Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ Facebook Twitter
Χαμντάν Μπιλάλ © EPA
0

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ζήτησε συγγνώμη μετά από επικρίσεις για την αποτυχία της να υποστηρίξει τον κρατούμενο Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ.

Σχεδόν 700 μέλη με δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιδιαίτερα διακεκριμένων ηθοποιών, υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν συγγνώμη που δεν αναγνώρισαν άμεσα τον Μπαλάλ και την ταινία του ονομαστικά.

Η επιστολή ήρθε μετά την επίθεση, τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Μπαλάλ, ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ No Other Land και κέρδισε Όσκαρ νωρίτερα φέτος, από ομάδα Ισραηλινών εποίκων και τουλάχιστον δύο στρατιωτών στο χωριό Susiya της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στην αγροτική περιοχή Masafer Yatta των λόφων της νότιας Χεβρώνας.

Αιμορραγώντας από το κεφάλι του, με χειροπέδες και δεμένα μάτια, ο Μπαλάλ -το ντοκιμαντέρ του οποίου καταγράφει τον αγώνα των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να εμποδίσουν τον στρατό να κατεδαφίσει τα χωριά τους- μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε μια στρατιωτική βάση και κρατήθηκε υπό κράτηση για μια νύχτα πριν αφεθεί ελεύθερος την επόμενη ημέρα. «Ήταν μια εκδίκηση για την ταινία μας», είπε.

Την Τετάρτη (26/3), ο συν-σκηνοθέτης του No Other Land, Γιουβάλ Αβραάμ, ισχυρίστηκε στο X ότι η Ακαδημία, που διοργανώνει τα Όσκαρ, «δυστυχώς, αρνήθηκε να υποστηρίξει δημόσια τον Χαμντάν Μπαλάλ, ενώ τον ξυλοκοπούσαν και τον βασάνιζαν Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι». «Αρκετά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας -ιδιαίτερα στον κλάδο των ντοκιμαντέρ- πίεσαν για μια δήλωση, αλλά τελικά απορρίφθηκε. Μας είπαν ότι επειδή άλλοι Παλαιστίνιοι ξυλοκοπήθηκαν κατά την επίθεση των εποίκων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν σχετίζεται με την ταινία, οπότε δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν» συνέχισε. 

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε ο Αβραάμ, «ενώ ο Χαμντάν ήταν σαφώς στοχοποιημένος επειδή γύρισε το "No Other Land", ήταν επίσης στοχοποιημένος επειδή ήταν Παλαιστίνιος - όπως αμέτρητοι άλλοι κάθε μέρα που αγνοούνται». «Αυτό, όπως φαίνεται, έδωσε στην Ακαδημία μια δικαιολογία για να παραμείνει σιωπηλή, όταν ένας σκηνοθέτης που τιμούσαν, ζώντας υπό ισραηλινή κατοχή, τους χρειαζόταν περισσότερο» υπογράμμισε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης.

Η Ακαδημία απάντησε αρχικά στο περιστατικό την Τετάρτη (26/3), αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα στον Χαμντάν Μπιλάλ. Η ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από ηθοποιούς, παραγωγούς και δημιουργούς ντοκιμαντέρ επέκρινε την αρχική δήλωση.

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ακαδημία καταδικάζει τη βία αυτού του είδους οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρεται στη νέα δήλωση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (28/3).

«Απεχθανόμαστε την καταστολή της ελευθερίας του λόγου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι αδικαιολόγητο για έναν οργανισμό να αναγνωρίζει μια ταινία με βραβείο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια να μην υπερασπίζεται τους δημιουργούς της λίγες εβδομάδες αργότερα. Η στοχοποίηση του Μπαλάλ δεν είναι απλώς μια επίθεση εναντίον ενός κινηματογραφιστή - είναι μια επίθεση εναντίον όλων εκείνων που τολμούν να μαρτυρήσουν και να πουν άβολες αλήθειες» δήλωσε η Ακαδημία.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασέλ Άντρα - No Other Land: «Μας επιτίθενται καθημερινά μετά τα Όσκαρ – Μας τιμωρούν για την ταινία»

Διεθνή / Βασέλ Άντρα - No Other Land: «Μας επιτίθενται καθημερινά μετά τα Όσκαρ – Μας τιμωρούν για την ταινία»

Όπως δήλωσε, μετά τη διεθνή αναγνώριση της ταινίας, η οποία κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στις αρχές Μαρτίου, οι συντελεστές της δέχονται συστηματικές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφ
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM