Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, Τσέχοφ και Κουρτ Βάιλ για το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο

Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, θέατρο και εικαστικά το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο Facebook Twitter
Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia /Σεμπαστιέν Γκρεμπίλ
0

Καινούργιους αλλά και καθιερωμένους κύκλους εκδηλώσεων, λαμπρούς σολίστ της νέας γενιάς, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, διεθνούς φήμης σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου, κορυφαίους μαέστρους παγκόσμιας ακτινοβολίας και διάσημες χορευτικές ομάδες συνδυάζει ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν 2023-2024. 

Μουσικές και χορός σε ρυθμό της άνοιξης 
Το Φεστιβάλ της Άνοιξης επιστρέφει τον Απρίλιο (8-20/4) στο Μέγαρο, με μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής και χορευτικής σκηνής να δίνουν το «παρών»: το Quartetto d’Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) και ο βιρτουόζος πιανίστας Alasdair Beatson [Άλασνταιρ Μπήτσον] (8/4), ο οργανίστας Winfried Bönig [Βίνφρηντ Μπαίνιγκ] (9/4).

Το Batsheva Ensemble (12-14/4) ‒σύνολο ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό‒ ερμηνεύει την καινούργια δημιουργία με τίτλο «Last Work» του Ohad Naharin [Οχάντ Ναχαρίν], η οποία αναζητεί τη δική της θέση στον χρόνο: ένα ονειρικό παρελθόν, ένα χαοτικό παρόν και ένα άγνωστο μέλλον, η βιολονίστα Janine Jansen [Ζανίν Γιάνσεν] και ο πιανίστας Denis Kozukhin [Ντενίς Καζούχιν] (16/4) καθώς και η Chamber Orchestra of Europe (Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης).  

Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος διεθνής μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης που καθοδηγεί μουσικά το φημισμένο σύνολο σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. (20/4).

Τον Απρίλιο εξάλλου, παρουσιάζεται εκ νέου στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ένα από τα πιο πολυσυζητημένα καλλιτεχνικά γεγονότα της περσινής χρονιάς, το INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μόνο για πέντε παραστάσεις που έχουν ήδη γίνει sold out (22-26/4).

Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, θέατρο και εικαστικά το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο Facebook Twitter
Batsheva Ensemble / C. Gesher

Τον ίδιο μήνα (27-28/4), διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Το Σαββατοκύριακο των πνευστών, που δίνει τη σπάνια ευκαιρία στο κοινό να ακούσει, μέσα σε ένα διήμερο, γνωστά και λιγότερο γνωστά χάλκινα και ξύλινα πνευστά: αυλό του Πανός, φλάουτο, τρομπέτα, όμποε, φαγκότο, τούμπα. Συμμετέχουν οι σολίστ: Matthijs Koene [Ματτάις Κούνε], Νίκος Νικόπουλος, Simon Höfele [Ζιμόν Χαίφελε], Γιάννης Οικονόμου, Αλέξανδρος Οικονόμου, Øystein Baadsvik [Όυστεν Μπόντσβικ].

Επίσης τον Απρίλιο (30/4), σπουδαίοι σολίστ ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να παρουσιάσουν στο Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου Adagio, τα «Κατά Ματθαίον Πάθη», το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], σε μια ημισκηνοθετημένη εκδοχή με κίνηση (συμπαραγωγή: ΚΟΑ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). 

Τον Μάιο, ο επιτυχημένος κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τους πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέα Γουάστωρ (15/5) καθώς και τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) (22/5).

Στις 20 και 21/5 ο σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia, το νέο διεθνές καλλιτεχνικό εγχείρημα του χαρισματικού Θεόδωρου Κουρεντζή, στην οποία συμμετέχουν επίλεκτοι σολίστ από όλο τον κόσμο, εμφανίζεται μόνο για δύο βραδιές, στις 20 και 21/5, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διεθνών περιοδειών της για το 2024. Μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο, το διακεκριμένο σύνολο έρχεται στο Μέγαρο για να παρουσιάσει, υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του, μια αντισυμβατική ερμηνεία της Ενάτης συμφωνίας σε ρε ελάσσονα του Anton Bruckner [Άντον Μπρούκνερ] που σίγουρα θα συζητηθεί. 

Μία εβδομάδα αργότερα (28.05), η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ‒ Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου συμπράττει με τον διακεκριμένο μαέστρο και σολίστ του βιολιού και της βιόλας Michael Barenboim [Μάικλ Μπάρενμποϊμ]. 

Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, θέατρο και εικαστικά το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο Facebook Twitter
Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) με τον βιρτουόζο πιανίστα  Alasdair Beatson / Κάουπο Κίκκας

Λυρικό Καμπαρέ και Θέατρο
Στις 2/4 η αυλαία της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος ανοίγει και υποδέχεται τη νέα παραγωγή «Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ», που βασίζεται σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη, η οποία υπογράφει επίσης το κείμενο και τη σκηνική επιμέλεια. Μια θεατρική παράσταση σαν ταινία, με το σενάριό της να περιγράφει το στήσιμο ενός λυρικού καμπαρέ από μία σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη μουσική πορεία του γερμανού πρωτοπόρου συνθέτη, από το Βερολίνο στο Παρίσι και μετά στη Νέα Υόρκη, μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα-ερμηνεύτρια, την Lotte Lenya [Λόττε Λένυα].

Πρωταγωνιστές, ένας πιανίστας (Γιώργος Κωνσταντίνου), μία τραγουδίστρια (η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη) και μία ηθοποιός (Ανδρομάχη Δαυλού). Μια διαδρομή με σταθμούς σε εμβληματικά τραγούδια και αποσπάσματα από διάσημα έργα του Kurt Weill [Κουρτ Βάιλ]: «Η όπερα της πεντάρας», «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» κ.ά. 

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί επίσης τη λήξη του φετινού προγράμματος δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live. Στις 18/4 προβάλλεται η παράσταση «Vanya», η ριζοσπαστική διασκευή του διάσημου «Θείου Βάνια» του Τσέχοφ από τον Simon Stephens [Σάιμον Στήβενς] για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας

Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, θέατρο και εικαστικά το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο Facebook Twitter
«Vanya», η ριζοσπαστική διασκευή του Τσέχοφ από τον Σάιμον Στήβενς για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας.

Το αξεπέραστο ποιητικό αριστούργημα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του William Shakespeare [Ουίλλιαμ Σαίξπηρ] ανεβαίνει από τις 16 έως τις 20/5 στο Μέγαρο σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, μετά την παρουσίασή του σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη.

Η δράση μεταφέρεται στο σήμερα, σε μια πόλη των Βαλκανίων, όπου δύο οικογένειες, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί, δυστυχώς όχι πάντα ειρηνικά. Το σαιξπηρικό κείμενο μετέφρασε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης, τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τα κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Yakup Çartık. Τη μουσική συνέθεσε ο Ekin Eti, ενώ η κινησιολογική επιμέλεια είναι της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη, Καλλιόπη Χάσκα, Alp Ünsal, Eray Eserol, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Şevki Çepa, Efe Akercan, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος.

Στις 14 και 15/6 η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή συμπράττει με το OrosΕnsemble, τον συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, τον ποιητή Μάριο Χατζηπροκοπίου (λιμπρέτο) και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη (εικαστική επιμέλεια, γλυπτά, φωτισμοί) για τη μουσικο-εικαστική καντάτα «Κουταλιανοί ή το βάρος της Ιστορίας». Το έργο φωτίζει στιγμές από τον βίο αυτών των θρυλικών λαϊκών ηρώων ‒στην πλειονότητά τους μικρασιατικής καταγωγής‒ από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο). 

  

Κουρεντζής, Παπαϊωάννου, Τσέχοφ και Κουρτ Βάιλ για το επόμενο τρίμηνο στο Μέγαρο Facebook Twitter
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»  σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.

Τα εικαστικά στον κήπο
Στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, θα εγκαινιαστεί στις 21 Μαρτίου η μεγάλη έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο Κήπος σωματιδίων σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (διάρκεια: έως 30 Ιουνίου 2024).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις καθώς και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο), που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM
Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η Έμεραλντ Φένελ να ξανακάνει το Βασικό Ένστικτο επικίνδυνο;

Πολιτισμός / Μπορεί η Έμεραλντ Φένελ να ξανακάνει το Βασικό Ένστικτο επικίνδυνο;

Ο σεναριογράφος της θρυλικής ταινίας λέει ότι το νέο Βασικό Ένστικτο προχωρά και ότι οι παραγωγοί συζητούν με την Έμεραλντ Φένελ για τη σκηνοθεσία της νέας εκδοχής. Στη νέα του συνέντευξη, μιλά όχι μόνο για ένα ριμέικ, αλλά και για το όραμά του γύρω από ένα Χόλιγουντ πιο τολμηρό, πιο σεξουαλικό και λιγότερο φοβισμένο.
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
Ο Lil Nas X μπαίνει σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας

Πολιτισμός / Ο Λιλ Νας Χ μπαίνει σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας

Ο Λιλ Νας Χ εντάσσεται σε διετές πρόγραμμα ψυχικής υγείας στο Λος Άντζελες. Αν τηρήσει τους όρους του, οι τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για επίθεση σε αστυνομικούς μπορεί να αποσυρθούν.
THE LIFO TEAM