Μόργκαν Φρίμαν: Οι όροι «Αφροαμερικανός» και «μήνας μαύρης ιστορίας» είναι προσβλητικοί

Μόργκαν Φρίμαν : Οι όροι «Αφροαμερικανός» και «μήνας μαύρης ιστορίας» είναι προσβλητικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, o Μόργκαν Φρίμαν εξέφρασε την αντίθεσή του για το σκεπτικό των όρων «μήνας μαύρης ιστορίας» και «Αφροαμερικανός».

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, την παραμονή της προβολής της νέας του ταινίας «A Good Person», ο δημοφιλής ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν δήλωσε πως «Ο μήνας μαύρης ιστορίας είναι μια προσβολή. Θα υποβιβάσετε την ιστορία μου σε έναν μήνα;».

Πρόσθεσε δε, πως «Επίσης, το "Αφροαμερικανός" είναι προσβολή. Δεν αποδέχομαι αυτόν τον τίτλο. Οι μαύροι άνθρωποι είχαν διαφορετικούς τίτλους εκείνη την εποχή και δεν ξέρω πώς αυτά τα πράγματα παίρνουν τέτοια τροπή, αλλά όλοι χρησιμοποιούν το "Αφροαμερικανός" .Τι σημαίνει πραγματικά; Οι περισσότεροι μαύροι άνθρωποι σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι μιγάδες. Και μιλάτε για την Αφρική σαν να είναι μια χώρα, ενώ είναι μια ήπειρος, όπως η Ευρώπη».

Ο Μόργκαν Φρίμαν δήλωσε ακόμη στους Times ότι είχε εμπνευστεί βλέποντας τον Σίντνεϊ Πουατιέ στην οθόνη. Μερικά χρόνια αργότερα μίλησε με τον βετεράνο ηθοποιό από κοντά. «Μίλησα με τον Σίντνεϊ πολύ παλιά. Μου είπε: "Ήθελα να γίνω σαν εσένα"».

Μόργκαν Φρίμαν : Οι όροι «Αφροαμερικανός» και «μήνας μαύρης ιστορίας» είναι προσβλητικοί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ Έλεν Μίρεν, Μόργκαν Φρίμαν και Σίντνεϊ Πουατιέ

Όπως είπε ακόμη ο Μόργκαν Φρίμαν, ο άνθρωπος που εκείνος θα ήθελε να μοιάσει είναι ο φίλος του Ντένζελ Ουάσινγκτον. «Ζηλεύω τόσο πολύ την καριέρα του Ντένζελ, γιατί κάνει αυτό που ήθελα να κάνω κι εγώ».

Μόργκαν Φρίμαν : Οι όροι «Αφροαμερικανός» και «μήνας μαύρης ιστορίας» είναι προσβλητικοί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Σε επίπεδο γενεών, όμως, πιστεύω ότι προχωράμε με άλματα. LGBTQ, Ασιάτες, μαύροι, λευκοί, διαφυλετικοί γάμοι, διαφυλετικές σχέσεις. Όλα εκπροσωπούνται. Τους βλέπεις όλους στην οθόνη τώρα και αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα».

Μόργκαν Φρίμαν: «Τώρα; Είμαι απλά εγώ»

Ο δημοφιλής ηθοποιός, που σήμερα είναι 85 ετών, υποβάθμισε την επιτυχία της καριέρας του τα τελευταία χρόνια, αναλογιζόμενος: «Έχω κάνει πολλά τα τελευταία δέκα χρόνια που ήταν πολύ διαφορετικά. Το «Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι» και το «Glory- Ο δρομςο για τη δόξα» ήταν διαφορετικά. Τώρα; Είμαι απλά εγώ. Ο χαρακτήρας προσαρμόζεται σε σένα και όχι το αντίθετο, οπότε κάνω ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μερικές φορές είναι για τα χρήματα και μόνο».

Με πληροφορείς του Deadline

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάρμα»: Τα ζώα «ζωντανεύουν» μέσα από τη Νεοελληνική Γλυπτική στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πολιτισμός / «Φάρμα»: Τα ζώα της συλλογής της Εθνικής Γλυπτοθήκης αποκτούν μόνιμη έκθεση

Ένα πιο σπάνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα της Γλυπτικής, όχι μόνο μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση, αλλά και μέσα από το ύφος του κάθε καλλιτέχνη, άλλοτε έντονα ρεαλιστικό και άλλοτε λιτό και αφαιρετικό, από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM