Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Το Φεστιβάλ Αθηνών ενδιαφέρεται για την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων»

Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Το Φεστιβάλ Αθηνών ενδιαφέρεται για την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων στη διεθνή σκηνή» Facebook Twitter
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στα νέα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Φωτ.: LiFO
0

Με μια ξενάγηση στα νέα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στα Πετράλωνα υποδέχθηκε χθες το απόγευμα η Κατερίνα Ευαγγελάτου τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ προτού ανακοινώσει τον λόγο για τον οποίο τους είχε καλέσει.

Ενάμιση μήνα περίπου πριν από την επίσημη ανακοίνωση του φετινού προγράμματος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ αναφέρθηκε σε μια σημαντική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες δημιουργούς του χορού και του θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού.

Η αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του φεστιβάλ, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία εξαγωγής ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020, αλλά η πανδημία καθυστέρησε εκ των πραγμάτων την υλοποίησή της.

«Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων χορού και θεάτρου, γι’ αυτό και επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στη συντριπτική πλειονότητά τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call» εξήγησε η κ. Ευαγγελάτου καθώς παρουσίαζε το Showcase Ελληνικής Δημιουργίας, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται φέτος πιλοτικά στις δράσεις του φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας Ελλήνων καλλιτεχνών με τη διεθνή σκηνή θεάτρου και χορού.

«Η γέφυρα αυτή υπάρχει ως τώρα μόνο χάρη στις γενναίες προσπάθειες ιδιωτών ή στις μεμονωμένες προσπάθειες καλλιτεχνών που εργάζονται πάνω στο θέμα αυτής της εξωστρέφειας» διευκρίνισε η κ. Ευαγγελάτου.

Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Το Φεστιβάλ Αθηνών ενδιαφέρεται για την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων στη διεθνή σκηνή» Facebook Twitter
Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία και για το φεστιβαλικό κοινό που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή.

Η επιλογή των έργων

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Showcase είναι όλα παραγωγές του φεστιβάλ που θα κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιό του το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. 

Τα έργα αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν (εκτός από τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους στο δίμηνο Ιούνιο-Ιούλιο της κανονικής διάρκειας του φεστιβάλ) σε δύο «συμπυκνωμένα» πενθήμερα στις αρχές και στα μέσα Ιουλίου, που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του φεστιβάλ, ώστε, όπως αποκάλυψε η κ. Ευαγγελάτου, να μπορούν να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά οι ενδιαφερόμενοι των διεθνών πολιτιστικών φορέων, αλλά και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.

«Πιστεύουμε ότι ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ, με έμφαση στην έρευνα και τις νέες δραματουργίες, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το κοινό στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διοργανώσεις, φέροντας έντονα προσωπικό, καλλιτεχνικό στίγμα. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις μας σε διεθνείς διοργανώσεις. 

»Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, τη γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» τόνισε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Showcase είναι πολύ θερμό.

Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες όμως, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία και για το φεστιβαλικό κοινό που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης, η Λίντα Καπετανέα, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, αλλά και ο Ανέστης Αζάς, με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, που ταξιδεύει ακόμα σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.

Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM