Ο Τζον Λε Καρέ πέθανε Ιρλανδός και απογοητευμένος με τη Βρετανία αποκάλυψε ο γιος του

Ο Τζον Λε Καρέ πέθανε Ιρλανδός και απογοητευμένος με τη Βρετανία αποκάλυψε ο γιος του Facebook Twitter
Φωτο: EPA/MAURIZIO GAMBARINI
0

Ο Τζον Λε Καρέ, όπως αποκάλυψε ο γιος του Νίκολας στο BBC,  ήταν τόσο απογοητευμένος με την σύγχρονη Βρετανία και το Brexit, ώστε πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα λίγο καιρό πριν πεθάνει.

Ο Ιρλανδός συγγραφέας στον οποίο χρωστάμε την αναγωγή του αστυνομικού μυθιστορήματος σε λογοτεχνία, γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 στο χωριό Πουλ, στην περιοχή του Ντόρσετ και όταν το 1949 άρχισε να σπουδάζει ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών που είχαν παράρτημα στην Αυστρία. Από το 1952 ήταν συνεργάτης της ΜΙ5, ενώ μέσα στο Ψυχρό πόλεμο, το 1960 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βόννης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα β΄ γραμματέως και στη συνέχεια στο Αμβούργο, όπου και θήτευσε ως Πρόξενος.

Λίγο αργότερα έγραψε το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961), ενώ αποχώρησε από την ενεργό δράση όταν το όνομά του αποκαλύφθηκε από ένα πράκτορα που αυτομόλησε στη Ρωσία. Ο Λε Καρέ ασχολήθηκε απερίσπαστος με το συγγραφικό του έργο που του χάρισε παγκόσμια φήμη.

Όπως αποκάλυψε ο γιος του  στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Writer and His Country», το οποίο θα μεταδοθεί από το BBC Radio 4, το Σάββατο 3 Απριλίου, ο Λε Καρέ αναζήτησε τις ιρλανδικές του ρίζες και πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στις 12 Δεκεμβρίου του 2020.

«Πέθανε Ιρλανδός» είπε ο γιός του στους Irish times, αποκαλύπτοντας ότι στα τελευταία του γενέθλια του χάρισε μια ιρλανδική σημαία και τον φωτογράφισε να κάθεται τυλιγμένος με αυτήν.

Ο Τζον Λε Καρέ είχε τοποθετηθεί δημοσίως για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβάλλοντας το Brexit με την κρίση του Σουέζ το 1956 που επισφράγισε την αποκαθήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως διεθνούς παγκόσμιας δύναμης.

«Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη καταστροφή και τη μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχει διαπράξει η σύγχρονη Βρετανία από την επέμβαση στο Σουέζ. Κανένας άλλος δεν έχει την ευθύνη εκτός από τους ίδιους τους Βρετανούς, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Ευρωπαίοι», έλεγε, τονίζοντας ότι είναι τρομακτικό να πιστεύει κάποιος ότι η πρόσβαση στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο μπορεί να συγκριθεί με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζέιμς Κάμερον, Σίντνεϊ Σουίνι και Αμάντα Σέιφριντ από αύριο στους κινηματογράφους

Η επιστροφή του Αμερικανού σκηνοθέτη στον πλανήτη της Πανδώρας και το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ των δυο πρωταγωνιστριών σε ένα απολαυστικό throwback στα ‘90s ξεχωρίζουν από τις ταινίες της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Banksy Βηθλεέμ Ξενοδοχείο

Πολιτισμός / Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα
THE LIFO TEAM