Ο Πλούταρχος καλείται να πληρώσει 7 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Ο Πλούταρχος καλείται να πληρώσει 7 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Facebook Twitter
1

7 εκατομμύρια καλείται να πληρώσει ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος στο δημόσιο, έπειτα από έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου).

Ο Γιάννης Πλούταρχος βρέθηκε κατηγορούμενος στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αντιμετωπίζοντας την κατηγορία των χρεών στο Δημόσιο. Τα ποσά που ακούστηκαν στο δικαστήριο καθώς έγινε αναλυτική εξέταση του πίνακα χρεών του τραγουδιστή προς το Δημόσιο είναι εντυπωσιακά: Εγγραφές για ποσά ύψους 588.000, 1.292.000, 1.777.0000, 76.154, 284.318, 22.000, 35.580, 67.583 ευρώ είναι μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος»: «Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ».

Ο τραγουδιστής, μέσω της συνηγόρου του, ζήτησε αναβολή της υπόθεσης προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί αναίρεσης που έχει κάνει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναβολή στην υπόθεση για τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να έχουν εκδοθεί αποφάσεις για το διοικητικό σκέλος των υποθέσεων.

H υπόθεση ξεκίνησε το 2013, όταν το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει έρευνα στα οικονομικά του Γιάννη Πλούταρχου και της συζύγου του, Μαρίας, με το φάκελο να διαβιβάζεται στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι ελεγκτές, που «ξεσκόνισαν» τις φορολογικές δηλώσεις του ζευγαριού από το 2001 μέχρι το 2011, εντόπισαν «θολά» σημεία, για τα οποία το ζευγάρι κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο, επειδή προέκυψαν σημαντικές διαφορές από τη διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών, το ΚΕΦΟΜΕΠ προχώρησε σε εξωλογιστικό προσδιορισμό, καταλογίζοντας μεγάλα ποσά στο ζευγάρι.

Το ελεγκτικό όργανο έριξε «καμπάνα» στον Γιάννη Πλούταρχο, καθώς του ζήτησε 7 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δικαστικός μαραθώνιος για τον τραγουδιστή, που υποστηρίζει ότι πρόκειται για υπερβολή της φορολογικής Αρχής. Πρώτο βήμα ήταν η κατάθεση προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (∆Ε∆) του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν φόροι και πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ΔΕΔ έκανε δεκτό μέρος των ενστάσεών του, οδηγώντας τον Γιάννη Πλούταρχο στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι εξονυχιστικός έλεγχος έγινε και στην αγοραπωλησία ακινήτου που έγινε από τη σύζυγο του τραγουδιστή. Μάλιστα, από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι αγόρασε το 100% πενταώροφης οικοδομής μετά του οικοπέδου της σε δήμο της Αττικής αντί τιμήματος 748.550,56 ευρώ και στη συνέχεια πούλησε την οικοδομή σε εταιρία στην οποία η ίδια αναφέρεται ως διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος, αντί τιμήματος 1.297.244,32 ευρώ.


«Η πράξη αυτή κρίθηκε από τη φορολογική Αρχή ως εμπορική (...), προσδιορίστηκε το φορολογητέο κέρδος ως η αξία πώλησης μείον την αξία αγοράς, σε 548.693,76 ευρώ», αναφέρεται, κατά πληροφορίες, στην απόφαση της ΔΕΔ. Ωστόσο, τόσο ο τραγουδιστής όσο και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με υψηλά εισοδήματα, καθώς έχουν επιλέξει να είναι έντιμοι και ειλικρινείς προς το Δημόσιο. Πράγματι, ο Γιάννης Πλούταρχος φέρεται να δήλωνε υψηλά εισοδήματα, όπως 821.000 ευρώ το 2003, ενώ τα χρόνια της κρίσης από το 2010 έως το 2012 τα ποσά έφταναν και στις 186.000 ευρώ.

πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος με διάσημους προσκεκλημένους στα βραβεία «The King's Foundation Awards»

Πολιτισμός / Ο βασιλιάς Κάρολος με διάσημους προσκεκλημένους στα βραβεία «The King's Foundation Awards»

Ο Βρετανός μονάρχης φωτογραφήθηκε με τους Ροντ Στιούαρτ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ναόμι Κάμπελ και Σιένα Μίλερ - Ο βασιλιάς Κάρολος ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση «The King's Foundation» το 1990
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι: Μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα

Πολιτισμός / Μοναδικό εύρημα από τη μινωϊκή εποχή στο Καστέλλι εκεί όπου επρόκειτο να μπει το ραντάρ του νέου αεροδρομίου

Το μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα, αποτελείται από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους σε δαιδαλώδη διάρθρωση ενώ οι χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά ανοίγματα
NEWSROOM
Σελίν Ντιόν: Αποκάλυψε ότι έπασχε από το Σύνδρομο Δυσκίνητου Ανθρώπου για 17 χρόνια πριν το ανακοινώσει επίσημα

Πολιτισμός / Σελίν Ντιόν: Αποκάλυψε ότι έπασχε από το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ανθρώπου για 17 χρόνια πριν το ανακοινώσει επίσημα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε ότι πλέον όταν τραγουδάει νιώθει σαν να τη στραγγαλίζει κάποιος και πως δεν μπορεί να ελέγξει τον τόνο της φωνής της λόγω των σπασμών που παθαίνει
NEWSROOM