Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης | Ted Shaffrey/Associated Press
0

Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον, τρίτου προέδρου των ΗΠΑ, ιδιοκτήτη περισσότερων από 600 σκλάβων, μετά από μια μακρά πολιτική διαμάχη θα βρει ένα πιο «φιλόξενο σπίτι» στο New-York Historical Society και θα απομακρυνθεί από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

Η επιτροπή που ψήφισε για την απομάκρυνση του αγάλματος -το οποίο «επόπτευε» τα δημοτικά συμβούλια θεωρεί ότι ο Τζέφερσον που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809 ενσαρκώνει μια από τις πιο ντροπιαστικές πλευρές της χώρας.

Το άγαλμα, ύψους άνω των δύο μέτρων, φιλοτεχνήθηκε το 1833 από τον Γάλλο Πιερ-Ζαν Νταβίντ ντ’ Ανζέρ και είχε τοποθετηθεί από το 1915 σε ένα από τα θεωρεία της Μεγάλης Αίθουσας του Δημαρχείου του Μεγάλου Μήλου.

Μπορεί ο Τζέφερσον να ήταν ένας από τους συγγραφείς της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά το γεγονός ότι ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων όπως είπε η δημοτική σύμβουλος Αντριεν Άνταμς κάνει το συμβούλιο να θέλει να «γυρίσει σελίδα η πόλη και να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Ο Τζέφερσον έχει την ίδια τύχη με πολλά αγάλματα που τα τελευταία χρόνια αποκαθηλώθηκαν, ειδικά από την έναρξη του κινήματος Black Lives Matter και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις είχαν σαν στόχο κυρίως τους ηγέτες των Νοτίων κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Το χάλκινο γλυπτό του Thomas Jefferson φιλοτεχνημένο από τον Pierre-Jean David d'Angers (1833) στο πάρκο Lafayette στην Ουασινγκόν, DC, το 1870. | Photo courtesy of the White House Collection.

Η ιστορία του Τζέφερσον είναι περίπλοκη. Μολονότι έγραψε ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι», όχι μόνο είχε σκλάβους αλλά έκανε τουλάχιστον έξι παιδιά με μια σκλάβα του, τη Σάλι Χέμινγκς.

Η απομάκρυνση του αγάλματος του Τζέφερσον δημιούργησε ανάμεικτα αισθήματα στην επιστημονική κοινότητα, με τον Σον Ουίλεντς, καθηγητή αμερικανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, σε επιστολή του προς την Επιτροπή  να αναφέρει ότι «το άγαλμα τιμά τον Τζέφερσον για τη σημαντική συμβολή του στην Αμερική και την ανθρωπότητα».

Η Επιτροπή Δημοσίου Σχεδιασμού οριστικοποίησε τη μεταφορά του αγάλματος όπως αναφέρουν οι New York Times.  Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της συμφωνίας, η πόλη δανείζει το έργο στο μουσείο για 10 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Θα περάσει έξι μήνες στην γκαλερί του λόμπι του μουσείου προτού μετακομίσει στο αναγνωστήριο, επίσης στο ισόγειο. Όσοι θέλουν να δουν το άγαλμα μπορούν να το κάνουν δωρεάν.

«Στο άγαλμα θα δοθεί το κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών της περίπλοκης κληρονομιάς του Τόμας Τζέφερσον - οι συνεισφορές του ως ιδρυτή και συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και η αντίφαση μεταξύ του οράματός του για την ανθρώπινη ισότητα και της ιδιοκτησίας σκλάβων – που αφορά την ένθερμη υπεράσπιση της ελευθερίας της θρησκείας και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Η μετά θάνατον «ήττα» του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον Facebook Twitter
Προσωπογραφία του Τόμας Τζέφερσον από τον Rembrandt Peale, 1800. Φωτο: Wikipedia

Ο βουλευτής Τσαρλς Μπάρον άρχισε τις εκκλήσεις για την αφαίρεση του έργου τέχνης το 2001, όταν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου αλλά ζητούσε επίμονα και την καταστροφή του. Οι ομάδες των μαύρων των Ασιατών και των Λατίνων στο δημοτικό συμβούλιο θεωρούσαν το έργο τέχνης «μια συνεχή υπενθύμιση για τις αδικίες που μαστίζουν τις έγχρωμες κοινότητες από την ίδρυση της χώρας μας».

Το 2018, η συμβουλευτική επιτροπή του δημάρχου της Νέας Υόρκης για την τέχνη της πόλης, τα μνημεία και τα γκράφιτι επέλεξε να μην αφαιρέσει αμφιλεγόμενα μνημεία προσώπων όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Τέντι Ρούσβελτ, αλλά αντίθετα να προσθέσει μια πιο αναθεωρημένη περιγραφή του έργου τους.

Όμως ένα άγαλμα του γυναικολόγου J. Marion Sims, ο οποίος πειραματίστηκε σε σκλάβες μαύρες γυναίκες, μεταφέρθηκε σε μια λιγότερο περίοπτη τοποθεσία και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο τιμής στα θύματά του. Τελικά, το άγαλμα του Ρούσβελτ στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πρόκειται τώρα να αφαιρεθεί.

Το άγαλμα του Τζέφερσον αναστηλώθηκε για τελευταία φορά το 2011, αλλά η μετεγκατάστασή του θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες εκστρατείες εναντίον ορισμένων από τα άλλα 700 έργα τέχνης που είναι ιδιοκτησία της πόλης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ