Οι Μάγια λάτρευαν πριν 1.300 χρόνια τη θεότητα του καλαμποκιού

Οι Μάγια λάτρευαν πριν 1.300 χρόνια τη θεότητα του καλαμποκιού Facebook Twitter
Το αρχαίο πρόσωπο ανήκε σε άγαλμα 1.300 ετών που απεικόνιζε έναν νεαρό Χουν Χουνάχπου, τον θεό του καλαμποκιού των Μάγια. National Institute of Anthropology and History (INAH)
0

Κατά την ανασκαφή ενός τμήματος της αρχαίας πόλης Παλένκε των Μάγια το περασμένο καλοκαίρι, οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό είδαν έκπληκτοι την άκρη μιας μεγάλης μύτης να αναδύεται κάτω από το χώμα. Καθώς βούρτσισαν προσεκτικά στο El Palacio, εμφανίστηκαν ρουθούνια, ένα πηγούνι και τα χωρισμένα χείλη ενός μισάνοιχτου στόματος.

Τώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού αποκάλυψε ότι το αρχαίο πρόσωπο ανήκε σε άγαλμα 1.300 ετών που απεικόνιζε έναν νεαρό Χουν Χουνάχπου, τον θεό του καλαμποκιού των Μάγια.

Το εύρημα είναι το πρώτο του είδους του στον αρχαιολογικό χώρο Παλένκε, ο οποίος βρίσκεται στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας.

"Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς οι αρχαίοι Μάγια του Παλένκε αναβίωναν συνεχώς το μυθικό πέρασμα για τη γέννηση, τον θάνατο και την ανάσταση του θεού του καλαμποκιού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αρνόλντο Γκονζάλες Κρουζ, αρχαιολόγος που συμμετείχε στο εύρημα.

Το κεφάλι ύψους εννέα ιντσών είχε προσανατολισμό ανατολής-δύσης που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την εμφάνιση του φυτού του καλαμποκιού την αυγή, σύμφωνα με το INAH. Λένε ότι οι κάτοικοι των Μάγια του Παλένκε πιθανότατα τοποθέτησαν το μεγάλο πέτρινο γλυπτό πάνω από μια λίμνη για να συμβολίζει την είσοδο στον κάτω κόσμο. 

Οι Μάγια λάτρευαν πριν 1.300 χρόνια τη θεότητα του καλαμποκιού Facebook Twitter
Το κεφάλι του νεαρού θεού του καλαμποκιού των Μάγια ήταν θαμμένο σε μια λίμνη που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κάποτε χρησιμοποιούνταν για την παρατήρηση των άστρων. Gibrán Huerta / National Institute of Anthropology and History (INAH)

Ο αραβόσιτος, ή καλαμπόκι, δεν ήταν μόνο μια σημαντική πηγή τροφής για τους Μάγια - έπαιζε επίσης θεμελιώδη ρόλο στις πεποιθήσεις τους. Σύμφωνα με το Popol Vuh, την ιστορία δημιουργίας των Μάγια στη γλώσσα K'iche'-, οι θεοί δημιούργησαν τους ανθρώπους από κίτρινο και λευκό καλαμπόκι.

Ως εκ τούτου, οι Μάγια λάτρευαν τον Hun Hunahpu, ο οποίος πίστευαν ότι αποκεφαλιζόταν κάθε φθινόπωρο την εποχή της συγκομιδής και στη συνέχεια αναγεννιόταν την επόμενη άνοιξη στην αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Εξαιτίας αυτού του μοτίβου, οι Μάγια συνέδεσαν επίσης τον Hun Hunahpu με τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής και την αλλαγή των εποχών.

Ο αραβόσιτος καλλιεργήθηκε  για πρώτη φορά πριν από περίπου 9.000 χρόνια στο σημερινό Μεξικό και έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στον πολιτισμό της Μεσοαμερικής όσο και στην ιστορία της αρχαιολογίας. Όπως γράφει ο συγγραφέας Charles C. Mann στο βιβλίο Maize for the Gods: Unearthing the 9,000-Year History of Corn, τα νήματα αρχαίου καλαμποκιού που ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό "ήταν από τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογήθηκαν ποτέ με άνθρακα".

Οι Μάγια λάτρευαν πριν 1.300 χρόνια τη θεότητα του καλαμποκιού Facebook Twitter
Το πρόσωπο αναδύθηκε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στο Μεξικό. National Institute of Anthropology and History (INAH)

Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν το γύψινο άγαλμα στην Ύστερη Κλασική Περίοδο, περίπου 700 έως 850 π.Χ. Πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει έναν νεαρό θεό του καλαμποκιού, λόγω του "tonsured", μερικώς ξυρισμένου κουρέματος της φιγούρας, το οποίο μοιάζει με ώριμο καλαμπόκι. Αυτή η απεικόνιση της θεότητας ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας, και συμβόλιζε το "ώριμο και γόνιμο" καλαμπόκι.

Όταν δημιούργησαν για πρώτη φορά τη λίμνη του θεού του καλαμποκιού, οι Μάγια πιθανότατα κοιτούσαν μέσα σε αυτήν για να μελετήσουν την αντανάκλαση του νυχτερινού ουρανού. Αργότερα, λένε οι ερευνητές, έκλεισαν συμβολικά τη λίμνη σπάζοντας μέρος του στόκου και γεμίζοντάς την με κοχύλια, σκαλισμένα θραύσματα οστών, κομμάτια κεραμικών, αιχμές βελών από οψιδιανό, χάντρες, λαχανικά και υπολείμματα ζώων, όπως ορτύκια, ποταμοχελώνες, σκύλους. Επισκέπασαν τη λίμνη με μια ασβεστολιθική πλάκα, στη συνέχεια την περιέβαλαν με τρεις κοντούς τοίχους και γέμισαν τα πάντα με χαλαρές πέτρες και χώμα.

Επειδή διατηρήθηκε σε υγρό περιβάλλον για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η θεϊκή κεφαλή πρέπει τώρα να υποβληθεί σε διαδικασία ξήρανσης, την οποία ανέλαβε ο Εθνικός Συντονισμός για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του INAH, για να διατηρηθεί. Μετά από περισσότερα από χίλια χρόνια κάτω από τη γη, το πέτρινο γλυπτό αναγεννιέται - όπως ακριβώς και η αγαπημένη θεότητα που απεικονίζει.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Πολιτισμός / Saint Levant: ο ποπ σταρ από τη Γάζα που έκανε τη χαρά πεδίο μάχης

Ο Saint Levant, Παλαιστίνιος pop star με ρίζες στη Γάζα, διχάζει γιατί τραγουδά για έρωτα, χορεύει με keffiyehs και μετατρέπει την παλαιστινιακή ταυτότητα σε pop γλώσσα την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται
THE LIFO TEAM
Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Πολιτισμός / Γιατί οι άνδρες στέλνουν dick pics; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη συζήτηση για φύλο και βιολογία

Από τα dick pics μέχρι τις διαφορές στην επιθυμία, το A Billion Years of Sex Differences μπαίνει σε ένα από τα πιο εύφλεκτα πεδία της εποχής: τη συζήτηση για άνδρες, γυναίκες, βιολογία και κοινωνικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Πώς μεταφράζεις τον Όμηρο χωρίς να τον κάνεις ούτε μνημείο ούτε TikTok caption;

Πολιτισμός / Η Έμιλι Γουίλσον ξέρει ότι ο Όμηρος δεν μεταφράζεται αθώα

Την ώρα που η Οδύσσεια επιστρέφει ως μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, η Έμιλι Γουίλσον, γνωστή για τις πολυσυζητημένες μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, γράφει στο νέο της βιβλίο για τον Όμηρο, τη Σαπφώ και τη μετάφραση ως τέχνη επιλογών, απωλειών και ευθύνης.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Πολιτισμός / Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των νέων κάτω των 30 θέλει να γίνει διάσημο, ενώ το 79% προτιμά την ιδιωτικοτητά του. Μετά από δύο δεκαετίες reality TV, influencers, screenshots και μόνιμης ψηφιακής έκθεσης, η φήμη δεν μοιάζει πια με όνειρο.
THE LIFO TEAM
Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Πολιτισμός / Ο Μέρλιν ως ελάφι, το Ιερό Γκράαλ και ένα χειρόγραφο 700 ετών που μπορεί να πιάσει 2 εκατ. λίρες

Ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα του κύκλου του βασιλιά Αρθούρου βγαίνει σε δημοπρασία από τον Christie’s, με 126 μικρογραφίες, σπάνιες ιστορίες του Μέρλιν και μια εκδοχή του μύθου που οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη μελετήσει πλήρως.
THE LIFO TEAM
Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Πολιτισμός / Ο Ίαν ΜακΓιούαν λέει ότι η απαισιοδοξία είναι «μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή»

Μιλώντας στο Hay Festival, την ώρα που η Βρετανία έσπαγε ρεκόρ ζέστης για τον Μάιο, ο Ίαν ΜακΓιούαν υποστήριξε ότι η αισιοδοξία είναι «ηθικό καθήκον» απέναντι στην κλιματική κρίση.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Πολιτισμός / Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ ήθελε να σκηνοθετήσει και το Χόλιγουντ της έκλεινε την πόρτα επειδή ήταν γυναίκα

Παραλαμβάνοντας τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ θυμήθηκε τη μάχη της για το Yentl, την ταινία που ήθελε να σκηνοθετήσει όταν το Χόλιγουντ δεν εμπιστευόταν ακόμη μια γυναίκα ηθοποιό πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Πολιτισμός / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είχε ιδέα ότι ο Ταξιτζής θα στοιχειώσει το σινεμά

Με αφορμή την 50ή επέτειο του Ταξιτζή και την ειδική προβολή στο Tribeca Festival, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θυμήθηκε την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και είπε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε.
THE LIFO TEAM
Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Πολιτισμός / Ένα σπάνιο έργο του Ρούμπενς εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα

Ένα σπάνιο φύλλο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αμβέρσα, αποκαλύπτοντας τον μεγάλο μπαρόκ ζωγράφο την ώρα που σχεδίαζε, έγραφε και αναζητούσε τον σωστό τόνο.
THE LIFO TEAM
Τα contact sheets του Πίτερ Χούγιαρ δείχνουν τον καλλιτέχνη πριν γίνει μύθος

Πολιτισμός / Φίλοι, εραστές και δωμάτια: η Νέα Υόρκη του Πίτερ Χούγιαρ πριν γίνει μύθος

Το νέο βιβλίο Hujar: Contact και η έκθεση στο Morgan Library & Museum ανοίγουν τα contact sheets του Πίτερ Χούτζαρ: Σούζαν Σόνταγκ, Ντέιβιντ Βοϊνάροβιτς, Jackie Curtis, φίλοι, εραστές και δωμάτια της downtown Νέας Υόρκης, την ώρα που η ζωή δεν είχε ακόμη μετατραπεί σε μύθο..
THE LIFO TEAM
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή – Πρόγραμμα 2026/27

Πολιτισμός / Τι θα δούμε την περίοδο 2026-27 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Ουίλιαμ Κέντριτζ, τη Σόνια Γιόντσεβα, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τη Δήμητρα Γαλάνη, η ΕΛΣ παρουσιάζει μια φιλόδοξη σεζόν γεμάτη διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες επιστροφές και κορυφαίες πρεμιέρες.
THE LIFO TEAM