«Μάλλον πήγαιναν γυρεύοντας»: Σάλος με τη δήλωση της Ντόνα Κάραν για το σκάνδαλο με τον Γουαϊνστάιν

«Μάλλον πήγαιναν γυρεύοντας»: Σάλος με τη δήλωση της Ντόνα Κάραν για το σκάνδαλο με τον Γουαϊνστάιν Facebook Twitter
7

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, πολλοί διάσημοι του Χόλιγουντ έσπευσαν να καταδικάσουν δημοσίως τη συμπεριφορά του, ανάμεσά τους οι Μέριλ Στριπ, Τζουλιάν Μουρ, Πατρίσια Αρκέτ, Σούζαν Σάραντον, Μαρκ Ράφαλο, Τζούντι Ντεντς, Τζορτζ Κλούνεϊ και πολλοί άλλοι. Κάτι που δεν συνέβη και στην περίπτωση της Ντόνα Κάραν, που υπερασπίστηκε τον γνωστό παραγωγό, προκαλώντας νέα κύμα αντιδράσεων στο Χόλιγουντ με τις δηλώσεις της.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε ηθοποιούς και υπαλλήλους σε ένα διάστημα τριών δεκαετιών, η 69χρονη σχεδιάστρια δήλωσε στη Daily Mail πως οι γυναίκες μάλλον «πήγαιναν γυρεύοντας». «Κοιτάζεις τα πάντα σήμερα στον κόσμο και πώς ντύνονται οι γυναίκες και τι ζητούν απλώς παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους με τον τρόπο που το κάνουν. Τι γυρεύουν; Μπελάδες», είπε χαρακτηριστικά η Ντόνα Κάραν, στο περιθώριο των CinéFashion Film Awards στο Λος Άντζελες την Κυριακή. Όπως ήταν φυσικό, η απάντησή της προκάλεσε έντονη κατακραυγή με αποτέλεσμα τη Δευτέρα η ίδια να σπεύδει να «συμμαζέψει» τις δηλώσεις της, λέγοντας πως τα σχόλιά της ήταν άκυρα και πως ζητά ειλικρινή συγγνώμη αν προσέβαλε κάποιον. 

Αρχικά, η γνωστή σχεδιάστρια, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Daily Mail στο κόκκινο χαλί, αναφέρθηκε στις αδικίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο, πριν υπερασπιστεί τον φίλο της, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. «Πιστεύω πως πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Στην Αϊτή όπου εργάζομαι, στην Αφρική, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα πράγματα ήταν δύσκολα για τις γυναίκες. Το να το βλέπουμε εδώ στην πατρίδα μας είναι πολύ δύσκολο, αλλά επίσης σκέφτομαι πώς παρουσιάζουμε τους εαυτούς μα; Πώς εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας σαν γυναίκες; Τι ζητάμε; Μήπως πάμε γυρεύοντας με το να προβάλλουμε όλο αυτό τον αισθησιασμό και την σεξουαλικότητα; Και τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας σήμερα για το πώς να χορεύουμε και τι να φοράμε; Πόσα πρέπει να δείχνουν;», ανέφερε η Ντόνα Κάραν. «Ο Χάρβεϊ έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα και με τη γυναίκα, Τζορτζίνα Τσάπμαν, είναι υπέροχοι άνθρωποι», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Δεν νομίζω πως είναι μόνο ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν».

Ανάμεσα σε εκείνους που επιτέθηκαν στην Ντόνα Κάραν μετά τα σχόλια της ήταν και ο διάσημος σεφ Άντονι Μπουρντέν, που σε μήνυμα στο Twitter έγραψε: «Πόσα 17χρονα έχει ντύσει σαν να, όπως δήλωσες και εσύ, "πηγαίνουν γυρεύοντας;"». Το σχόλιό του συνόδευσε με μια φωτογραφία από παλιότερη διαφήμιση της εταιρίας DKNY.

Η σχεδιάστρια μετά το σάλο διευκρίνισε πως δεν είχε σκοπό να προσβάλλει κανέναν και καταδίκασε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης. «Χτες, ενώ απαντούσα σε ερώτηση στο κόκκινο χαλί, έκανα δυστυχώς μια δήλωση που δεν αντιπροσωπεύει το πώς νιώθω και τις απόψεις μου. Έχω περάσει όλη μου τη ζωή τιμώντας τις γυναίκες. Η ζωή μου είναι αφιερωμένη στο να ντύνω και να αναδεικνύω τις ανάγκες των γυναικών, να τους δίνω δύναμη και να προάγω τα ίσα δικαιώματα. Τα σχόλιά μου ήταν άκυρα και δεν αντιπροσωπεύουν το πώς νιώθω για την υπόθεση σχετικά με τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Θεωρώ πως η σεξουαλική παρενόχληση ΔΕΝ είναι αποδεκτή αυτό είναι ένα ζήτημα που ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπιστεί μία και καλή ανεξαρτήτως ατόμου», δήλωσε η Ντόνα Κάραν. «Ζητώ συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιον και λυπάμαι πολύ για οποιονδήποτε υπήρξε θύμα», κατέληξε. 

Πολιτισμός
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM
Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ευτυχως που υπαρχουν τα σοσιαλ μηντια και γενικα τα μηντια, να βγαινει ο καθενας (και η κυρια Καραν) να λεει το μακρυ του και το κοντο του -οπως ελεγε και μια καθηγητρια στο σχολειο- και μετα να το παιρνει πισω γιατι ετσι πρεπει κι ετσι επιτασσουν οι κανονες καλης συμπεριφορας. Καλη συμπεριφορα = εξωτερικη στιβαδα, γιατι λιγο παραμεσα στριφογυρνανε οι ενστικτωδεις αντιδρασεις και αντιληψεις. Γιατι ποτε ας πουμε δεν τεθηκε το ερωτημα απο την αντιστροφη πλευρα: τι επιζητουν οι αντρες οταν βγαινουν εξω με σορτσακια ή χωρις μπλουζα; Γιατι το σορτσακι του ενος ειναι φυσιολογικο ενω το σορτσακι της αλλης προκλητικο; Και τελικα εμπρακτα, τι εχει κανει η κυρια Καραν ως προς την μη εμπορευματοποιηση του γυναικειου σωματος; Και αυτη γραναζι της ιδιας βιομηχανιας που πλουτιζει απο την σεξουαλοποιηση των γυναικων δεν ειναι;
Επίσης, να μας εξηγήσει η κυρία Κάραν γιατί οι γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού κυρίως σε χώρες όπου οι γυναίκες κρύβουν συστηματικά μαλλιά και σώμα, ενίοτε και πρόσωπο. Δεν έχει να κάνει με το πώς είναι ντυμένη η γυναίκα (στο κάτω κάτω ο Γουάινσταιν κατηγορείται για δράση σε τρεις δεκαετίες που η μόδα άλλαξε 150 φορές) αλλά με την εξουσία που νιώθει ο δράστης ότι έχει πάνω στις γυναίκες.
Πολυ καλο σχολιο, "Σκωτσεζικες Διακοπες." Παντα ηθελα να κανω μια ερευνα στα νουμερα αντρων και γυναικων που δουλευουν μοντελα ειτε ζωντανα, ειτε μεσα απο εντυπες διαφημισεις και να βρω την - μεταξυ τους - ακριβη αναλογια. Ανατριχιαζω και μονο στην ιδεα, ποσες γυναικες εχει βιασει αυτο το ελεεινο καθαρμα, σημαια των δηθεν προοδευτικων αμερικανων δημοκρατικων. Μη ξεχνας οτι η Μιραμαξ υπηρξε παγκοσμιος κολοσσος διανομης ταινιων σε δεκαδες χωρες ανα τον κοσμο. Υπερατλαντικα ταξιδια ο Γουανστιν τα ειχε οπως ο πολυς κοσμος εχει την βολτα να πιει καφε.Κατι αλλο που με ενοχλει αφανταστα, το θεωρω απιστευτα σεξιστικο εναντια στις γυναικες, ειναι οταν ακουω οτι οι γυναικες χρησιμοποιουν την σεξουαλικοτητα τους για να αποκτησουν δυναμη μεσω προσβασης σε ανωτερα κοινωνικα στρωματα ( δες Μελανια κοκ ). Μια πτυχη αυτης της θεσης ειναι και αυτο που ειπε η Καραν, φυσικα. Ποτε δεν αναρωτιουνται οι ιδιοι αυτοι κριτες, οτι τετοια συμπεριφορα ειναι αποτελεσμα της φαλλοκρατιας που επικρατει στα κεντρα αποφασεων και τα ανωτερα κοινωνικα στρωματα. Θα ειχαν πχ τα προβληματα που ειχαν ολες αυτες οι γυναικες αν στη θεση του τερατος ηταν μια γυναικα ;; Εγινε ποτε καμια μελετη να δουμε ποσες executives εχει η Μιραμαξ ; ( Σημερα μαθαμε οτι οι τεσσερεις πιο ψηλες θεσεις ανηκαν σε αντρες ) !Το ιδιο ισχυει στην ειδησεογραφια, την ακαδημια, την θρησκεια, παντου μα κυριως στη διαφημιση ( που μετατρεπει εναν συγκεκριμενο τυπο γυναικων ( ας μη το ξεχναμε, η Καραν το ξερει πολυ καλα αυτο ) σε αντικειμενα ποθου ! Μεσω ταινιων, μουσικης, μοδας και πορνογραφιας συντηρηται αυτη η σεξιστικη ατμοσφαιρα δινοντας στη μιση κοινωνια που ειναι οι γυναικες την ψευτικη εξουσια πανω στον ερωτικο ποθο. Αυτον τον ποθο αγοραζουν 'η νοικιαζουν, αντρες που κατεχουν πραγματικη εξουσια, μεταξυ των οποιων και οι δημοκρατικοι-φεμινιστες, Κλιντον, Γουανστιν και Γουα'ι'νερ ( πρωην συζυγος της συμβουλου της Χιλαρι Κλιντον ) - ( και οι τρεις κολλητοι της Ντονας Καραν )...
Πολυ σωστα ολα αυτα. Υπαρχουν δομες στην κοινωνια που ειναι δυσκολο οχι να αλλαξουν αλλα να γινουν εστω διακριτες. Λειτουργουμε με στερεοτυπα, συμπεριφορες και προσδοκιες που ανηκουν οχι στο προσωπικο μας συστημα ιδεων απαραιτητα αλλα στο συλλογικο κωδικα επικοινωνιας οπως αυτος εχει οριστει απο την πατριαρχια. Πχ: συγκεκριμενα επαγγελματα ειναι 'αντρικα', αλλα επαγγελματα ειναι 'γυναικεια', το αγορι σε πολλες οικογενειες εχει αλλο 'κυρος' στα ματια των γονιων, ειδικα αν ειναι μεγαλυτερο απο το κοριτσι, ειναι πιο πιθανο μια γυναικα να δεχτει πατροναριστικα σχολια (απο αντρα) για το πως κανει τη δουλεια της, παρα το αντιστροφο, ειναι πιο πιθανο μια δασκαλα με κακη συμπεριφορα να ακουσει αντιλογο και αυθαδη σχολια απο τους μαθητες της παρα ενας δασκαλος με κακη συμπεριφορα, οι γυναικες που φλερταρουν ειναι περιορισμενης ηθικης/ευκολες/χαζοβιολες οι αντρες που φλερταρουν ειναι 'παιχτες' and the list goes on. Πολλα απο τα παραπανω δεν φαινονται σε πρωτη αναγνωση, η συνειδητοποιηση τους απο το σωμα της κοινωνιας εκτος του οτι ειναι χρονοβορα απαιτει και ξεβολεμα σε ψυχολογικο επιπεδο. Απο ολους. Ακομα πιο εντονο αυτο σε κοινωνιες οπως αυτες που αναφερει η εξωγηινη οπου οι συστηματικοι βιασμοι γυναικων (και παιδιων) δεν κανουν καμια εντυπωση αφου η ζωη των γυναικων εκει δεν εχει ιση αξια με των αντρων. Και μιας που η συζητηση ξεκινησε απο τον κυριο Γουάϊνσταϊν, αυτο που δυσκολευομαι να καταλαβω ειναι γιατι στις περισσοτερες ταινιες του Χολιγουντ, οι κυριως πρωταγωνιστες ειναι αντρες (μετα οι γυναικες) και γιατι αλλα γιατι ομως, οι γυναικες σκιαγραφουνται με τον ιδιο παντα τροπο; Με υπογραμμισμενη δηλαδη σεξουαλικοτητα και ενα συγκεκριμενο πακετο χαρακτηριστικων. Προσπαθουν να περασουν καποιο μηνυμα για το πως ειναι τα δυο φυλα ή για το πως πρεπει να ειναι;
Scotland for Holidays : Ο σεξισμος στο Χολιγουντ οπως και ο ρατσισμος και ο μανιωδης αντισημιτισμος του ξεκινα απο τα ιδια τα στουντιο. Εαν κανεις κυτταξει τις θεματικες αναλογιες, την σχεση του Χολιγουντ με τη βια, μπορει ευκολα να καταλαβει ποια σεναρια κερδιζουν συμβολαιο και ποια οχι. Οταν το 1996, πηγε ο Μαρλον Μπραντο να διαμαρτυρηθει στον Λαρι Κινγκ για το Χολιγουντ ( υπαρχει σχετικο βιντεο στο γιουτουμπ ), ανεφερε οτι το κλειδι για να κατανοηθει η συμπεριφορα του ειναι τα λεφτα. Γνωριζουμε ομως οτι τα στουντιο σιγονταρανε τον πολεμο του 2003 κοκ. Η βια με πρωταγωνιστες αντρες εχει μια αλλη πλευρα, ακρως σεξιστικη : οι γυναικες να χρησιμοπουνται ως τροπαια για τους νικητες. Σε σχεδον καθε ταινια βιας υπαρχει και μια γοητευτικη γυναικα να τον περιμενει στο τελος, 'η σε καποια αλλη στιγμη του εργου για να τον ξεκουρασει. Φυσικα το Χολιγουντ δεν εχει αποκλειστικοτητα σ αυτο, υπαρχει, οπου υπαρχει κοινωνικη αφηγηση απο την λογοτεχνια μεχρι το Ιαπωνικο θεατρο. Για να αλλαξει αυτο πρεπει να αλλαξει η κοινωνια, δηλαδη ο τροπος που βλεπουν οι αντρες τις γυναικες. Προσωπικα δεν ταυτιζω τον φεμινισμο με τα γυναικεια δικαιωματα στην ισοτητα. Πιστευω στην μορφωση, στη δημοσιογραφια, στους διανοουμενους, την ακαδημια κοκ να εμπλακουν και να πουν πραγματα που αποδεδειγμενα οι δηλωμενες φεμινιστριες τυπου Στριπ, Τζολι, Σορβινο, Χιλαρι κλπ δε τολμουν να πουν ( πχ μια μελετη για τον σεξισμο-ρατσισμο μα παν απ ολα τον γενοκτονο αντισεμιτισμο που εχει σκοτωσει εκατομμυρια παιδακια στη Μεσοποταμια πολλες φορες με την συμπαρασταση των πιο πανω φεμινιστριων ) που με τη συχρονισμενη βοηθεια των πιο πανω μεσων να γινει μπεστ σελερ οχι μονο στην Αμερικη αλλα παντου στη Δυση. Να δεις τοτε για ποτε αλλαζουν τα πραγματα.
Δεν έχει καμία λογική αυτό που λέει η Κάραν, επειδή είναι η Κάραν (χαρά στο πράμα!). Ποιος ξέρει από ποιο σταύλο βρήκε η Κάραν και το παίζει τώρα άποψη επειδή πουλάει μερικά ρούχα.Αυτό με το ντύσιμο των γυναικών είναι ένας τρόπος χειραγώγησης και τίποτε παραπάνω. Δεν βασίζεται σε κάποια λογική, παρά μόνο ως μέσω επιβολής της εξουσίας των ανδρών. - Ντύνεσαι συντηρητικά; είσαι αγάμητη.- Ντύνεσαι προκλητικά; είσαι πουτάνα, τα'θελες, έφταιγες κ.λπ.- Έχεις κιλά; Είσαι χοντρή.- Είσαι αδύνατη; Είσαι ανορεξικιά.- Δεν γελάς με τα σεξιστικά αστεία; Είσαι ξενέρωτη (ανοργασμικιά και άλλα κοσμητικά).- Είσαι αυστηρή; Είσαι γεροντοκόρη.Και πάει λέγοντας. Όπως λέει κι η εξωγήινη πιο κάτω, δεν έχουν κάποια βάση όλα αυτά. Με τις μπούρκες κυκλοφορούν οι άλλες και πάνε και τις χουφτώνουν.