοπιμαίων. Πούλησε τον Καντίνσκι παρότι γνώριζε ότι έχει κλαπεί από πολωνικό μουσείο», έγραψε στο Twitter ο Πιοτρ Γκλίνσκι, αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα λάβει νομικά μέτρα για την ανάκτηση του πίνακα, χαρακτηρίζοντας τη δημοπρασία «ιδιαίτερα ανήθικη και ενάντια στα στάνταρντ που θα έπρεπε να ισχύουν στη διεθνή αγορά τέχνης». 

Ο οίκος Grisebach απάντησε ότι ο έλεγχος της ιδιοκτησίας του πίνακα έγινε με «τη μεγαλύτερη προσοχή» και πως κατέληξε στο «ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν νομικές αντιρρήσεις για τη δημοπρασία». Παρόλα αυτά, αποφάσισε να ζητήσει δικαστικό έλεγχο και ανέστειλε την ολοκλήρωση της πώλησης μέχρι να λάβει δεσμευτικές διευκρινήσεις. 

Η πώληση του Καντίνσκι αποτέλεσε ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την Πολωνία, που ακόμη προσπαθεί να ανακτήσει χιλιάδες έργα τέχνης που λεηλάτησαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η πώληση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη απροθυμία από πλευράς της Γερμανίας για την επιστροφή κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων στην Πολωνία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αρκάντιους Μούλαρτσικ. 

«Δεν θέλουν να επιστρέψουν πολύ σημαντικά πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν από την Πολωνία. Το βασικό πρόβλημα για εμάς είναι πως η γερμανική νομοθεσία προστατεύει αυτή την κλοπή. Αυτό δεν φαίνεται καλό για το γερμανικό κράτος δικαίου», δήλωσε στο BBC. 

Η γερμανική νομοθεσία, επεσήμανε, επιτρέπει τέτοιες πωλήσεις επειδή ένα έργο δεν θεωρείται πλέον κλεμμένο έπειτα από 30 χρόνια. «Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς βλέπουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Γερμανία γενικότερα έχει ένα πρόβλημα με αποζημιώσεις και κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία, πολιτιστικά ακίνητα που κατασχέθηκαν από την Πολωνία. Πολλά από αυτά βρίσκονται τώρα σε γερμανικό έδαφος», ανέφερε. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM