Η Τζέιν Κάμπιον έγραψε ιστορία στον θεσμό των Όσκαρ

Η Τζέιν Κάμπιον γράφει ιστορία στον θεσμό των Όσκαρ Facebook Twitter
Getty Image
0

Η Τζέιν Κάμπιον έγραψε ιστορία στα φετινά Όσκαρ καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας περισσότερες από μία φορές.

Η σκηνοθέτιδα από τη Νέα Ζηλανδία κέρδισε μία ακόμη υποψηφιότητα φέτος για το γουέστερν του Netflix, «Τhe Power of the dog» με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, κ.λπ

Η Κάμπιον ήταν πρώτη φορά υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία το 1993 με τα βραβευμένα με 3 Όσκαρ «Μαθήματα Πιάνου». Η ταινία της χάρισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας και τον Χρυσό Φοίνικα εκείνη τη χρονιά.

Φέτος, είναι υποψήφια μαζί με τους Κένεθ Μπράνα, Πολ Τόμας Άντερσον, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι και Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Επίσης, φέτος, είναι η πρώτη φορά που η Ακαδημία έχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά μεταξύ των υποψηφίων, για καλύτερη σκηνοθεσία, γυναίκα δημιουργό.

Πέρυσι ήταν υποψήφιες, οι Έμεραλντ Φένελ και Κλόι Ζάο, με την δεύτερη να κερδίζει δύο χρυσά αγαλματίδια το 2021 για το Nomandland και να γράφει τη δική της ιστορία.

Επτά γυναίκες έχουν προταθεί συνολικά στην ιστορία του θεσμού για Καλύτερη Σκηνοθεσία: η Λίνα Βερτμίλερ, η Σοφία Κόπολα, η Κάθριν Μπίγκελοου, η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η Κλόι Ζάο, η Έμεραλντ Φένελ και η Τζέιν Κάμπιον. Μέχρι στιγμής, μόνο οι Μπίγκελοου και η Ζάο έχουν κερδίσει.

Η ταινία της Κάμπιον είναι μία κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τόμας Σάβατζ και φέτος ηγείται των υποψηφιοτήτων με 12 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων κεντρικών ηθοποιών που αναγνωρίζονται για τη δουλειά τους.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM