Ο 93χρονος Γιάννης Βογιατζής διαβάζει την Ελληνική Νομαρχία σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη

Ο 93χρονος Γιάννης Βογιατζής διαβάζει την Ελληνική Νομαρχία σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη Facebook Twitter
Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής
0

«Ἐσεῖς, ὦ ἀθάνατοι ψυχαὶ τῶν ἐλευθέρων προγόνων μου! ἐνδυναμώσατε τώρα τὸν ζῆλον μου μὲ τὰ ἡρωϊκά σας ἐντάλματα, διὰ νὰ ἐκφράσω, καθὼς πρέπει, τὰ τῆς ἐλευθερίας κάλλη εἰς τοὺς ἀπογόνους σας.»

«Ως άλλος φλεγόμενος προφήτης στην κορυφή του λόφου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, ο Γιάννης Βογιατζής ερμήνευσε αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος, ένα από τα κείμενα που ανήγγειλαν την Ελληνική Επανάσταση. Συνόδευσε με τη γκάιντά του ο Βαϊτσης Χαρακοπίδης, ιδρυτικό μέλος των ΘΡΑΞ ΠANKC σε μια περφόρμανς στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ελευσίνα Πολιτιαστική πρωτεύουσα.

Αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, η Ελληνική Νομαρχία, Λόγος Περί Ελευθερίας είναι η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού και την εξέδωσε ο ίδιος αταυτοποίητος Ανώνυμος Έλλην στην Ιταλία το 1806 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Κείμενο ριζοσπαστικό, έργο εθνικής αφύπνισης και κοινωνικής κριτικής κατά των τότε κοινωνικών δομών και συνθηκών, στο οποίο ορισμένοι ερευνητές βλέπουν το εγχειρίδιο της Φιλικής Εταιρείας. Το κείμενο πραγματεύεται «την ελευθερία, την ομοιότητα και την ομόνοια» των ανθρώπων, εμπνεόμενο από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και καλώντας τους Έλληνες σε εξέγερση. Για την περφόρμανς της Ελευσίνας, ο Βίκτωρ Αρδίττης επέλεξε εκτενή αποσπάσματα από το Πρώτο Βιβλίο του έργου.

Ο 93χρονος Γιάννης Βογιατζής διαβάζει την Ελληνική Νομαρχία σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη Facebook Twitter

Συντελεστές:

Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής

Ο μουσικός Βαΐτσης Χαρακοπίδης

Ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης

Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος – Studio 19

Τηλεσκηνοθεσία: Λεωνίδας Κωνστανταράκος – Alaska Films

Ηχητικός Εξοπλισμός: Μάριος Καρυώτης

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ