Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου κατηγορείται για υπόθεση εμπορίας έργων τέχνης

Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου κατηγορείται για υπόθεση εμπορίας έργων τέχνης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείο
0

Για συνωμοσία και απόκρυψη της προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιολογικών θησαυρών κατηγορείται ο πρώην διευθυντής του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί σύμφωνα με τους ερευνητές, απομακρύνθηκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, όπως δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή.

Ο Jean-Luc Martinez κατηγορήθηκε την Τετάρτη αφού οδηγήθηκε για ανάκριση μαζί με δύο Γάλλους ειδικούς στην αιγυπτιακή τέχνη, στους οποίους όμως δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη πηγή κοντά στην έρευνα.

Η υπόθεση άνοιξε τον Ιούλιο του 2018, δύο χρόνια αφότου το υποκατάστημα του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι αγόρασε μια σπάνια στήλη προς τιμήν του φαραώ Τουταγχαμών και τέσσερα άλλα ιστορικά έργα έναντι 8 εκατ. ευρώ.

Ο Martinez, ο οποίος διηύθυνε το Λούβρο του Παρισιού από το 2013 έως το 2021, κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια στα πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης των κομματιών, μια απάτη στην οποία πιστεύεται ότι εμπλέκονται αρκετοί άλλοι ειδικοί της τέχνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ερευνητικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaine.

Ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για συνέργεια σε απάτη και «απόκρυψη προέλευσης έργων αποκτηθέντων με εγκληματικό τρόπο και ψευδή προσυπογραφή», σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

Ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας που μεσολάβησε στην πώληση, συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Γάλλοι ερευνητές υποπτεύονται ότι εκατοντάδες αντικείμενα λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε γκαλερί και μουσεία που δεν έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Η Canard Enchaine ανέφερε ότι ορισμένοι από τους ίδιους τους Γάλλους ειδικούς, που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών πιστοποίησαν επίσης ένα άλλο βραβευμένο αιγυπτιακό έργο, το επιχρυσωμένο φέρετρο του Nedjemankh, που αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2017.

Μετά από έρευνα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, το MET είπε ότι ήταν θύμα ψευδών δηλώσεων και πλαστών εγγράφων και συμφώνησε να επιστραφεί το φέρετρο στην Αίγυπτο.

Με πληροφορίες του AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «Οι δύο θεοί» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας».
THE LIFO TEAM
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ