Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021: Με «σιωπηλά» εγκαίνια, χωρίς κοινό και με διαδικτυακή παρουσία

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021: Με «σιωπηλά» εγκαίνια, χωρίς κοινό και με διαδικτυακή παρουσία Facebook Twitter
0

Με τη Βενετία σε καραντίνα και τα σύνορα πολλών χωρών ακόμα κλειστά, η πολυαναμενόμενη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής αναμένεται να κάνει ένα δειλό άνοιγμα «σιωπηλά» και χωρίς επισκέπτες.

Τα εθνικά περίπτερα θα ανοίξουν χωρίς καλεσμένους λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, με αρκετά εθνικά περίπτερα στην πιο διάσημη αρχιτεκτονική μπιενάλε στον κόσμο να έχουν ακυρώσει τις εκδηλώσεις τους για τα εγκαίνια, εν μέσω της επανεμφάνισης κρουσμάτων στην Ιταλία και με τα ταξίδια στην Ευρώπη να είναι ακόμη περιορισμένα.

Τα περίπτερα της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης θα κάνουν "σιωπηλά εγκαίνια" ή εικονικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, χωρίς προσκλήσεις για τις 21 και 22 Μαΐου.

Στην επίσημη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Μπιενάλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν έκανε καμία αναφορά για τον αντίκτυπο της πανδημίας, δηλώνοντας ότι η έκθεση θα «ανοίξει στο κοινό από το Σάββατο 22 Μαΐου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021».

Ωστόσο, όλα τα περίπτερα έχουν ακυρώσει τα εγκαίνιά τους, ελπίζοντας να τα κάνουν το φθινόπωρο. Πολλοί έχουν επίσης αντικαταστήσει τα σχέδια για φυσικές εκδηλώσεις με ένα εικονικό άνοιγμα. Άλλες αποστολές σχεδιάζουν διαδικτυακά «περιοδικά» για προσκεκλημένους και μέσα ενημέρωσης, πριν από το επίσημο δημόσιο άνοιγμα στις 22 Μαΐου 2021.

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021: Με «σιωπηλά» εγκαίνια, χωρίς κοινό και με διαδικτυακή παρουσία Facebook Twitter
Άποψη της Βενετίας: Φωτο: Andrea Avezzù, Courtesy La Biennale di Venezia

Το Βρετανικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά την επιδημία δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια εστιάζοντας σε απομακρυσμένες εκδηλώσεις. Εν τω μεταξύ όλα τα πολιτιστικά κτίρια της Βενετίας παραμένουν κλειστά, καθώς και τα μπαρ και εστιατόρια, αλλά τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Η Βενετία χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως πορτοκαλί ζώνη από την ιταλική κυβέρνηση.

Η εξαμηνιαία Μπιενάλε προσελκύει συνήθως περίπου 250.000 επισκέπτες στην ιταλική πόλη. Το επίσημο πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εγκαταστάσεων στο Arsenale, ένα πρώην ναυπηγείο, καθώς και στα εθνικά περίπτερα στα Giardini.

Διάφορες ανεπίσημες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται, παραδοσιακά σε όλη την πόλη. Το φετινό θέμα της Μπιενάλε είναι «Πώς θα ζήσουμε μαζί;»,  με επιμελητή τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Χασίμ Σαρκίς και στοχεύει να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν ενώ ο πλούτος και οι πολιτικές ιδεολογίες αποκλίνουν. «Η τρέχουσα πανδημία αναμφίβολα μας έδειξε ότι αυτή η Μποιενάλε διερευνά κάτι πολύ σχετικό, έστω και αν είναι κάπως ειρωνικό το ερώτημα, δεδομένης της επιβαλλόμενης απομόνωσης», είπε ο Σαρκίς, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε από τους πολιτικούς να προτείνουν μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον. Καθώς η πολιτική συνεχίζει να διχάζει, μπορούμε να προσφέρουμε εναλλακτικούς τρόπους ζωής μαζί,

μέσω της αρχιτεκτονικής».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM