Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να σταματήσει τη λογοκρισία της ταινίας του

Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να σταματήσει τη λογοκρισία της ταινίας του Facebook Twitter
0

Ο σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο ξεκαθάρισε ότι θα αγωνιστεί ενάντια σε κάθε φεστιβάλ και χώρα που εμποδίζει την κυκλοφορία της τελευταίας του ταινίας, Queer, παρακαλώντας τους σινεφίλ να συσπειρωθούν ενάντια σε κάθε θεσμό που προσπαθεί να «αμαυρώσει» τη δύναμη του κινηματογράφου.

Η επερχόμενη ταινία Queer, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ντάνιελ Κρεγκ και ο Ντρου Στάρκι, αποτελεί διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Ουίλιαμ Μπάροουζ του 1985. 

Σύμφωνα με τον Λούκα Γκουαντανίνο, ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως «πολύ προκλητικής» από τις αρχές της Τουρκίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από απροκάλυπτη ομοφοβία κατά της ιστορίας και του θέματος της ταινίας. Σε απάντηση, ο σκηνοθέτης ξεκαθάρισε ότι θα αγωνιστεί ενάντια στις προσπάθειες φίμωσης της ταινίας του.

«Μπορείτε να κατεβάσετε την ταινία. Θέλω να πω, αν κάποιος στην Τουρκία κατεβάσει την ταινία, είμαι χαρούμενος» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Απαγόρευσαν την ταινία επειδή είπαν ότι δημιουργεί κοινωνική αναταραχή. Αναρωτιέμαι αν έχουν δει την ταινία ή αν απλά την κρίνουν από το περίγραμμα ή ας πούμε από την αστεία βλακεία κάποιων δημοσιογράφων που εστιάζουν στο ότι ο Τζέιμς Μποντ γίνεται γκέι» είπε.

Ωστόσο, βλέποντας τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ο σκηνοθέτης βλέπει αυτή την ανταπόκριση στην ταινία ως απόδειξη της δύναμης του κινηματογράφου. Πανηγυρίζει για το γεγονός ότι το Queer είναι ένα «αντικείμενο που γκρεμίζει το σπίτι των αξιών μας με τρόπο τόσο ισχυρό» και ελπίζει ότι «η μορφή της ταινίας φέρνει τη δυνατότητα κοινωνικής κατάρρευσης».

«Είμαι σκανδαλισμένος από τον κινηματογράφο. Είμαι σοκαρισμένος από αυτόν, που θα πολεμήσω τον θεσμό που θέλει να αμαυρώσει τις αναπόφευκτες δυνάμεις του», τόνισε ο Ιταλός σκηνοθέτης.

Για τον Γκουαντανίνο, ο αγώνας ενάντια στους περιορισμούς που τίθενται στο Queer είναι ένας αγώνας ενάντια σε ένα μεγαλύτερο, πιο σκοτεινό πρόβλημα λογοκρισίας που επηρεάζει την πολιτιστική σφαίρα. «Έχουμε μόνο έναν εχθρό, ο οποίος είναι το βιομηχανικό γούστο», είπε.

«Αυτός είναι ο εχθρός που πρέπει να πολεμήσουμε σθεναρά, δηλαδή η ιδέα ότι ο κινηματογράφος χωρίζεται μέσα σε παραμέτρους που δίνονται από ένα είδος αόρατου νόμου. Αυτή είναι η ιδέα του πώς πρέπει να γίνει ο κινηματογράφος για να λειτουργήσει ως βιομηχανικό κομμάτι» εξήγησε. Για τον ίδιο, λοιπόν, η συστράτευσή του προς τον κόσμο να αναζητήσει το Queer όπου μπορεί, είτε στους κινηματογράφους είτε στο διαδίκτυο, είναι μια πράξη περιφρόνησης απέναντι στους φορείς που προσπαθούν να κρύψουν το έργο του.

Με πληροφορίες από Far Out Magazine

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM