Ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ θα εκτεθεί στο Πράδο της Μαδρίτης

Ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ θα εκτεθεί στο Πράδο της Μαδρίτης Facebook Twitter
Ο πίνακας «Ecce Homo» του Καραβάτζιο/ Φωτ.: Χ
0

Ένας χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο με τον μαστιγωμένο Χριστό που περιφέρεται με το αγκάθινο στεφάνι που παραλίγο να πωληθεί για μόλις 1.500 ευρώ, θα εκτεθεί στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψή του που συγκλόνισε τον κόσμο της τέχνης και έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Ο πίνακας «Ecce Homo» του Καραβάτζιο, με διαστάσεις 111 εκατοστά επί 86 εκατοστά, είχε αποδοθεί λανθασμένα στον Ισπανό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα José de Ribera, όταν προσφέρθηκε προς πώληση σε δημοπρασία στη Μαδρίτη τον Απρίλιο του 2021. Όμως μια σειρά από ενδείξεις οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες στην Ισπανία και την Ιταλία να επανεξετάσουν το έργο.

Καθώς οι συλλέκτες σε όλο τον κόσμο πληροφορήθηκαν τον πιθανό δημιουργό του πίνακα, οι ειδικοί του Πράδο επικοινώνησαν με το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, το οποίο κινήθηκε γρήγορα για να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης χορήγησε επίσης γρήγορα στον πίνακα το καθεστώς προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς για να τον κρατήσει στη χώρα.

Τη Δευτέρα, το Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας - ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον είχε στην κατοχή της εδώ και γενιές από έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι αδιευκρίνιστου ποσού - θα εκτεθεί στο μουσείο από τις 28 Μαΐου έως τον Οκτώβριο.

Ο David García Cueto, επικεφαλής της ιταλικής και γαλλικής ζωγραφικής πριν από το 1800 στο Πράδο, δήλωσε ότι το μουσείο είναι πολύ χαρούμενο που στη συλλογή του προστέθηκε ένας δεύτερος Καραβάτζιο - έστω και προσωρινά. Ο μοναδικός Καραβάτζιο του μουσείου είναι ο Δαβίδ με το κεφάλι του Γολιάθ, ο οποίος ζωγραφίστηκε στη Ρώμη γύρω στο 1600, όταν ο καλλιτέχνης ήταν 30 ετών.

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει το καλύτερο από το στιλ του δασκάλου στα τελευταία του χρόνια. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM