Μια εικαστική έκθεση προκαλεί απειλές θανάτου και πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία

Μια εικαστική έκθεση προκαλεί απειλές θανάτου και πολιτικές αναταράξεις Facebook Twitter
Sophia Süßmilch, «Then I'll huff and I'll puff and I'll blow your house in» (2024). Courtesy Sophia Süßmilch and Kunsthalle Osnabrück. Photo: Lucie Marsmann
0

Η Γερμανίδα εικαστική καλλιτέχνις Sophia Süßmilch δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, αφού η έκθεσή της στην Kunsthalle Osnabrück έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των κεντροδεξιών πολιτικών.

Η έκθεση της Süßmilch στην Kunsthalle Osnabrück περιλαμβάνει γλυπτά, παραστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες που προορίζονται ως ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις του παραμυθιού «Τα τρία γουρουνάκια». Αλληγορικά στη θέση των γουρουνιών βάζει ανθρώπους που «λεηλατούν» τα παιδιά και τις ζωές τους και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους κεντροδεξιούς πολιτικούς της Γερμανίας, που κάλεσαν το κοινό να μποϋκοτάρει την έκθεση.

Μέλη του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας εξέδωσαν μια δήλωση στην οποία επικρίνουν την έκθεση για τις προκλητικές εικόνες της αποκαλώντας τη «απολύτως απαράδεκτη τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και οπτικά», ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν υπέρ της δημιουργού, θεωρώντας την παρέμβαση ως προσπάθεια παρεμπόδισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Η έκθεση της Sophia Süßmilch είναι μέρος της ομαδικής έκθεσης στην Kunsthalle Osnabrück στη βορειοδυτική Γερμανία με τίτλο «Kinder, Hört male alle her!» («Παιδιά, ακούστε!»), που αγγίζει θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο κανιβαλισμός.

Η δήλωση των πολιτικών εστάλη λίγες ώρες πριν από τα δημόσια εγκαίνια της έκθεσης και αναφέρει ότι είναι «ακατανόητο πώς θα μπορούσε να εγκριθεί μια τέτοια έκθεση». Γράφοντας στην εφημερίδα «Die TAZ», ο δημοσιογράφος Harff-Peter Schönherr λέει ότι μια τέτοια διατύπωση υπονοεί ότι το CDU πιστεύει ότι οι εκθέσεις πρέπει να υπόκεινται σε επίσημη έγκριση – μια μορφή λογοκρισίας που είναι αντισυνταγματική.

Μια εικαστική έκθεση προκαλεί απειλές θανάτου και πολιτικές αναταράξεις Facebook Twitter
Η καλλιτέχνιδα στέκεται ημίγυμνη στην εγκατάστασή της «Then I'll huff and I'll puff and I'll blow your house in».

Οι επιμελητές της έκθεσης, Juliane Schickedanz και Anna Jehle, ενημερώθηκαν για την ύπαρξη της επιστολής από τον Τύπο και ανέφεραν ότι για αυτή ειδικά την έκθεση που ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών, τις συγκρούσεις μεταξύ των γενεών και τη σύνδεση με το εσωτερικό παιδί που υπάρχει σε καθέναν μας έχουν αναρτήσει προειδοποίηση περιεχομένου και έχουν επισημάνει τα έργα που δεν είναι κατάλληλα για παιδιά, ενώ υπάρχει μια ειδική ομάδα ευαισθητοποίησης η οποία είναι διαθέσιμη στους θεατές κατά τη διάρκεια της έκθεσης και δρα συμβουλευτικά προς εκείνους που μπορεί να ενοχληθούν, εξηγώντας το έργο.

Τα έργα της Sophia Süssmilch αναφέρονται σε κανιβαλιστικές σκηνές από παραμύθια όπως το «Χάνσελ και Γκρέτελ» και το έργο «O Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του» του Γκόγια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU του Osnabrück, Marius Keite, «τέτοιες απεικονίσεις δεν είναι μόνο απαράδεκτες για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες». Η κριτική του CDU απορρίφθηκε κατηγορηματικά μέσα από κοινή δήλωση των κομμάτων των Πρασίνων και του Volt, λέγοντας ότι υπερασπίζονται την ελευθερία των καλλιτεχνών και αφήνουν σε άλλους την αισθητική αποτίμηση των έργων.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εξέφρασε παρόμοιες απόψεις μετά από επίσκεψη στην Kunsthalle. «Πώς μπορεί μια παράταξη να πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει τόσο ριζική επιρροή στην καλλιτεχνική ελευθερία και να καλεί σε μποϊκοτάζ της Kunsthalle;», δήλωσε ο Heiko Schlatermund, εκπρόσωπος πολιτιστικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο Osnabrück, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. «Το αν κάτι αρέσει σε εμάς ως υπεύθυνους πολιτικούς ή όχι δεν είναι θέμα αισθητικής – δουλειά μας είναι να κάνουμε προσβάσιμη την τέχνη και τον πολιτισμό».

Το ίδρυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για κλείσιμο με μια δήλωση σχετικά με το αδιαμφισβήτητο της καλλιτεχνικής ελευθερίας. «Καλέσαμε επίσης τους πολιτικούς εκπροσώπους (από όλα τα κόμματα) στην Kunsthalle για να δουν μαζί την έκθεση και να συμμετάσχουν σε διάλογο. Αυτή η πρόσκληση έγινε αποδεκτή», είπαν οι συνεπιμελητές της έκθεσης στη «The Art Newspaper».

Μια εικαστική έκθεση προκαλεί απειλές θανάτου και πολιτικές αναταράξεις Facebook Twitter
Sophia Süßmilch, «Warum wollen Sie keine Kinder (Claudia und Henriette)», 2020. COURTESY THE ARTIST AND MARTINETZ, COLOGNE

Όμως το πράγμα δεν έμεινε εκεί και η Süßmilch δέχεται πλέον απειλές για τη ζωή της μέσω των social media και του mail της. Η καλλιτέχνιδα, που ασχολείται με τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, χρησιμοποιεί γυμνό και εκφράζει φεμινιστικές θέσεις με την τέχνη της, δημιούργησε έργα για τη σχέση μητέρας και παιδιού – και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται επίσης στο θέμα του κανιβαλισμού.

Πρόκειται για μια αλληγορική προσέγγιση της προστασίας: για να προστατέψουν τα παιδιά από τα βάσανα στον κόσμο, οι μητέρες θα πρέπει να αρνούνται να γεννήσουν ή να φάνε τους απογόνους τους, αυτό είναι το μήνυμα.

Η επιμελήτρια Anna Jehle υπερασπίζεται τη Sophia Süßmilch λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα θέματα που πραγματεύεται η έκθεση προκαλούν μεγάλα και αντιφατικά συναισθήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε αυτά τα θέματα».

Σε ένα δελτίο Τύπου, η Kunsthalle εξήγησε ότι οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο ασχολήθηκαν επίσης με θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι φόβοι για το μέλλον, η άμβλωση, η έλλειψη παιδιών και η γυναικοκτονία. Από αυτά τα θέματα χαρακτηρίζεται και η έκθεση της Sophia Süßmilch. «Για να αντιμετωπιστεί αυτό το περιεχόμενο, υιοθετεί την ιδέα της "απεργίας γέννησης" (που συζητείται επανειλημμένα στην κοινωνία από τα τέλη του 19ου αιώνα)», γράφει η Kunsthalle. «Λοιπόν, αν οι γυναίκες δεν θέλουν πια να κάνουν παιδιά;».

Φυσικά η ίδια η καλλιτέχνιδα υποστηρίζει ότι πίσω από την κριτική κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες: «Ήθελαν να καταργήσουν την Kunsthalle εδώ και δύο χρόνια. Πέρυσι χρησιμοποίησαν κάποιον άλλο ως πιόνι στον πολιτιστικό πόλεμο, και τώρα είμαι μόνο εγώ. Δεν είναι καθόλου έτσι όπως την περιγράφουν η τέχνη μου».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM