Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter
0

Το «Αναπαυτήριο» στον λόφο Φιλοπάππου παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στον δήμο Αθηναίων, με σκοπό την προστασία και την αποκατάστασή του. 

Το σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα στον ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον λόφο Φιλοπάππου, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50, από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, το «Αναπαυτήριο»- επιφάνειας 1.063 τ.μ. με κτιριακή εγκατάσταση- παραμένει κλειστό. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Για πολλά χρόνια αποτελούσε τόπο συνάθροισης των Αθηναίων, ενώ ο χώρος είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ και τη διαχείριση είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ. 

Το έργο, τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης». 

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter

Λόφος Φιλοπάππου: Τι προβλέπει η σύμβαση για το «Αναπαυτήριο»

Με τη σύμβαση που υπεγράφη, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του «Αναπαυτηρίου». Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για όσους επισκέπτονται τον λόφο Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. 

Η ΕΤΑΔ εκμισθώνει το «Αναπαυτήριο» στον δήμο Αθηναίων, για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο δήμος αναλαμβάνει τη μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη για τις απαραίτητες άδειες πριν από την έναρξη των εργασιών με στόχο την αποκατάσταση του χώρου.

Λόφος Φιλοπάππου: Το «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη θα γίνει χώρος αναψυχής Facebook Twitter

Η αποκατάσταση του «Αναπαυτηρίου» θα βασιστεί στο μοντέλο συνεργασίας που ακολουθείται για τον Λυκαβηττό. Ο δήμος Αθηναίων σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι από τον Ιούνιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση με την οποία η ΕΤΑΔ του παραχωρεί 35 στρέμματα, «ώστε ο Λυκαβηττός να ξαναγίνει πόλος έλξης και τόπος αναψυχής». 

Αυτή η συμφωνία, άνοιξε τον δρόμο για τη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του, με στόχο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο είναι ταυτισμένο με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Αθήνας, σημειώνει ο δήμος Αθηναίων. Το ιστορικό θέατρο θα παραδοθεί έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη. 

«Η συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου έργου του Πικιώνη, στη σκιά της Ακρόπολης. Το “Αναπαυτήριο” που για πολλά χρόνια παραμένει κλειστό και αποκομμένο από τη ζωή της πόλης, μετά τη συμφωνία παραχώρησης στον δήμο θα μπορέσει να επανασυνδεθεί και να γίνει ξανά χώρος αναψυχής», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. 

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα με σεβασμό, όπως αρμόζει στην ιστορία του, ώστε να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη. Θέλουμε μία νέα γενιά Αθηναίων να μπορέσει να το γνωρίσει, να το ζήσει και να το χαρεί», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

GUINESS JONATHAN ANDERSON

Πολιτισμός / O Jonathan Anderson συνεργάζεται με τη Guinness και λανσάρει πουλόβερ αξίας 1.450 ευρώ εμπνευσμένο από χαλί παμπ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας DIOR συνεργάζεται με τη Guinness και παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συλλογή ρούχων εμπνευσμένη από την αισθητική των παραδοσιακών παμπ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτισμός / Εννέα πολυβραβευμένες ταινίες που βοηθούν να κατανοήσουμε την κοινωνία του Ιράν

Ταινίες που «μιλούν» για την κακοποίηση και την εξαΰλωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη ζωή, το καθεστώς φόβου και φτώχειας και τον καθημερινό αγώνα για ελευθερία μέσα σε μια αυστηρά ελεγχόμενη κοινωνία.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM