Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Άνθεια - Θολωτός Τάφος - Χρυσό Δαχτυλίδι
0

Για την περιοδική έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μίλησε η Λίνα Μενδώνη.

Η διοργάνωση της έκθεσης φέρνει την παρουσίαση στο ευρύ κοινό όπως και στο εξωτερικό, ορισμένων από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ.. Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.

Η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε σχετικά: «Η έκθεση "Πρίγκιπες της Πύλου" αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Τάφος Πολεμιστή - Χρυσό Κύπελλο

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Τάφος Πολεμιστή - Σφραγιστικό Δαχτυλίδι

Η ονομασία του «Τάφου του Γρύπα Πολεμιστή» προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Ο τάφος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μέτρα βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορος, και ανασκάφηκε το 2015.

Η περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή Jack Davis και δρ. Sharon Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 19.00.

Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Περιστεριά - Χρυσό Κύπελλο
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Facebook Twitter
Θολωτός Ψαρίου - Κράνος
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM