Oι τρυφερές ακουαρέλες της Ζοζεφίν Μπάτλερ, πρώιμης ακτιβίστριας του 19ου αιώνα

Μια υπέρμαχος κατά της παιδικής δουλείας και οι τρυφερές ακουαρέλες της Facebook Twitter
Έργο της Ζοζεφίν Μπάτλερ, άποψη της Βόννης | Ewbank’s Auctions Surrey, England
0

Αν και η δράση της ήταν γνωστή, ως φεμινίστρια και μια από τις πρώτες ακτιβίστριες, υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ζοζεφίν Μπάτλερ δεν ήταν ποτέ γνωστή ως καλλιτέχνις.

Μπορεί τα έργα της να μην έχουν μεγάλη αξία, αλλά με τις προσωπικότητες των πρώτων φεμινιστριών να έρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα, αποκαλύφθηκε αυτή η πτυχή της δραστηριότητάς της. Η σημαντική συμβολή της Μπάτλερ στους αγώνες κατά της φτώχειας αφορά και στην εκστρατεία της κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών, ενάντια στη φτώχεια και τη στέρηση. Η Μπάτλερ έγραψε πολλά βιβλία και αρθρογράφησε σε πολλά φυλλάδια της εποχής για το νόμο που επέτρεπε τη βίαιη εξέταση, τη φυλάκιση ή την αναγκαστική νοσηλεία των γυναικών που ήταν ύποπτες για πορνεία σε μια εποχή που τα αφροδίσια νοσήματα ταλαιπωρούσαν το βρετανικό στρατό και το ναυτικό.

Η Μπάτλερ ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, όταν με τον συντάκτη της εφημερίδας Pall Mall έκαναν μια «εικονική» αγορά ενός κοριτσιού 13 ετών από τη μητέρα της για 5 λίρες, για να αποδείξουν την ύπαρξη του εμπορίου – κάτι που βοήθησε να αυξηθεί το όριο του γάμου με τη συγκατάθεση των γονιών από τα 13 στα 16 χρόνια.

Η Ζόζεφιν Μπάτλερ δεν ήταν ποτέ γνωστή ως καλλιτέχνις και οι ακουαρέλες των τοπίων από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία παρέμειναν στην οικογένειά της μετά τον θάνατό της το 1906. Ο δισέγγονός της τις πουλά για να βρουν τη θέση τους όπως είπε σε ένα μουσείο που θα ήθελε να τις εκθέσει ως φόρο τιμής σε μια γυναίκα που έπαιξε σοβαρό ρόλο στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα.

Μια υπέρμαχος κατά της παιδικής δουλείας και οι τρυφερές ακουαρέλες της Facebook Twitter
Η Ζοζεφίν Μπάτλερ. Φωτο: Women’s Library@LSE/ Josephine Butler Society

Η Μπάτλερ γεννήθηκε το 1828 και ο πατέρας της Τζον Γκρέι ήταν ισχυρός υποστηρικτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης και υπεύθυνος για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Ο ξάδερφος του ήταν ο Έρλ Γκρέι, Βρετανός πρωθυπουργός μεταξύ 1830 και 1834. Μεγαλωμένη σε ένα φιλελεύθερο περιβάλλον μοιράστηκε τις ίδιες απόψεις με τον ακαδημαϊκό Τζορτζ Μπάτλερ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1852.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δε μπορούσαν να διεκδικήσουν κανένα ρόλο η Μπάτλερ δε δίσταζε να δίνει δημόσιες ομιλίες για σεξουαλικά ζητήματα δημοσίως, σοκάροντας το κοινό. Παρά τις αντιδράσεις, κατάφερε και πέρασαν από το κοινοβούλιο νόμοι που προστάτευαν τα παιδιά, τις εργάτριες του σεξ και ήταν αυτή που πίεσε τις αρχές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ να παράσχουν μαθήματα επιμόρφωσης για τις γυναίκες, τα οποία τελικά οδήγησαν στην ίδρυση του γυναικείου κολλεγίου στο Newnham.

Οι απόψεις της για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση και την ισότητα έγιναν ευρέως γνωστές μέσω του πιο δημοφιλούς βιβλίου που συνέγραψε, τις «Προσωπικές αναμνήσεις μιας μεγάλης σταυροφορίας», το 1896. Η Ζόζεφιν Μπάτλερ πέθανε το 1906, ενώ το φεμινιστικό κίνημα είχε γεννηθεί.

Μια υπέρμαχος κατά της παιδικής δουλείας και οι τρυφερές ακουαρέλες της Facebook Twitter
Ακουαρέλα δέντρου στη Γένοβα | Ewbank’s Auctions Surrey, England
Μια υπέρμαχος κατά της παιδικής δουλείας και οι τρυφερές ακουαρέλες της Facebook Twitter
Άποψη του Ρήνου | Ewbank’s Auctions Surrey, England
Μια υπέρμαχος κατά της παιδικής δουλείας και οι τρυφερές ακουαρέλες της Facebook Twitter
Μια ακουαρέλα υπογεγραμμένη στην πίσω όψη από τη Ζοζεφίν Μπάτλερ | Ewbank’s Auctions Surrey, England
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Πολιτισμός / Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, κοστούμια ερμηνευτών και σκηνικά αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
LIFO NEWSROOM
4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ