Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Άνθεια - Θολωτός Τάφος - Χρυσό Δαχτυλίδι
0

Για την περιοδική έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μίλησε η Λίνα Μενδώνη.

Η διοργάνωση της έκθεσης φέρνει την παρουσίαση στο ευρύ κοινό όπως και στο εξωτερικό, ορισμένων από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ.. Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.

Η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε σχετικά: «Η έκθεση "Πρίγκιπες της Πύλου" αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Τάφος Πολεμιστή - Χρυσό Κύπελλο

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Τάφος Πολεμιστή - Σφραγιστικό Δαχτυλίδι

Η ονομασία του «Τάφου του Γρύπα Πολεμιστή» προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Ο τάφος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μέτρα βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορος, και ανασκάφηκε το 2015.

Η περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή Jack Davis και δρ. Sharon Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 19.00.

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Περιστεριά - Χρυσό Κύπελλο
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Θολωτός Ψαρίου - Κράνος
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM