Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter
0

Το «Αναπαυτήριο» στον λόφο Φιλοπάππου παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στον δήμο Αθηναίων, με σκοπό την προστασία και την αποκατάστασή του. 

Το σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα στον ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον λόφο Φιλοπάππου, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50, από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, το «Αναπαυτήριο»- επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση- παραμένει κλειστό. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Για πολλά χρόνια αποτελούσε τόπο συνάθροισης των Αθηναίων, ενώ ο χώρος είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ και τη διαχείριση είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ. 

Το έργο, τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης». 

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter

Λόφος Φιλοπάππου: Τι προβλέπει η σύμβαση για το «Αναπαυτήριο»

Με τη σύμβαση που υπεγράφη, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του «Αναπαυτηρίου». Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για όσους επισκέπτονται τον λόφο Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. 

Η ΕΤΑΔ εκμισθώνει το «Αναπαυτήριο» στον δήμο Αθηναίων, για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο δήμος αναλαμβάνει τη μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη για τις απαραίτητες άδειες πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου.

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter

Η αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» θα βασιστεί στο μοντέλο συνεργασίας που ακολουθείται για τον Λυκαβηττό. Ο δήμος Αθηναίων σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι από τον Ιούνιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση με την οποία η ΕΤΑΔ του παραχωρεί 35 στρέμματα, «ώστε ο Λυκαβηττός να ξαναγίνει πόλος έλξης και τόπος αναψυχής». 

Αυτή η συμφωνία, άνοιξε τον δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του, με στόχο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο είναι ταυτισμένο με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Αθήνας, σημειώνει ο δήμος Αθηναίων. Το ιστορικό θέατρο θα παραδοθεί έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη. 

«Η συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου έργου του Πικιώνη, στη σκιά της Ακρόπολης. Το “Αναπαυτήριο” που για πολλά χρόνια παραμένει κλειστό και αποκομμένο από τη ζωή της πόλης, μετά τη συμφωνία παραχώρησης στον δήμο θα μπορέσει να επανασυνδεθεί και να γίνει ξανά χώρος αναψυχής», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. 

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα με σεβασμό, όπως αρμόζει στην ιστορία του, ώστε να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη. Θέλουμε μία νέα γενιά Αθηναίων να μπορέσει να το γνωρίσει, να το ζήσει και να το χαρεί», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Πολιτισμός / Agnès Debizet: η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις που μετέτρεψε το σπίτι της σε σύμπαν

Το σπίτι της Agnès Debizet στο Marais δεν λειτουργεί απλώς ως κατοικία ή ατελιέ, αλλά ως ολόκληρο έργο τέχνης. Και η νέα της έκθεση στη Galerie Gastou φέρνει στο προσκήνιο μια δημιουργό που δούλευε για δεκαετίες σχεδόν έξω από τα φώτα.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM
Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Πολιτισμός / Το Λούβρο κρατά το στέμμα, αλλά η πολιτιστική αίγλη μετακινείται

Τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου υποδέχθηκαν πάνω από 200 εκατ. επισκέπτες το 2025, όμως το πραγματικό νέο δεν είναι μόνο ότι το Λούβρο έμεινε πρώτο. Είναι ότι η Σεούλ, η Σαγκάη και το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δείχνουν πού μετακινείται σήμερα ο παγκόσμιος πολιτιστικός πυρετός.
THE LIFO TEAM
Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Πολιτισμός / Γιατί η συλλογή Gelman με έργα της Frida Kahlo δεν έμεινε στο Μεξικό

Με αφορμή νέα ανοιχτή επιστολή και τη δημόσια πίεση που μεγαλώνει, η υπόθεση της Gelman Collection επιστρέφει όχι μόνο ως θέμα της αγοράς τέχνης, αλλά ως ερώτημα για το ποιος αποφασίζει τελικά για την τύχη μιας εμβληματικής πλευράς της μεξικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
THE LIFO TEAM
«Ελπίδα, διορρατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η shortlist του International Booker 2026

Πολιτισμός / «Ελπίδα, διορατικότητα και ανθρωπιά»: ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των Βραβείων Booker 2026

Η βραχεία λίστα των βραβείωνν Booker φέρνει μαζί έξι βιβλία από πέντε γλώσσες και οκτώ εθνικότητες, σε μια επετειακή χρονιά για το βραβείο, που συμπληρώνει 10 χρόνια στη σημερινή του μορφή.
THE LIFO TEAM
Μια έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως τα queer sex clubs του 90s Λος Άντζελες

Πολιτισμός / Τα χαμένα queer sex clubs του LA επιστρέφουν

Η έκθεση Wonderland του Dean Sameshima στο Soft Opening επιστρέφει σε sex clubs και cruising sites του 90s Λος Άντζελες, όχι για να τα μυθοποιήσει, αλλά για να τα διασώσει ως ίχνη μιας κοινότητας που έζησε μέσα στην ανωνυμία, την επιθυμία και την απώλεια
THE LIFO TEAM
Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως «εκείνον τον Σκοτσέζο

Πολιτισμός / Ο James McAvoy λέει πως το Χόλιγουντ τον έβλεπε συχνά απλώς ως "εκείνον τον Σκοτσέζο"

Με αφορμή το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο James McAvoy μιλά για τη σκοτσέζικη προφορά, τα στερεότυπα της βιομηχανίας και την ανάγκη να ειπωθούν πιο φιλόδοξες ιστορίες για τη Σκωτία.
THE LIFO TEAM