Guerrilla Girls: Μετρήστε πόσα γυναικεία γυμνά υπάρχουν στα μουσεία

Guerrilla Girls: Μετρήστε πόσα γυναικεία γυμνά υπάρχουν στα μουσεία Facebook Twitter
Φωτο: Andrew Hindraker
0

Οι φεμινίστριες της τέχνης Guerrilla Girls καλούν το κοινό να βοηθήσει στην καταγραφή των έργων στα Βρετανικά μουσεία. Φορώντας τις μάσκες τους αποφάσισαν να κάνουν μια πρόσκληση στους επισκέπτες των τοπικών μουσείων για να μετρήσουν τον αριθμό των γυναικείων γυμνών που υπάρχουν στους τοίχους σε σύγκριση με τα έργα των γυναικών καλλιτεχνών.

Οι συμμετέχοντες στη δράση  μπορούν να στείλουν τους αριθμούς σε έναν ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο που θα εμφανίζει τα αποτελέσματα σε ένα διάγραμμα που θα αλλάζει κάθε μήνα..

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν σε έργα τέχνης συνήθως ως γυμνά σώματα, αλλά σπάνια ως καλλιτέχνες θέτει ένα τεράστιο ερώτημα σχετικά με το θέμα έναντι του αντικειμένου. Πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει ένα στοιχείο σεξισμού στο θέμα πολλών Δυτικών έργων τέχνης. Είναι ακριβώς εκεί, στο έργο τέχνης και θέλουμε να ανοίξουμε αυτήν τη συνομιλία", λέει ένα από τα ανώνυμα μέλη των μέλη των Guerrilla Girls, το οποίο ονομάζεται Käthe Kollwitz, στην εφημερίδα The Art.

Τα ταμπλό των Guerrilla Girls, το πρότζεκτ τους, ονομάζεται The Male Graze, το έργο είναι μέρος του Art Night, ενός φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν σε διάφορα μέρη του Λονδίνου, αλλά θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο φέτος (18 Ιουνίου-18 Ιουλίου). Δυο από τις πινακίδες τους θα εμφανίζονται στο Shoreditch, στο ανατολικό Λονδίνο και στη London Bridge. Στο Κάρντιφ, το έργο θα φιλοξενηθεί σε συνεργασία με την γκαλερί g39 και στο Μπέρμιγχαμ στον χώρο του στούντιο Grand Union.

Guerrilla Girls: Μετρήστε πόσα γυναικεία γυμνά υπάρχουν στα μουσεία Facebook Twitter

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Night, Έλεν Νίσμπετ, λέει ότι η δουλειά των Guerrilla Girls βασίζεται σε δεκαετίες έρευνας και ακτιβισμού και μέσω των νέων αυτών πινακίδων ενθαρρύνουν ένα δυνητικά νέο ακροατήριο να αναρωτηθεί σχετικά με την εκπροσώπηση και τα ζητήματα της εξουσίας.

Το έργο Male Graze - το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο των Guerrilla μέχρι σήμερα - ξεκινάει από ένα από τα πρώτα έργα διαμαρτυρίας τους «Οι γυναίκες πρέπει να είναι γυμνές για να μπουν στο Met» του 1989, όταν διαπιστώθηκε ότι λιγότερο από το 5% των καλλιτεχνών στο τμήμα Μοντέρνας τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη ήταν γυναίκες, αλλά το 85% των γυμνών ήταν γυναίκες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM