Το μουσείο Reina Sofia αλλάζει τον τίτλο κύκλου δραστηριοτήτων που είχε ενοχλήσει το Ισραήλ

Το μουσείο Reina Sofia αλλάζει τον τίτλο κύκλου δραστηριοτήτων που είχε ενοχλήσει το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου από έκθεση στο μουσείο Reina Sofia στην Ισπανία / EPA
0

Το μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης, σε ανακοίνωσή του ενημερώνει πως αλλάζει τον τίτλο ενός κύκλου δραστηριοτήτων που οργανώνει σε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, λόγω «ενόχλησης» του Ισραήλ.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του το μουσείο ανέφερε πως αλλάζει τον τίτλο, έπειτα από έντονες επικρίσεις της πρεσβείας του Ισραήλ και της εβραϊκής κοινότητας, οι οποίες έκριναν πως καλούσε στην «εξάλειψη του Ισραήλ». Συγκεκριμένα είχαν καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα τον τίτλο του κύκλου που καλούσε, όπως ανέφεραν, στον «αφανισμό του Ισραήλ».

Ο συγκεκριμένος κύκλος δραστηριοτήτων περιλάμβανε συναντήσεις με Παλαιστίνιους καλλιτέχνες και ο τίτλος του ήταν «Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Αυτό είναι ένα σύνθημα που ακούγεται και στις διαδηλώσεις υποστήριξης του λαού της Παλαιστίνης και αναφέρεται στα σύνορα της υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνης, τα οποία εκτείνονταν από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα πριν από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο τίτλος ερμηνεύθηκε από τους επικριτές ως κάλεσμα για εξάλειψη του Ισραήλ.

Το μουσείο Reina Sofia ανακοίνωσε πως «θα δώσει έναν νέο τίτλο» σε αυτόν τον κύκλο, «Συναντήσεις κριτικής σκέψης. Διεθνής αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη», καθώς ο αρχικός τίτλος θεωρήθηκε «προσβλητικός για ορισμένες κοινότητες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το μουσείο αυτό, είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ισπανία και περιλαμβάνει στη συλλογή του τον περίφημο πίνακα «Guernica» του Πάμπλο Πικάσο.

Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν επικρίνει έντονα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζητά την αναγνώρισή του παλαιστινιακού κράτους, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις με το Ισραήλ, το οποίο ανακάλεσε προσωρινά την πρεσβευτή του στην Ισπανία τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM
Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM